Çiğdem Aydın

KKTC’nin en deneyimli siyasilerinden, 23 yıllık milletvekili Dr.Mustafa Arabacıoğlu, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakere sürecinden endişe duyduğunu ve korktuğunu söyledi. Diyalog’a konuşan Arabacıoğlu “Bu toplumu bekleyen çok büyük tehlikeler vardır”dedi.

Toplumun bilgilendirilmediğine dikkat çeken Arabacıoğlu  “Bir toprak düzenlemesi var şimdi, tapularla ilgili gelinen nokta ne oldu bilmiyorum. Mesela gönül bağı, inkişafın tanımı, iade olacak mı olmayacak mı, bunlarla ilgili ciddi sorunlar vardır mülkiyette. Toprak hudut düzenlemesi demektir. Hududun güneyinde kalan, yerleşen insanlarımızın durumu ne olacak?” diye sordu.

Ticaret Odası’nın bu konuda açıklama yapmasını isteyen Arabacıoğlu şöyle dedi:

“Hayvancılar Birliği’nin gidip görüşmeci heyetten bilgi almasını isterim. Beni sen çıkarttın, bana bir ev yaptın hadi TOKİ modeli,  ben nerede hayvancılık yapacağım sorusuna cevap vermesini isterim. Ticaret Odası’nın sorması gerekir, ben çıktığımda ne ticareti yapacağım? Dükkânım vardı kapattım, ne edeceğim ne yapacağım bu tarafta? Tarım yapan insanlarımız nerede tarım yapacak?”

“Her konuda şu an endişe duyarım” 

Her konuda endişe duyduğunu ifade eden Arabacıoğlu şu şekilde konuştu: “Bu endişem; siyasi eşitlik, iki kesimlilik, iki toplumlulukta. Şimdi bir toprak düzenlemesi yapıldı. Bize kaldı diyelim yüzde 29 toprak. Ki bence bu kadar bile kalmaz, Rum’un talebine göre. Yüzde 29 toprağımız içerisinde benim nüfusumun yüzde 20’si kadar Güney Kıbrıs’tan Rum gelip yerleşecek. 45 bine yakın Rum, Kuzey yönetimine gelip yerleşecek ama görüşme heyetine sorarsanız siz, ‘yok gelmez kimse’ der. Bu şans var mı, gelme şansını ben buna verdim mi? Verdim, demek ki gelebilir” dedi.

Süreç ve ortaya çıkan metin halka anlatılmalı…

Mustafa Arabacıoğlu, müzakereler hakkında Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilen tutanakları kendisinin bile detaylı olarak inceleme fırsatı bulamadığını söyledi.

Halkın gidilecek referandumda neye evet neye hayır diyeceğini çok iyi anlaması gerektiğine vurgu yapan Arabacıoğlu, ileride büyük kargaşanın yaşanmaması için bunun şart olduğuna vurgu yaptı.

“Aday olmayacağım” 

Deneyimli siyasetçi Arabacıoğlu, önümüzdeki seçimlerde aday olmayacağını belirtti. Arabacıoğlu bu konudaki görüşlerini şu ifadelerle aktardı, “Adaylığım konusuyla ilgili şunu belirtmek isterim, gerçekten yoruldum. 23 yıldır siyasetteyim, siyasette koşuşturmaktan ziyade, siyasetin içinde bulunduğu girdaptan yoruldum. Bazen siyasetçilere bakış açıları o kadar bir kötü oluyor ki, eleştiriler gibi ben bunlardan yoruldum. 23 yıldır siyasetteyim ve çok şükür, gocunacak bir yaram yok ama siyasetçilerle ilgili söylemlerden dolayı ben şahsen rahatsız oluyorum. Eleştiri olması tabi ki doğaldır ancak bazen çok acımasız olunabiliyor. Belli bir kesim vardır, sürekli siyasetçiyi karalamaya çalışır. O yüzden bugünkü bu şartlarda olmayı düşünmüyorum.  Yaşantımı da buna göre düzenlemeye çalışıyorum.  Mesela köy gezilerine fazla katılmıyorum. Başkana önerim var. Partiden hep aynı insanlar televizyonlara çıkıyor, artık farklı isimlerin çıkması lazım. Bayatlamış isimler olarak görünüyoruz.”  

“Koordinasyon Ofisi konusunda toplumu suni gerdiler”

Mustafa Arabacıoğlu, Koordinasyon Ofisi ile ilgili tartışmaların ve eylemlerin kendisini son zamanda üzen en önemli olay olduğunu belirterek, “Bugüne kadar en ağırıma giden şey Koordinasyon Ofisi konusundaki gençlerin tutumu oldu. Gençlerin eylemlerdeki söylemleri vs, ben o gece bir daha böyle bir şey yaşamak istemediğimi fark ettim. Ben böylesi bir geceyi bir daha yaşamak istemem. Dışarda toplumu bu kadar suni germenin bir anlamı var mı? Anayasa aykırı diye bağırdılar, egemenliğimizi teslim ediyoruz diye bağırdılar. Anayasa tek bir şeye uygun değil dedi, yani yetki devri diye bir şey yok ama yapılan çığırtkanlığa ben baktığım zaman gerçekten üzülürüm. Benim çocuğum yaşındaki kişiler, meclis önünde ‘hoş köpekler, millet sizden ne bekler’ diye bağırdılar. Bunu söyleyenler cezai müeyyideye tutulmadılar. İşte bu noktada ben bu ülkenin demokrasisini de sorgularım, kusura bakmasınlar” şeklinde konuştu.