Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet Aktunalar

Şu sıralar Kuzey Kıbrıs'ı en yoğun şekilde meşgul eden bir konu var ki o da gençleri ve bir çok kişi yakından ilgilendiren 'Askerlik' ve Askerlik Yasa Tasarısı konusu. Öyle ki aylardır devam eden Askerlik Yasa Tasarısı Meclis Komitesi tarafından görüşülmüş ve kabul edilip edilmeyeceği tartışılıyor.

Gündemi meşgul eden tasarı konusunda en başından beridir en aktif isim de TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler. Çeler göreve geldiği günden bu zamana kadar ülkedeki Askerlik sorunun çözülmesi ve Askerlik yüzünden ülkeyi terk etmek zorunda kalan gençlerin ülkelerinde kalmasının sağlanmasından yana tavır sergiliyor. Çeler, Askerliğin kısaltılması için KKTC Cumhuriyet Meclisi'ne öneri götürmüş ve ilk başlarda söz konusu önerinin olumsuz yönde yol seyretmesinden dolayı, bir takım eylemler yapacağını sosyal medya üzerinden duyurmuştu.  İlerleyen günlerde Çeler'in önerisi doğrultusunda bir Askerlik Yasa (Değişiklik) Tasarısı hazırlayan hükümet 27 Ekim Pazartesi günü bu tasarıyı görüşmek ve onaylamak için bir araya gelmişti. Fakat askerlikle ilgili konuya en başından beridir büyük bir önemle yaklaşan Çeler hükümet tarafından hazırlanan bu tasarıyı yetersiz olarak nitelendirmişti.

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, Yasa Tasarısı’nın şu an askerlik görevini yapan kişileri kapsamadığı gibi, belirli kesimlere şirin görünmek ve ‘yasayı onayladık’ demek için geçirildiğini söylemiş, komitede onaylanan Yasa Tasarısı’nın, birkaç madde hariç (af ve yurtdışındaki lisanlı profesyonel sporculara bedelli hakkı tanınması ile Meslek Lisesi çıkışlı kişilerin 15 ay yerine 12 ay görev yapmasını öngörmesi) şu anda görev yapan kişileri kapsamadığı gibi, Üniversite ve/veya düz liseden mezun olan kişilerin askerlik sürelerinde de  hiçbir kısıtlamayı öngörmediğini kaydetmişti.

Bu duruma kayıtsız kalınmaması gerektiğini söyleyen Çeler, sosyal medya hesabından #SesizKalma hastagi altında bir kampanya başlatarak bütün askerlik karşıtlarını 27 Ekim Pazartesi günü Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yapmaya ve gerekli olanın vekillere kabul ettirilebilmesi için dışarıda bir baskının bir gücün olması gerektiğini vurgulamıştı.

BEKLENEN İLGİ GERÇEKLEŞMEMİŞTİ

İnternet üzerinden yapılan çağrıda; “Genel kısaltma içermeyen, şuan görevde olan celpleri kapsamayan, gençlerin adadan göç etmemesinin önünü kesmeyen bu yasa değişikliğine tekrardan bir şekil verebilmek için Meclis önünde toplanıyoruz. Meclis önünde ne kadar kalabalık olursak, içeride ki oylamada yapılacak değişikliklerde o kadar etkili oluruz. Eğer bende varım diyorsan Pazartesi sabahı saat 10.00’da Meclis önünde ol…” denilmişti.

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler’in çağrısı ile ‘Askerlik dünün sorunuydu, bugünün sorunu, yarının sorunu olmasın” sloganı ile internet üzerinden örgütlenen gençlerin, saat 10.00’da seslerini Cumhuriyet Meclisi’ndeki milletvekillerine duyurmak amacı ile bir araya gelmesi beklenirken, Meclis’e 3-5 kişinin geldiği görülmüş ve katılım olmaması nedeniyle planlanan eylem gerçekleşememişti.

CUMHURİYET BAYRAMINDA ASKERLİK YANDAŞLARI

Bütün bunların yanında dün Lefkoşa'da Türkiye Cumhuriyeti'nin 91. yıl dönümü vesilesiyle yapılan kutlama etkinliklerinde ilginç bir olay yaşandı. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı etkinliklerde bir grup vatandaş ellerinde pankartlarla Askerlik Yasa (Değişiklik) Tasarı'na karşıt eylem gerçekleştirdi. 

Günün erken saatlerinde önce Girne Kapısı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törende elindeki pankartlarla bu duruma tepkilerini gösteren bir grup vatandaş daha sonra resmi geçit töreninin yapıldığı Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda da aynı eylemini sürdürdü.

2-190.jpg

1-171.jpg

EYLEME SOSYAL MEDYADAN TEPKİ

Atatürk Anıtı ve Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda yapılan kutlamalara bu pankartlarla katılan ve eylem yapan vatandaşlara TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya ve Vicdani Ret İnisiyatifi Başkanı Murat Kanatlı sosyal medya üzerindeki kişisel hesaplarından tepki gösterdiler.

Çeler sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda eylemi, "Hafta başı askerlik süresi 24 aya uzarsa şaşmayın." şeklinde nitelerken, diğer bir Milletvekili Derya ise yapılan eylem için "Resmi törenin, resmi eylemi olabilir mi bu?" şeklinde bir soru yöneltti.

Vicdani Ret İnisiyatifi Başkanı Kanatlı ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda yapılan eylemi, "Günün anlam ve önemi kısmı devam ediyor." şeklinde yorumladı.

İşte Çeler, Derya ve Kanatlı'nın sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı o paylaşımlar:

celer-001.jpg

dd(17).jpg

kanatli.jpg

DÜĞÜM 3 KASIM'DA ÇÖZÜLEBİLİR

Meclis Genel Kurulu, genel görüşmesinin tamamlandığı “Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin madde madde görüşülüp, oylanmasını 3 Kasım Pazartesi gününe ertelenmişti. 

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, önerinin ertelenmesinin, yeniden değerlendirme şansı yaratacağından öneriye olumlu baktıklarını söylemiş, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, öneriye bu haliyle ret kullanacaklarını ifade ederek, görüşmenin bir hafta ertelenmesi önerisine olumlu baktıklarını kaydetti ve bu konuda düşünme şansları olacağını belirtmişti.