Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Annan Planı referandumunda yaşanan durumun yeniden yaşanmasını istemediklerini kaydederek, “Öyle bir anlaşma üretmek zorundayız ki hem Rumların ‘hayır’ı ‘evet’e dönecek, hem de Kıbrıslı Türklerin ‘evet’i yerinde kalacak” dedi.

Bunun kolay bir iş olmadığını, sancılı bir süreç olmasını zaten beklediklerini ve öyle de devam ettiğini belirten Akıncı, yürüdükleri yolun inişli çıkışlı bir yol olduğunu ve önlerindeki tablonun ne toz pembe, ne de kapkara olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’yle işbirliği protokolü imzalamak amacıyla adada bulunan  Türkiye Müteahhitler Birliği’nden bir heyeti kabul etti.

Ziyarette Mithat Yenigün başkanlığındaki konuk heyete Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de eşlik etti.

Ziyarette  konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, geçen yıl Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin kendilerine işbirliği önerisinde bulunduğunu, kendilerinin de bunu memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

“Birlikten güç doğar” ifadesini benimsediklerini söyleyen  Yenigün, konsorsiyumlar kurarak dünyaya yayılan büyük ve güzel işler yapmayı arzu ettiklerini ve şimdiye kadar 104 ülkede faaliyetlerde bulunduklarını  ifade etti.

1450350079.jpg

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında protokolün hayırlı olmasını diledi ve bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Kıbrıs’ın içinden geçtiği bu dönemde bu  birlikteliğin ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Akıncı, Kıbrıs’ın geleceğinin inşa edilmesi  sürecinin  yaşandığını, tüm arzularının müzakereleri  iki tarafın da kabul edebileceği barış zeminine oturtabilmek olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununu başarıyla ve mümkün olan en erken zamanda çözebilirlerse yeni ufuklar açılacağının farkında olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’nin yeniden ısınmaya başlayan AB sürecinin daha da hız kazanacağını dile getirdi.

Türkiye’nin AB üyeliği yolunda yürümesinin önemine vurgu yapan Akıncı, bunun Türk insanının yeni ve çok daha nitelikli bir yaşama kavuşması anlamına geldiğini söyledi. Akıncı, fasıllar kapalı olmasına rağmen Türkiye’nin çalışmalarını sürdürdüğüne işaret etti.

Türkiye’nin AB ile olan iyi ilişkilerinin Kıbrıs’a da yarar sağladığını dile getiren Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümüyle Türkiye’nin Yunanistan’la ilişkilerinin de yeni bir boyut kazanacağını söyledi.

Doğu Akdeniz’deki enerji yataklarının işletilmesinde akıl yolunda buluşulursa herktesin kazançlı çıkacağını ve yanlış yapılırsa bundan tedirginlik doğacağını dile getiren Aıncı, aklın yolunun İsrail gazıyla  Kıbrıs gazının birleştirilerek Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması olduğunu anlattı.

Kıbrıs’a Türkiye’den gelen sudan tüm Kıbrıs’ın yararlanmasının tüm tarafların kazançlı çıkabileceği yeni bir senaryo olduğunu kaydeden Akıncı, bunların geçmişte olmadığını ve bu yeni denklemde tüm bunlar olurken Kıbrıs  sorunu da çözülürse  yeni yapılaşmaların, inşaat faaliyetlerinin gündeme geleceğini  kaydetti. Akıncı, bu durumda   işbirliklerinin önemli olduğunu söyledi.

1450350633.jpg