Arzu Köprülü - Rahme Çiftçioğlu

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide’nin ev sahipliğinde dün akşam gerçekleşen Rum Lider Nikos Anastasiadis ile bir araya geldikleri yemekte yepyeni bir konjektür açıldığını vurgulayarak, bunun bekledikleri bir şey olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Olağanüstü toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekillerini Kıbrıs görüşmelerinde gelinen son nokta konusunda bilgilendiriyor.

Cumhuriyet Meclisi’ne saat 10.15’te gelen Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis İdari Amiri milletvekili Erdal Özcenk karşıladı. Akıncı saat 10.30’da Genel Kurul’un olağanüstü toplantısına katıldı.

Oturumun kapalı yapılmasıyla ilgili Başbakanlık önerisinin okunmasının ardından basın mensupları Genel Kurul salonundan ayrıldı ve oturum başladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Meclis’e gelişinde basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

“TIKANIKLIĞI AŞAN GÖRÜŞME”

Akıncı, bugün milletvekillerine İsviçre’de yaşananları özetleyeceklerini belirterek, ancak dün akşam tıkanıklığı açan çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurguladı.

“Şimdi artık 5’li konferansın tarihi var” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Onun öncesinde ne yapacağımızı biliyoruz. O konferansa garantör ülkelerin de davet edileceğini biliyoruz. Dolayısıyla yepyeni bir konjonktür açıldı önümüze. Bu önerdiğimiz, istediğimiz bir şeydi. Temenni ederim orada da çok verimli çalışmalarla artık bu yılların sorununu elbirliğiyle çözüme kavuşturalım” dedi.

Akıncı, “2016 hedefinin 2017’ye sarkmış olmasıyla” ilgili bir soru üzerine de, “Bir iki haftanın çok da önemi yoktur. Zaten ben çözüm 2016 yılı sonu itibarıyla ana hatlarıyla, ana konturlarıyla çıksın. 2017’nin ilk birkaç ayında birtakım teknik konular, anayasalar, federal yasalar, uygulamaya ilişkin teknik ayrıntılar zaten kalacak. Onun dışında birkaç ay halkımıza okusun, anlasın ve tartışsın diye zaman vermemiz lazım. 2017 ortalarında bir referandumdan bahsediyorduk” ifadelerini kullandı.

Yıl sonu itibariyle bakıldığında 9-10 günlük bir sarkma olduğunu kaydeden Akıncı, “Bütün sarkma o olsun” dedi.

unnamed-101.jpg

unnamed-(1)-052.jpg

unnamed-(2)-033.jpg

unnamed-(3)-016.jpg