Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri olarak, Kıbrıs hava sahası üzerinde Ercan Havalimanı kurulduğundan beri yedi gün yirmi dört saat kesintisiz, adamızın üzerinden geçen tüm uçakların güvenliğini ve denetimini sağlamaktayız. Bu süreçte havacılık sektörü çağ atlamış; birçok ülke bu sektörün ülke ekonomisine ve imajına pozitif getirilerinin farkına vararak, havacılığın kalitesini arttırmak için personel yapısını, verimliliğini, çalışma şartlarını çağdaş koşullara göre düzenleyerek değişen zamanı yakalamaya çalışmaktadır.

Ülkemiz coğrafyasında birçok olumsuz etki ve siyasilerin “politik” tavırlarına rağmen hava trafik kontrol hizmetlerini dünyadaki benzerleri ile aynı kaliteye taşımak için mücadele veriyoruz. Gelinen noktada havacılık sektöründeki anahtar meslek olan kontrolörlük ayaklar altına alınmış, meslek onuru çiğnenmiş mesleğin hakkı emekçilerine inatla iade edilmemiştir. Yaptığımız girişimler süslü cümleler ve boş vaatlerle söndürülerek, grev yasaklarıyla belirsiz zeminlere itilmektedir.

Grev yasağının bile bir adabı vardır. Kendini EMEKÇİNİN HÜKÜMETİ olarak niteleyen bir hükümet için bir iş yerinde defalarca aynı durum üzerine grev yapılması ve verilen haklı mücadelenin grev yasaklarıyla bastırılıp ardından somut adım atılmaması utanç verici ve talihsiz bir olaydır. Sivil havacılıkta altı aya yakın bir süredir terfiler ilan edilmesine rağmen sınavlar ısrarla yapılmamaktadır.

Yasalarda yapılması gereken düzenlemeleri sendika olarak taslak halinde hazırlayıp sunmamıza ve ilgili bakanlıkça kabul görmesine rağmen ileriye yönelik hiçbir elle tutulur gelişme olmamıştır.Yıllardır personel eksikliği için münhal açılmasını ve hükümet tarafından gasp edilen havacılık tazminatlarının ödenmesini bekliyoruz, bu durum artık son bulmalıdır. Sivil havacılıktaki sorunların çözülmesi adına somut adımlar atması için hükümete 10 gün süre veriyoruz. Talep ettiğimiz somut adımlar;

1- Tasarlanan Kamu reformunun geçmesi durumunda Hava Trafik Kontrolörlerinin uğrayacağı mağduriyetin ve dairede oluşacak kadro tıkanıklıklarının nasıl giderileceği hakkında ilgili kurum veya kurumlardan yazılı taahhüt,

2- Hava Trafik Kontrolörlerinin özlük haklarının yeni Teşkilat Yasası’nda nasıl düzenleneceği hakkında yazılı taahhüt,

3- Terfi alabilmek için aranan nitelikleri karşılayan personele derhal terfi sınav ve mülakatlarının hemen yapılması,

4- Önce göç yasası yürürlükten kaldırılıp hemen ardından Hava Trafik Kadrolarına personel alınması için münhal açılması. (Göç yasası yürürlükte iken personel alınması eşit işe eşit ücret ilkesine ters olup kabul edilemezdir. 47/2010 derhal kaldırılmalıdır.)

HTKS’nın artık ‘’yapacayık, halledeceyik, haklısınız’’ gibi sözlere güveni kalmamıştır. Her şey olup bittikten sonra mücadele edip üstüne üstlük grev yasakları ile anayasal haklarımızın gaspına göz yummayacağız. Aynı duyarsızlık devam ettiği sürece grevlerin de ardı arkası kesilmeyecektir. GREV EVRENSEL BİR HAKTIR!