LAÜ’de Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen ve üniversite yöneticileriyle bir araya gelen Akıncı, Cumhurbaşkanı’nın YÖDAK’la olan bağlantısı nedeniyle üniversitelerle olan ilişkilerinin önemine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanı üniversitelerle ilgilenmelidir” dedi

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı bugün Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği ve Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ)’ni ziyaret ettikten sonra Gemikonağı’nda sohbet etti.

Akıncı’nın bugünkü ziyaretlerin ilk durağı Güzelyurt’ta Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği oldu. Birlik Başkanı Ali Alioğlu, yönetim kurulu ve birlik üyeleri, Akıncı’ya narenciye sektöründe yaşanan sıkıntıları aktararak, özellikle narenciye üreticisine çifte standart uygulandığını, ürün bedellerinin yarısını hala alamadıklarını anlattılar; bir yandan ürünlerine pazar bulma sıkıntısı yaşarken diğer yandan da maliyetler nedeniyle Türkiye’den gelen ürünlerle rekabet edemediklerini aktardılar.

Bağımsız Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 80’li yılların ikinci yarısında, TKP ada ekonomilerinde ekonominin eğitim ve turizm hizmet sektörünü ön plana çıkardığını; ancak tarımsal üretimin de ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Akıncı, Bu, doğrudan insan yaşamını ilgilendiren bir sektördür. Bu nedenle hiçbir ülke tarımını ihmal edemez, her şeyi dışarıya ipotek edemez” diye konuştu.

Akıncı, narenciyenin en önemli üretim alanlarından biri olduğunu ancak sürekli sıkıntılarla boğuştuğunu kaydederek sektöre daha çok ilgi gösterilmesi ve sektöre daha çok ilgi gösterilmesi; üreticiyi koruyacak tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. “Nefes aldığımız sürece üretmeliyiz” diyen Akıncı, geleceğimizin kurtulması için el birliğiyle mücadeleye devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Üniversite, Lefke için hayat kaynağı”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı daha sonra Lefke Avrupa Üniversitesi’ni ziyaret ederek Rektör Prof. Dr Mehmet Ali Yükselen ve üniversite yöneticileriyle görüştü. Rektör Prof Dr Yükselen’den üniversite ile ilgili bilgi alan Akıncı, üniversite artan öğrenci sayısının sevindirici olduğunu ancak üniversitelerimizdeki nitelik ve kalitenin önemli olduğunu ve sürdürülebilir bir yapının zorunlu olduğunu kaydetti. Akıncı, “nitelik kaybı olmaması için hassas olunmalı, kalite düşünülmeli. Üniversite sayısının artmasından elbette gocunmam, ama bu kaliteyle birlikte yürümeli” dedi. Akıncı üniversitenin Lefke için hayat kaynağı olduğunu sözlerine eledi.

Cumhurbaşkanı’nın YÖDAK’la olan bağı nedeniyle üniversitelerle olan ilişkisinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Akıncı, üniversitelerle ilgili konularda düşünceleri olması gerektiğini, rehberlik görevini yapabilmesi için bilgiyle donatılması gerektiğini, bunun da uzman kadrolarla olabileceğini vurguladı.

Akıncı daha sonra Gemikonağı’na giderek esnaf yurttaşlarla sohbet etti. Bölge ziyaretinde yurttaşlar Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Akıncı’ya yakın ilgi gösterdi.