Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakere sürecinde bütün çalışmalarının halkın mutlu ve huzurlu geleceği için olduğunu söyledi. Akıncı, ortak paydalarının temelinin; “halkın mutluluğu, barış içinde huzurlu geleceği, gelecek kuşakların gelecek belirsizliğinden kurtarılması ve ülkede çok daha güzel günlere hep birlikte ulaşmaları” olduğunu vurguladı.

Akıncı, bu çerçevede bugün milletvekilleriyle yapılan toplantıyı; “Bu hedefe giden yolda, yoğunlaşan müzakere sürecinde önemli adımlardan biri olarak nitelendirdiğini” belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, bugün Meclis’te gerçekleştirdikleri toplantıyı oldukça yararlı gördüğünü belirterek, “Bu güzel adada mutlu, huzurlu, sağlıklı, geleceğe güvenle bakan insanlar olarak yaşamak ortak paydamızdır. Diyalogla anlaşarak, konuşarak anlatarak, iletişim kurarak bu çözüm yolunda, müzakere yolunda halkımız için en iyisini bulmaya çalışacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Meclis Başkanı Siber, ayrıca Türkiye’de bugün sabah İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırıda yaşamını yitirenlere başsağlığı diledi, Türkiye’de terör olaylarının bir an önce son bulmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son aşama ile ilgili milletvekillerini bilgilendirdi, sorularını yanıtladı ve görüşlerini dinledi.

Cumhuriyet Meclisi’nde saat 10.30’da başlayan olağanüstü birleşim, yaklaşık 7 saat sürdü ve saat 17.15 sıralarında tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber görüşme sonrası birlikte basın açıklaması yaptı.

AKINCI: “ÇOK YARARLI BİR GÖRÜŞME YAPTIK”

Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde çok yararlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, milletvekillerinin söz aldığını, görüşlerini dile getirdiğini, soru sorup fikirlerini paylaştığını söyledi.

Kendisinin de milletvekillerine takdim konuşması yaptığını ve sorularını yanıtladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, sorulara ayrıntılı cevaplar verdiğini kaydetti ve Meclis Başkanı Sibel Siber’e bu görüşme için teşekkürlerini sundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis başta olmak üzere sivil toplum, belediye başkanları, muhtarlar ve vatandaşlarla televizyon kanalları aracılığıyla bir araya gelip bilgilendirmeler yaptığını, halkla doğrudan ilişki kurduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bütün yaptıklarımız, yapmaya çalıştıklarımız halk içindir, halkımızın mutlu, huzurlu geleceği içindir. Hangi düşünceden olursak olalım, Meclis’te hangi partiden olursak olalım ortak paydalarımız olduğuna inanıyorum. Bu ortak paydaların küçümsenemeyecek derecede büyük olduğuna inanıyorum ve bu ortak paydaların temeli halkımızın mutluluğudur.

Barış içinde huzurlu geleceğidir, gelecek kuşakların gelecek belirsizliğinden kurtarılmasıdır ve ülkemizde çok daha güzel günlere hep birlikte ulaşmamızdır.”

Akıncı, bugünkü toplantıyı bu hedefe giden yolda, yoğunlaşan müzakere sürecinde önemli adımlardan biri olarak nitelendirdiğini vurgulayarak, gerektiği her zaman milletvekilleriyle bir araya gelmeye devam edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantıdayken Türkiye’de bu sabah İstanbul’da bir saldırının meydana geldiğini duyduklarını belirterek yaşamını yitirenlere başsağlığı, yararlılara sağlık diledi. Akıncı, terör olaylarının Türkiye’de bir an önce son bulmasını temenni etti.

SİBER: “SÜRECE KATKI KOYACAK GÖRÜŞLER DİLE GETİRİLDİ”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın müzakerelerin başlamasının ardından ikinci kez Meclis’i bilgilendirdiğini ifade ederek, bugün yaklaşık 7 saat süren toplantıda sadece müzakerelerde gelinen aşamanın konuşulmadığını, milletvekillerinin düşüncelerini, endişelerini aktarma fırsatı bulduğunu, müzakere sürecine katkı koyacak görüşlerini dile getirdiğini kaydetti.

Siber, güzel bir görüş alışverişi olduğunu, toplantıyı oldukça yararlı olarak gördüğünü belirterek, “Bu güzel adada mutlu, huzurlu, sağlıklı, geleceğe güvenle bakan insanlar olarak yaşamak ortak paydamızdır. Diyalogla anlaşarak konuşarak anlatarak iletişim kurarak bu çözüm yolunda, müzakere yolunda halkımız için en iyisini bulmaya çalışacağız” dedi.

Bu tür toplantıların oldukça verimli ve faydalı olduğunu vurgulayan Siber, müzakere tutanaklarının Meclis’e geldiğini, milletvekillerinin okuduğunu ancak birebir soru sorma ve yanıtını almanın önemine işaret etti.

Siber, ortak paydanın; gelecekte barış ve huzur içinde iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı yaşayabilir bir çözüm olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya teşekkür etti, gelecekte güzel adımlar atılacağına inanç belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, ayrıca Türkiye’de yaşanan terör saldırısını kınadı, Akıncı ile aynı duyguları paylaştığını ifade etti.

Siber, basın mensuplarına da uzun süre toplantının bitmesini bekledikleri ve toplumu bilgilendirdikleri için teşekkür etti