Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mülkiyetle ilgili basında yayımlanan belgelerin çalışma kağıtları olduğunu, son yayımlanan belgenin de Rum Yönetimi tarafından sunulan bir belge gibi durduğunu, ancak henüz detaylı incelme fırsatı bulamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün Moldovya’lı iş insanlarından oluşan bir heyeti kabulünde yerel gazetelerin birinde yer alan mülkiyetle ilgili bir belge konusunda açıklama yaptı.

Akıncı, söz konusu haberi ayrıntılı inceleme fırsatı henüz bulamadığını, ancak müzakere sürecinde pek çok belgenin teati edildiğini, yayımlanan belgenin gerçek olup olmadığını söyleyebilmek için incelemesi gerektiğini ifade etti.

Akıncı, müzakerelerle ilgili belgeleri tutanaklarla birlikte meclise gönderdiklerini, ancak bunların müzakerelerde devam eden çalışmalar olduğundan açıklamak durumunda olmadıklarını söyledi.

Yayımlanan veya muhtemelen yayınlanacak olan belgelerin “tamamen çalışma kağıtları” olduğunu kaydeden Akıncı, “Bugün yayımlanan sanki Rumların verdiği bir kağıt gibi duruyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamaları dışında basında yer alan müzakerelerle ilgili haberlerle ilgili olarak Akıncı, “Halkımızın kafasının bulanmaması gerekir... Müzakere masasında bulunan kişiler olarak, halkımız bizim söyleyeceklerimize kulak versin” dedi.

cb-akinci-gau-ve-moldovya-heyeti-kabul-(1).jpg

“İLK MÜLK SAHİBİNİN İLK SÖZ SAHİBİ OLACAĞI ŞEKLİNDE BİR DURUM KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Başka bir yerel basında, etkilenmiş mülklerle ilgili olarak “mal üzerindeki ilk söz hakkı malın esas sahibi” yönündeki haberlere de atıfta bulunan Akıncı, “İlk müracaat başkadır, ilk söz sahipliği başkadır. Bunun altını çizmek isterim.  Hak sahipliği henüz üzerinde mutabakat sağlanmamış olan ve çalışılmakta olan kriterler çerçevesinde olacaktır. Dolayısıyla, ilk mülk sahibinin ilk söz sahibi olacağı şeklinde bir durum kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

1974 öncesi mülk sahiplerinin etkilenmiş mülk hakkında müracaat yapması ve talebini belirtmesinin doğal olduğunu, bunların büyük bir kısmının tazminat isteyeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Akıncı, “Ancak (1974 öncesi)eski  koşan sahibi ‘ben mülkiyetimi geri istiyorum’ dediğinde, otomatikman mülkiyet geri iade edilecek diye bir durum söz konusu değildir. Bu iş tamamen kriterlerle çözümlenecektir” dedi.

cb-akinci-gau-ve-moldovya-heyeti-kabul-(2).jpg

İKİ BÖLGELİLİK

Kurulacak bir federal yapının altında Kıbrıs Türk tarafında, 1990 yıllarından beridir Birleşmiş Milletler parametresi ve iki kesimliliğin de gereği olan, mülkiyet sahipliğinde çoğunluğun Kıbrıslı Türklerde olması gerektiğini vurgulayan Akıncı, “Kuzeyde gerek nüfus gerekse mülkiyet sahipliği açısından, Kıbrıs Türklerinin çoğunlukta olması iki kesimliliğin temelidir ve bu 1990’lı yılların başından beri Birleşmiş Milletler’in bir parametresi halindedir” dedi.

KRİTERLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Etkilenmiş mülklerle ilgili belirlenen 22 kategoride Kıbrıs Rum Yönetimi ile uzlaşı halinde olduklarını kaydeden Akıncı, ancak kriterler konusunda çalışmaların devam ettiğinden ortada net bir tablo bulunmadığını söyledi.

cb-akinci-gau-ve-moldovya-heyeti-kabul-(3).jpg