Akıncı,  “Kıbrıs Türk toplumu, geleceğin Kıbrıs’ının ortağı olarak önemli ülkelerle diyalog geliştirmesi Kıbrıs’taki çözüm çabalarına katkı yapar. Bu çabaları hiçbir şekilde geriletmez” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile görüşmesinden sonra basına açıklama yaptı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından basına açıklama yapan Akıncı, hem Alman Dışişleri Bakanı ile görüşmesi hakkında bilgi verdi, hem de soruları yanıtladı. 

“DIŞİŞLERİ BAKANLARI PEŞ PEŞE KIBRIS’A GELECEK”

Akıncı, batı dünyasının önemli ülkelerinden dışişleri bakanlarının bu günlerde peş peşe Kıbrıs’a geleceğini kaydetti.

Akıncı, Almanya’nın ardından İngiltere ve Amerika dışişleri bakanlarının da burada olacağını söyledi.

“SAYIN BAKAN DAHA ZİYADE DİNLEYİCİ POZİSYONUNDAYDI”

Almanya Dışişleri Bakanı ile yararlı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Mustafa Akıncı, “Sayın bakan daha ziyade dinleyici pozisyonundaydı. Öğrenmek istediği konular vardı. Kendisine süreçle ilgili bilgi verdik. Kıbrıs sorunundaki çözüm çalışmalarında hangi noktadayız o konuda görüşlerimizi aktardık” dedi.

“ÇÖZÜM KONUSUNDAKİ KARARLILIĞIMIZI TEYİT ETTİK”

Alman Bakana Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerini aktardıklarını söyleyen Akıncı, görüşmede çözüm konusundaki kararlılığın teyit edildiğini kaydetti.

Akıncı, “Sayın Bakana, Kıbrıs Türk halkının dünyada tek örnek olduğunu, çözüme ve Avrupa Birliği üyeliğine ‘evet’ diyen ama bir başka toplumun ‘hayır’ oyuyla bunun dışında kalan başka bir toplum daha olmadığını söyledim” şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Türklerin çözüm konusundaki samimi arzusunu kanıtladığını, bunu Almanya Dışişleri Bakanına aktardığını da dile getiren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şunları söyledi:

“Sayın Bakana, şimdiki süreçte iyi niyetle, Kıbrıs Türk halkının haklarını, çıkarlarını koruyarak ama diğer toplumun haklarını da göz ardı etmeyen bir anlayış içinde iki tarafın kabul edebileceği kapsamlı bir çözüme ulaşmak için çabaladığımızı da anlattık.”

“ALMAN BAKANA GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER KONUSUNDA BİLGİ VERDİK”

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’i Güven Artırıcı Önlemler konusunda da bilgilendirdiklerini söyleyen Akıncı, “Avrupa Birliği’nden beklentilerimizi anlattık, onlar da bu süreci sonuna kadar destekleyeceklerini söylediler. Kıbrıs Türk toplumunun Almanya ile de ilişkilerinin geliştirilmesinin Kıbrıs’ta çözüme katkı yapacağı konusunun da altını çizdik” dedi.

BAKANDAN AKINCI’YA ALMANYA DAVETİ

Akıncı, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın ziyaretten ayrılırken kendisini İngiltere’ye davet ettiğini anımsatarak, Almanya’nın Dışişleri Bakanı’nın da böyle bir daveti olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs Türk toplumunun, geleceğin Kıbrıs’ının ortağı olarak Avrupa’nın ve Avrupa Birliği’nin önemli ülkeleriyle diyalog geliştirmesi, Kıbrıs’taki çözüm çabalarına katkı yapar, hiçbir şekilde bu çabaları geriletmez” şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun “Çözümün ekonomik kısmı görüşmede gündeme geldi mi?” sorusu üzerine Akıncı, “Ayrıntılı olarak değil ama genel hatlarıyla konuşuldu” dedi.

“MÜLKİYET KONUSUNDA DA TECRÜBELERİ VAR. TEKNİK ANLAMDA BİZE YARDIMCI OLABİLECEKLERİNİ SÖYLEDİLER”

Almanya’nın federasyon konusunda tecrübeli olduğunun hatırlatılması ve tecrübe paylaşımının sorulması üzerine Akıncı şunu söyledi:

“Doğrudur. Bu konu da konuşuldu. Almanya örneği Kıbrıs’a benzemez. Onlar daha farklı bir birleşme süreci yaşadı. Ama sonuçta ayrıydılar ve bir araya geldiler. Bunun getirdiği tecrübeler var. Mülkiyet konusunda da tecrübeleri var. Bize teknik anlamda yardımcı olabileceklerini söylediler. Biz de bundan memnuniyet duyacağımızı ifade ettik.”

LİDERLERİN YARINKİ GÖRÜŞMESİ MÜLKİYET AĞIRLIKLI

Yine bir soru üzerine yarın Rum Liderle görüşmelerinin mülkiyet ağırlıklı olacağını söyleyen Akıncı, Güney’deki saldırı konusunun sorulmasıyla ise şu açıklamayı yaptı:

“Dün de söylemiştim, soru üzerine tekrar edeyim; bu davranışı hoşgörüyle karşılamak mümkün değildir. Rum hükümetinin buna en ciddi şekilde eğilmesi gerekir. Sadece hükümetin değil, okulların, okul idarelerinin ve öğretmenlerin de bu konuda hassas olması gerekir. Netice öğrenciler okul saatinde, okulda olması gerektiği bir zamanda çıkıp Kıbrıslı Türklere saldırıyorlar. Bunun ELAM üyeleri olduğu da söyleniyor veyahut onların da daha sonra katıldığı söyleniyor.”

“BU KONULAR EN BAŞTA OKULLARDA ELE ALINMALI”

Bu olayla Kıbrıs Türk halkına iyi bir mesaj verilmediğini, olanların çözüm sürecine ve müzakerelere hiçbir katkısı olmadığını, aksine zararı olduğunu kaydeden Akıncı şöyle devam etti:

“Anastasiadis’in tavrını, tepkisini olumlu olarak not ettik. Bunun yeterli olmadığını da tekrardan söylemek isterim. Suçluların saptanıp mahkeme sürecine götürülmesi elbette yapılması gerekendir. Şiddeti gösteren cezasız bırakılmamalıdır. Gereken önlemler de benzeri olayların olmaması için alınmalıdır. En başta da okullarda bu konular ele alınmalıdır. Bu günlerde hatırlatma yapılıyor; ‘EOKA olayı da öğrencilerle başlatıldı’ şeklinde. Evet. Tarihimizde de böyle bir geçmiş var. Dolayısıyla olayı hiç küçümsememek lazım, ‘işte 2-3 arabaya zarar verildi, tamir edilir canım, çok ciddi yaralanma olmadı’ diyerek bu konu geçiştirilemez.”

“EN BÜYÜK TAHRİBAT TOPLUMUN PSİKOLOJİSİNDE YAPILIYOR”

“En büyük tahribat toplumun psikolojisinde yapılmaktadır” diyen Akıncı, “Çözüm süreci için bu kadar uğraş verdiğimiz bir dönemde kesinlikle bu türden olaylara hiç kimsenin müsemma göstermemesi gerekir” şeklinde konuştu.