Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs müzakereleri sürerken Türkiye’nin garantörlüğünü tartışmaya açmanın, Rum tarafındaki kemikleşmiş anlayışın beslenmesine ve kabul görmesine hizmet etmekten öteye gitmeyeceğini kaydetti. Atun, “Garantörlük konusu sulandırabilecek veya tartışılabilecek bir konu değildir” dedi.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, yazılı bir açıklama yaparak, devam eden Kıbrıs müzakereleri ve “Garantörlük” konularına değindi. Atun, Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu’nun, EOKA’nın silahlı eyleme geçişinin kutlandığı törenlerde yaptığı konuşmaya işaret ederek, “Garantörlük konusunu tartışmaya açanlar, Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu'nun açıklamalarını görmeli ve doğru yorumlayabilmeli” dedi.

Sunat Atun, Fotiu’nun, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı Yunan ayaklanması ve EOKA’nın silahlı eyleme geçişinin yıl dönümleri kutlamalarında yaptığı konuşmalarda “1921 ve 1955 kahramanlarının büyük katkılarına bakarken, kendi vatan borcumuzu da görüyoruz”  şeklinde ifade kullandığına işaret etti.

Atun, şunları kaydetti:  

“Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünü tartışma, sorgulatma hevesinde olanların Rum siyasetini de iyi görmeleri gerekir. Fotiu, Rum Yönetimi Başkanlık Komiseridir. 1821 yılına atıfta bulunarak kullandığı ifadeler, Türklere yönelik bakışlarının yüzyılları aşan bir paradigma zemininde kemikleşen ve kurumsal hale gelen Rum siyaset anlayışının da adeta göstergesidir. Fotiu, EOKA’yı yeni nesillere ‘kahraman’ diye tanıtarak, yeni nesillerin üzerinde sistematik düşmanlık ve kin aşılamaktadır. Hamaset siyasetinin Adamızın ortak geleceğine kazanımı olmaz. Türkiye’nin garantörlüğünü bu bağlamda tartışmaya açmak, Rum tarafındaki bu kemikleşmiş anlayışın bundan beslenmesine ve kabul görmesine hizmet etmekten öteye gitmez. Garantörlük konusu, sulandırabilecek veya tartışılabilecek bir konu olmadığını bu vesile ile bir kez daha hatırlatmak isterim.”