Ekonomi,Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, küreselleşen dünya ticareti anlayışı doğrultusunda Güney’le karşılıklı mal, sermaye ve hizmet akışının serbest olarak sağlanması için yeni girişimlerde bulunacaklarını vurguladı.

BRT’ye açıklamada bulunan Bakan Atun, Yeşilhat Tüzüğünü artık bir kenara bırakmak gerektiğini ve ticari hacim için Haspolat Sınır Kapısı’nın açılmasının şart olduğunu belirtti.

Atun, “Bugüne kadar açılan kapılar ağırlıklı olarak sosyal amaçlı. İki kapıdan Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden sevkiyatlar yapılmakta. Haspolat Sınır Kapısı belki de iki tarafın KKTC ile Güney Kıbrıs Yönetimi’nin sanayi bölgelerini de endüstriyel bir güzergah üzerinde kısmi olarak entegre haline getirebilecek, imkan sağlayacaktır. O yüzden Haspolat Sınır Kapısı’nın Kıbrıs Türk sanayicisine daha fazla yeni imkanlar getireceğine inanıyoruz. Bunun için Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı ile temasa geçeceğiz. Sayın Dışişleri Bakanı ile konuyu bir kaç kez paylaştım.Konuyu Bakanlar Kurulu’nda da ifade etmiştim. Haspolat Sınır Kapısı’nın Kıbrıs Türk tarafı olarak AB yetkilileri ile gereken temasların yapılması gerekliliğini düşünüyoruz.” dedi.

Sunat Atun, ülkedeki ticaret hacminin gelişmesi, yerli ürünlerin Türkiye pazarında marka olması yolunda 2016 yılında ciddi atılımlar atılacağını vurguladı.

Bakan Atun, “2016 yılının marka girişlerimizin yılı olmasını arzu ederim. Sadece ihracatımız, endüstriyel mallarda bilinen ürünlerimizde veya ihraç yaptığımız yüzün üzerinde malın yanında yelpazeyi genişletelim. Ama artık marka ürünler belki franchise halinde yer alabilmeli. Kıbrıs Türk ürünün franchise halinde Türk piyasasında yer alması gerekir. Bunun üzerine odaklanacağız ve bütçemizde de buna ilişkin imkan haline getirebilecek düzenlemeler yaptık” şeklinde konuştu.

Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolünün Aralık ayında tamamlanması için elden gelen bütün gayretin gösterildiğini ancak geçmiş hükümetin sonuç odaklı hareket etmemesinden dolayı çalışmalara geç kalındığını söyledi.
Atun, “Ekonomik programa gerektiği önemin verilmemiş olması iki noktada bize önemli sıkıntı yaşatmıştır. Bir tanesi KKTC’nin yeni 3 yıllık programının hazırlanmasında bir takvimin sarkmasına, gecikmesine sebebiyet vermiştir. Bunun kadar büyük sıkıntı da Türkiye ile KKTC arasında yapılacak olan ekonomik protokolün alt yapısının da oluşturulması haliyle gecikmiştir bu da bütçe dönemine yansıdı. Şu anda bütçemiz geçiyor ama TC kaynaklı reel sektör finansmanı hangi noktada olacak rakam ne olacak şuan yeni yeni belirleniyor”dedi.

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, önceki bakanlık döneminde başlatılan Alayköy 2 etap, Haspolat 2 etap ve Mağusa-Güvercinlik 2 etap sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmalarda 2016 yılında önemli yol alacaklarını da açıkladı.

Bakan Atun, önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklayacakları yeni girişimcilik destekleme projesiyle ilgili de bilgi verdi.

Atun, “Hayata yeni atılacak olan gençler; yeni fikirlerine uygulama alanı bulabilmeleri, o fikri rafine proje haline getirebilmeleri için kurs alacaklar.Bu kursun devamında da girişimciye, Türkiye TEB bankası ile bakanlığın yapmış olduğu kısmi hibe projesinde Türk Ekonomi Bakanlığı kendi kaynaklarından hibe sağlayacaktır. Eş kaynak olarak bakanlığımızda sağlayacaktır. Bunu da yine bağımsız bir danışmanlık kuruluşu değerlendirecek” dedi.

Geçmiş hükümet döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirilen İhracatçılar Meclisi’nin bürokrasinin yönetiminde olmasının yanlış bir uygulama olduğunu belirten Atun,yüzde 99 reel sektörün temsiliyetinde olması gereken İhracatçılar Meclisi Yasasını 2016 yılında yasallaştırma niyetinde olduklarını söyledi.

Atun, bakanlık olarak sosyal güvenlik fonundaki açıkların giderilmesi yönündede girişimlerde bulunduklarını açıkladı.

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, “İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta primleri aşağıya düşmeli. Burada hükümetimize gerçekten önemli görev düşüyor. Elektrik fiyatları makul noktalarda değil. Aşağıya gelmesini sağlayacak tedbirler almak gerekiyor. Ben halen kablo projesinin şahsen arkasındayım. Kablo projesi eğer Türkiye’den devreye girerse elektrik fiyatlarında ciddi bir ucuzlama olur yani en ana temel kriterler bence istihdam üzerinden bunlardır. Maliye Bakanı ile bu konuda yüzde 99 hem fikiriz. Görüşlerimiz örtüşüyor”dedi.

KKTC’nin dış pazar payının artırılmasında fuarların önemli olduğunu ve hedefledikleri yerlere odaklanacaklarını belirten Bakan Atun, Aralık ayında Dubai’de ardından da Berlin’deki fuarlarda yer alınacağını söyledi.

Bakan Atun, 2016 yılında öncelikleri arasında esnafa yönelik destekleri olacağını vurguladı.

Sunat Atun, “Esnafta şuanda en önemli sorun sosyal sigorta ve vergi borcudur. Düzgün işletmeler olmalarına rağmen piyasadaki daralma nedeniyle o kaynağa erişmekte zorluk çekiyor. Bunlar için de o borçları yapılandıran ve o borçları yapılandırırken kendilerine az da olsa kaynak sağlayan bir program üzerinde çalışıyoruz. Amacımız hareket edemez hale gelen esnafı da piyasaya kazandıracak tedbirleri almaktır.Bunu da finansman imkanlarla destekleyeceğiz”dedi.

Bakan Atun mali disiplinin önemine vurgu yaparak, 2016 yılında hükümetin kemer sıkma politikası olmayacağını kesin bir dille ifade etti.

Sunat Atun“Mali disiplin bir daha kemer sıkma politikalarının gelmemesi, bir daha halkın bedeller ödememesi için son derece önemlidir. Hükümetimizin bunun üzerindeki çalışmaları iyi noktadır. Artık kamusal alanda mali yönden pek bir kaçak nokta kalmamıştır. Kaçak nokta kalmadığından dolayı da daha ileri kemer sıkma politikalarına, uygulamalarına gerek yoktur. Rahatlıkla şunu söylüyorum; 2016 yılında hükümetin planladığı herhangi bir kemer sıkma politikası, herhangi bir sürpriz vergi düzenlemesi yoktur. Daha geniş konuşma yetkisi sayın maliye bakanına aittir ama ben de bir ekonomi bakanı olarak bu kadarını söyleyebileceğime inanıyorum” dedi.