Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, “çözüm odaklı siyaset, , toplumsal konulara duyarlılık, Türkiye ile karşılıklı saygı ve bağımsız ve tarafsız bir Cumhurbaşkanı ” başlıkları altında özetlediği Dört Boyutlu Siyasetle ilgili Cumhurbaşkanlığı Rotası’nda hedefe ulaşmak için, uzlaşma, diyalog ve işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Akıncı bugün saat 10.00’da Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş), saat 11.15’te ise Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ni (UKÜ) ziyaret etti.

KAR-İŞ’LE GÖRÜŞME

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, ilk olarak ziyaret ettiği Kar-İş’te Başkan Menteş Aytaç ve Birlik üyeleriyle bir araya geldi. Ziyarette, Akıncı’nın Belediye Başkanlığı döneminde açtığı Lefkoşa Otobüs terminaline aradan geçen 30 yılda tek bir çivi bile çakılmadığından şikayet eden Kar-İş yetkilileri,  güney Kıbrıs plakalı ticari araçlar Kuzey Kıbrıs’a geçebilirken, Kıbrıs Türk ticari araçlarının güneye kabul edilmemesinin haksızlık olduğunu da kaydederek, Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesi durumunda Akıncı’dan bu konuyla da ilgilenmesini talep ettiler.

Akıncı da Lefkoşa Otobüs Terminali’nin ihmal edilmiş olmasının üzücü olduğunu kaydederek, “Belediye Başkanlığında henüz altıncı ayını dolduran Sayın Harmancı’nın önünde büyük sorunlar bulunmasına rağmen bu konuya da duyarlılık göstereceğine inanıyorum. LTB ile Kar-İş’in işbirliği ve elbirliğiyle daha güzel bir terminal projesi düşünülmeli” diye konuştu. Akıncı, ticari araçların güneye geçişlerde yaşadığı sıkıntıların ise, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalarda Güven Artırıcı önlemler çerçevesinde ele alınabileceğini kaydetti.

Birlik üyelerinin Kıbrıs sorununa yönelik sorularını da yanıtlayan Akıncı, bu konunun Cumhurbaşkanının birinci görevi olduğunun altını çizerek, Kıbrıs’ta her iki tarafın da çözüme ihtiyaç duyması halinde, ortak vizyonla ortak karar üretilerek çözüme ulaşılabileceğini vurguladı.

Akıncı göreve gelmesi durumunda iç konularda hükümetlerle işbirliği içerisinde çalışarak rehberlik edeceğini, Kıbrıs konusunda da tüm yetkili makamların işbirliğini, bu konuda makamlar arasında gereksiz sürtüşmelere gerek olmadığını belirterek katkı koyacak durumda olan herkesten yararlanacağını vurguladı.

UKÜ’DE YÜKSEKÖĞRETİM VE KIBRIS KONUSU KONUŞULDU

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı  Kar-İş’ten Sonra UKÜ’ye giderek UKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Seçim ve üniversite yetkilileriyle görüştü. Prof. Dr. Seçim’den üniversite ile ilgili bilgi alan Akıncı, üniversiteler ve hükümetlerin işbirliği içerisinde çalışmalar gerçekleştirmelerinin önemini vurguladı. Akıncı görüşmesinde üniversite Rektör Vekili ve yetkilileriyle vizyonunun ana ilkelerini paylaştı.

Kıbrıs konusunun da gündeme geldiği görüşmede Akıncı, 10 yıl önce kaçırılan fırsata rağmen bugün yeniden bir anlaşma fırsatı bulunduğunu kaydederek, “doğal gaz ve güney Kıbrıs’taki ekonomik sıkıntılar yeni bir dinamik yarattı. Akıllıca davranılırsa tüm tarafların kazanacağı bir senaryo olabilir” diye konuştu. Akıncı göreve gelmesi halinde böyle bir çözüm için çaba harcayacağını sözlerine ekledi.

Akıncı her iki ziyarette de Kar-İş ve üniversite yetkililerini, Dört Boyutu Siyaseti ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Rotası’nı açıklayacağı 14 Ocak’ta Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenleyeceği etkinliğe davet etti.