UYARIYI TAKMADI: LTB Halk Sağlığı Şubesi, ihbar üzerine denetlediği su arıtma tesisini, atık sularını dereye bırakmaması yönünde uyardı. Belediye, uyarıları dikkate almayan tesis hakkında yasal işlem başlatma kararı aldı

TESİS SUÇ İŞLEDİ: LTB Halk Sağlığı Şubesi Amiri Levent Özverel, derelere ve açık alanlara atık su verilmesinin suç olduğunu belirtti. Özverel: Uyarımız dikkate alınmadı, sorun devam ediyor. Pazartesi tesis hakkında yasal işlem başlatılacak

Duygu ALAN

Lefkoşa’da Küçük Kaymaklı bölgesinde bir arıtma tesisinin işleyiş şeklinden kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçilemedi.

Bölge sakinlerinin şikayeti üzerine Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Halk Sağlığı Şubesi, geçen hafta Küçük Kaymaklı deresinde inceleme yaptı.

LTB ekipleri, derede yaptıkları inceleme neticesinde bölgede faaliyet gösteren bir su arıtma tesisinin temiz suyu tankerlere aldığını, arıtmadan çıkan atık suyu ise dereye verdiğini tespit etti.

LTB ekipleri, ilgili işletmenin yetkililerini atık suyun dereye akışının durdurulması hususunda uyardı.
Tesis işletmecisi, uyarıları dikkate almadı, atık suyu dereye aktarmaya devam etti.

Bölge sakinleri kızgın

Havadis’in geçen hafta yayınladığı “Oluk oluk atık su dereye akıyor” başlıklı haberi ile gündeme taşınan çevre kirliliğinin bir türlü önüne geçilememesi bölge sakinlerini öfkelendi.

Bölge sakinleri, “Ne belediyenin uyarıları dikkate alındı ne de bizim çağrılarımıza kulak verildi. Arıtma tesisi çevreye zarar vermeye devam ediyor. Atık suları dereye vererek deredeki canlıların ölümüne, yer altı sularının niteliğinin düşmesine neden oluyor. Dereye akıtılan atık su ayrıca sivrisinek ve haşerelerin de artmasına neden olduğundan halk sağlını tehdit etmeye devam ediyor. Bu aşamadan sonra yetkili mercilerin yasal işlem başlatmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Özverel: Yasal işlem başlatılacak

Lefkoşa Türk Belediyesi Halk Sağlığı Şubesi Amiri Levent Özverel, bölge sakinlerinin ihbarı üzerine geçen hafta önce derede ardından da bölgede faaliyet gösteren konu arıtma tesisinde incelemede bulunduklarını ve yapılan tespitler sonucu tesis işletmecisinin uyarıldığını kaydetti.

Özverel, derede önceki gün yaptıkları denetimde sorunun aynen devam ettiğinin tespit edildiğini belirterek, ilgili tesisi hakkında pazartesi günü yasal işlem başlatılacağını söyledi.

Levent Özverel, “Geçen hafta yaptığımız denetim sonucu dereye akıtılan suyun atık su olduğunu tespit ettik ve ilgili tesisi atık suyun dereye akışını durdurması konusunda uyardık. Derede önceki gün yaptığımız denetimde uyarılarımızın dikkate alınmadığını gördük. Derelere ve açık alanlara atık su akıtmak suçtur. Bu nedenle pazartesi günü altyapı şube amirliği ile görüşüp, ilgili tesis hakkında yasal işlem başlatılması için gereken yapılacak” dedi.