Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünyadaki yaygın eğilimin aksine Kıbrıs’ta din, dil ve ırk farklılıklarına rağmen işbirliği ruhuyla ortak federal devlet kurmanın mümkün olduğunu kaydederek, “Kıbrıs’ın da ciddi bir yol ayrımına geldiğine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Akıncı, Brüksel’deki temaslarının ardından İstanbul’a geçti Marmara Vakfı tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katıldı.

AKINCI, ‘BİR YOL AYRIMINDA OLAN İNSANLIK’ DEVLET BAŞKANLARI OTURUMUNDA KONUŞTU

“Bir Yol Ayrımında Olan İnsanlık” devlet başkanları oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, 50 yıldır süren müzakerelerin bu kez sonuç vermesinin tarafların aynı derecede istekli ve gayretli olmasıyla mümkün olabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Çözüm istikametinin seçilmemesi halinde yeni bir yola girileceğini şimdiden öngörmeliyiz” dedi.

“BİZLER İNANÇLA İKİ KESİMLİ, İKİ TOPLUMLU, SİYASİ EŞİTLİĞE DAYALI BİR FEDERASYON İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Kıbrıs’ta çözümün herkesin kazanacağı bir formül olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs Türk tarafı olarak bizler inançla iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon için çalışıyoruz” dedi.

“KIBRIS’IN DA CİDDİ BİR YOL AYRIMINA GELDİĞİNE İNANIYORUM”

“Kıbrıs’ın da ciddi bir yol ayrımına geldiğine inanıyorum” ifadesine yer veren Akıncı, dünyadaki yaygın eğilimin aksine, Kıbrıs’ta din, dil ve ırk farklılıklarına rağmen işbirliği ruhuyla ortak bir federal devlet kurmanın mümkün olduğunu belirtti.

CUMHURBAŞKANI KKTC TANITIM STANDINI ZİYARET ETTİ

Akıncı’nın zirvedeki konuşmasının ardından KKTC tanıtım standını ziyaret ettiği kaydedildi.

İstanbul'daki zirve süresince ülkenin doğal ve tarihi zenginlikleri ile özgün lezzetlerinin tanıtıldığı stant Cumhurbaşkanlığı ve Turizm ve Kültür Bakanlığı işbirliğiyle İstanbul Başkonsolosluğu tarafından kuruldu.

AKINCI ADAYA YARIN DÖNÜYOR

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın adaya yarın döneceği açıklandı.

EKONOMİ ZİRVESİ BUGÜN TAMAMLANDI

Avrasya Ekonomi Zirvesi, 4 Nisan’da başladı ve bugün tamamlandı.

Verilen bilgiye göre, zirveye Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Mladen Ivanic, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Inavnov yanında Türkiye Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arnavutluk, Avusturya, Hırvatistan, Letonya, Moldova, Romanya ve Sırbistan eski cumhurbaşkanları, Azerbaycan ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Azerbaycan ve Bosna Hersek Meclis Başkan yardımcıları ile bakanlar da katıldı.

Zirvede Yunanistan, Belçika, Ukrayna, Slovenya, Makedonya, Çin, Bulgaristan, Bangladeş, Avusturya’dan çok sayıda büyükelçi, araştırma merkezi yöneticisi ve ticaret odası başkanı da bulundu.