Ceren ERCİH 

5 Ocak’ta başlayan, Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği eylemi devam ediyor. Konu ile ilgili hayvan üreticileri Ufuk Arslan, Fahri Darbaz ve Narenciye Üreticileri Birliği Başkan Ali Alioğlu, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Ali Alioğlu, “hayvancının ak sütü ilenarenciyecininalın terine, siyaset çektiremezsiniz” dedi. Hayvan üreticisi Ufuk Arslan ise Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun elinde olmayan sebepleri olabileceğini ancak bunları eylemcilerle de paylaşması gerektiğini savundu. Arslan, meclis çalışanlarının ise eylem esnasında kendileri ile dalga geçtiğini iddia etti ve Başbakan’a şöyle seslendi; “meclisine terbiye ver!” Veterinerlik dairesi zaman zaman canımızı yaktı diyen Fahri Darbaz ise hastalıklı hayvanlarına, Tarım Bakanlığından bir çözüm gelmediğini belirtti ve “o hayvanlar hala daha mandıramda duruyor” dedi. 

NARENCİYE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKAN ALİ ALİOĞLU; “HAKAN KUNTAY, UZAYDA MI YAŞIYORSUNUZ?” 

Eylem üzerine geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında Hakan Kuntay’ın bir konuşmasını izlediğini belirten Ali Alioğlu, Hakan Kuntay’a şu sözlerle seslendi; “Sayın Hakan Kuntay Güzelyurt’un bağrından çıkan biridir. Orada çok hizmetler vermiştir. Demek ki siz Güzelyurt halkına yalan söylediniz. Siz bir yer edinebilmek için bugün Lefkoşa’ya geldiniz. Acaba KKTC’de mi yaşıyorsunuz yoksa uzayda mı yaşıyorsunuz? On iki senedir Güzelyurt’ta, narenciye üreticisi sabırla, meşakkatle üretimine devam etti. Çok büyük zorluklar içerisinde ve yıllar sonra bu üretici canla başla Lefkoşa’ya eyleme geldi.” 

“UTANMADAN TOKALAŞMAK İÇİN EL UZATIYORLAR” 

Milletvekillerinin, eylemcilere şov yapıyorlar dediklerini belirten Alioğlu, “Bize şov yapıyorsunuz diyen milletvekilleri, bu tip bürokratlar kendini bilmez kişiler Güzelyurt’a geliyorlar ve kendi cumhurbaşkanı adaylarını tanıtmak için utanmadan, tokalaşmak için size el uzatıyorlar. Hayvancının ak sütü ile siz siyaseti çekemezsiniz. Narenciyecinin toprağına alın terine siyaset çektiremezsiniz.”dedi. 

HAYVAN ÜRETİCİSİ UFUK ARSLAN; “TAYYİP ERDOĞAN BU PARANIN HESABINI SORSUN” 

Hayvan üreticisi Ufuk Arslan ise öncelikle Atatürk’ün bir sözünü hatırlattı.“Çiftçi, köylü milletin efendisidir”diyen Arslan, bugün Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan durumun farklı olduğuna değindi. Arslan, Tayyip Erdoğan için açılan pankartı da şu sözlerle yorumladı; “Bugün, Türkiye Cumhuriyetinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’neyapmış olduğu para yardımları nerede? Türkiye Cumhuriyeti artık aklını başına toplasın ve CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan bu paranın hesabını sorsun. Dünkü eylemde bir pankart açıldı ‘Tayyip Erdoğan yetiş’ KKTC’de Abdullah Öcalan’ın posterleri ile miting yaparken hiçbir şey yoktu. Tayyip Erdoğan’ın bir fotoğrafını göğsümüze bastık diye hain ilan ediliyorduk neredeyse.” 

GELEN GİDENİ ARATTI” 

Gelenin gideni arattığını belirten Arslan, “İrsen Küçük’ü arar olduk” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün hayvancı arkadaşlarımız, giden geleni arattı dedi. İrsen Küçük’ün, bu üretici bu hayvancı elini öpsün. Böyle bir adamı kaybettik. Bu işe bu kadar gönlünü vermiş, emek vermiş bir adamı bir daha getiremeyiz.” 

“MECLİSİNE TERBİYE VER” 

Ufuk Arslan, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun da elinde olmayan sebepleri açıklamasını istedi ve Yorgancıoğlu’ndan beklentilerini şu sözlerle açıkladı; “Şimdiki başbakanımızdan şunu beklerdik. Çıksın gelsin, yağmurun, çamurun içinde çırpınan insanlar var. ‘Arkadaşlar hoş geldiniz gelin içeri buyurun’ desin. Çünkü ben senin evine geldim ve sen de beni içeri davet edeceksin. Sen beni ayağına kadar çağırdın, ondan sonra ‘hiçbir şeyinizi kabul etmiyorum, hadi git’ dedin. Üretimdeki arkadaşlarımız görüşmeye girdi, diğer arkadaşlarla hiç görüşmedi. Yönetimi çağırdı sadece ayağına ve onlarında suratına tükürürcesine bir lütuf da bulundu. Elinde olmayan bazı şeyler olabilir ama bunları anlatsın, paylaşsın. Şimdi başbakanıma şunu söylemek istiyorum, meclisine terbiye ver! Gerek çalışanlar gerek oradaki kişilerin, gülerek cam köşelerinden, insanlara öyle davranmaya hakkı yoktur. Biz orada yağmurun çamurun içinde saygımızla eylem yapıyoruz.” 

HAYVAN ÜRETİCİSİ FAHRİ DARBAZ; “VETERİNERLİK DAİREİS CANIMIZI ÇOK YAKTI” 

4 tır patatesin Türkiye’den geri döndüğünü ifade eden hayvan üreticisi Fahri Darbaz, “Herkes bir işi yaparken ne kazanacak bilmeli” dedi. Darbaz, aynı zamanda iskarpin adlı bir hayvan hastalığından bahsetti ve sözlerini şöyle tamamladı; “Veterinerlik dairesi zaman zaman bizim canımızı çok yaktı. Ansızın çiftliğinize gelip hayvanlarda hastalık vardır diyerek, hayvanları telef etti. İskarpin diye bir hastalık vardır ve bizim sürülerimizde hala daha bu hastalık var. Kurultay atlatılsın gelecek ay onları alalım deniyor. Kurultay’da bitti, hükümet de bozuldu. O hayvanların hiçbiri mandıramdan alınmadı hala daha duruyorlar. Tarım Bakanımıza da söyledim bana cevapları;“büyük bir kuraklık yaşıyoruz böyle bir bütçemiz yoktur.”oldu.