Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Küçük ve Ortaboy İşletmeleri Geliştirme Merkezi’nin (KOBİGEM), KOBİ’lerin, esnafın, zanaatkarın, küçük işletmenin ve esnafın kalkınmasına, gelişmesine ve desteklenmesine hizmet eden, devletin KOBİ alanında kurumsallaştığı bir merkez haline geldiğini kaydetti.

Atun, bu bağlamda “I. KKTC KOBİ Zirvesi”nin çok büyük bir önem taşıdığını, meydana çıkacak olan sonuç bildirgesinin, KKTC’nin KOBİ politikalarının kurumsal hale gelmesini sağlayacak bir strateji belgesi haline getirileceğini belirtti.

Atun, KOBİGEM’in hayata geçtiği 2010 yılından bu yana 11 bin civarında bulunan esnaf, zanaatkar, mikro işletme ve KOBİ’nin 6 bin 303’ünün, 850 milyon TL tutarında finansmana eriştiğini vurguladı.

Atun, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde yapılan ticaretin gerilediğini söyleyerek, mal – hizmet ve sermaye dolaşımı üzerindeki sınırları ve engelleri kaldırma çağrısı yaptı. Atun, “KKTC- Güney Kıbrıs mal ve hizmetler, nerede üretildiği kaygısı olmadan karşılıklı ticarete tabi olsun” dedi.

“I. KKTC KOBİ Zirvesi”, bugün Lefkoşa Golden Tulip Otel’de başladı. Zirvenin açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KOBİGEM Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptı.

SERTOĞLU: “ZİRVE SONUNDA SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANACAK”

Küçük ve Ortaboy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu, konuşmasında zirveye ilişkin bilgi verdi.

Zirve çerçevesinde Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık arasında işbirliği protokolü imzalanacağını kaydeden Sertoğlu, protokol ile iki kurum arasında KOBİ'lere yönelik destek programları ve bilgi deneyim ve görüş paylaşımında bulunulacağını söyledi.

Çalıştayın iki gün süreceğine işaret eden Sertoğlu, bugün üç oturum düzenleneceğini, yarın ise tüm gün çalıştay yapılacağını kaydetti.

Sertoğlu, zirve sonuç bildirgesi ile sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını dile getirdi.

1456919415.jpg

BİÇER: “KAPASİTE ARTIRIMINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILACAK”

TC Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer de, KKTC’deki KOBİ’lerle işbirliğine ilk 2007 yılında başladıklarına bugüne kadar çok sayıda işbirliği yapıldığını ifade etti.

Destek ve bilgilendirme toplantıları yapıldığını, deneyimlerin aktarıldığını anlatan Biçer, imzalanacak protokol çerçevesinde bu işbirliği ve paylaşımların daha ileri bir noktaya taşınacağını söyledi.

Yurt dışında birçok ülkeye yönelik kapasite artırımına destek amaçlı çalışma yapıldığını dile getiren Biçer, KKTC’deki KOBİ’lere yönelik kapasite artırımı çalışmaları gerçekleştirileceğini belirtti.

1456919416.jpg

ATUN: “KOBİ POLİTİKASININ KURUMSALLAŞMASI SON DERECE ÖNEMLİ”

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, zirvenin KKTC devletinin KOBİ politikaları alanında var olduğunu, söz konusu politikaların öncelikleri arasında olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Atun, KOSGEB’in deneyim ve uygulamalarından yararlanmanın kendileri için çok değerli olduğuna vurgu yaptı.

Ekonomi Bakanlığı’na geldiği 2009 yılında KOBİ finansmanına yönelik çalışmalar yapmaya başladıklarını, 2010 yılında Anavatan TC Ekonomi Bakanlığıyla birlikte yaptıkları ortak çalışmalar sonucunda, KOSGEB modelini KOBİGEM olarak hayata geçirdiklerini belirten Atun, merkezin, kobilerin, esnafın, zanaatkarın, küçük işletmenin ve esnafın kalkınmasına, gelişmesine ve desteklenmesine hizmet eden, devletin KOBİ alanında kurumsallaştığı bir merkez haline geldiğini kaydetti.

Atun, “KOBİGEM’in siyasetin müdahale edemediği bir yapı ile meydana gelmiş olması, KOBİGEM’i hayata geçiren bakan olarak benim gurur kaynağımdır” diye konuştu.

Geçen sürede 11 bin civarında bulunan esnaf, zanaatkar, mikro işletme ve KOBİ’nin 6 bin 303’ünün,  850 milyon TL tutarında finansmana eriştiğini belirten Atun, “Bunu kimse inkar edemeyecektir ki, KOBİ destekleri alanında 2009 öncesi ve 2009 sonrası diye bir milat oluşmuştur” dedi.

Atun, KOBİ alanındaki çalışmaların artık bir devlet politikası haline getirilmesi, KOBİ destekleri ve uygulamalarının, bilimsel ve süreklilik arz eden bir anlayışla yapılması, kısaca KKTC’de KOBİ politikasının kurumsallaşmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Atun, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret bakanlığı olarak sürdürdükleri, KOBİ, Esnaf ve Zanaatkar ve mikro işletme destek programlarının devamlılığı, gelişimi, çağa uygun bir şekilde ilerlemesi, ekonominin ihtiyaçlarını zamanında ve doğru şekilde tespit edebilmesi, paydaş oda, birlik ve diğer örgütlerle etkin çalışmalar yapması, gerektiği noktalarda esnafa öncülük edebilmesi, eğitim ve destek programlarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve bunun bir devlet politikası haline getirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Bu bağlamda, zirvenin çok büyük bir önem taşıdığını dile getiren Atun, meydana çıkacak olan sonuç bildirgesinin, KKTC’nin KOBİ politikalarının kurumsal hale gelmesini sağlayacak bir strateji belgesi haline getirileceğini belirtti.

“6 ÖNCELİKLİ ALAN”

KOBİ alanında yepyeni programlar da geliştireceğini, altı temel alanı önceliklendirdiklerini söyleyen Atun, bu alanları şöyle sıraladı:

“Kapsayıcılık (dezavantajlı bölgeler ile genç ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık) programı (TEB ile müştereken uygulanan program); girişimciliğin geliştirilmesi, kuluçka merkezlerinin oluşturulması ve desteklenmesi; KOBİ’lerin yönetim becerilerinin geliştirilmesi, işletme bilincinin kazandırılması ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi; KOBİ’lerin ARGE, markalaşma ve yenilik kapasitesinin teşvik edilmesi; finansmana erişimin kolaylaştırılması, kamu alanına borçlu işletmelerin ayıklanmasını önleyen ve yeniden yapılandırma programları; ihracatçı KOBİ”

“MAL, HİZMET VE SERMAYE DOLAŞIMI ÜZERİNDEKİ SINIRLARI KALDIRALIM”

Yeşil Hat Tüzüğü’ne de değinen Atun, tüzük kapsamındaki ticaretin 2004 yılında 12 milyon Euro düzeyinde iken, 2014’te 4 milyon Euro düzeyine indiğini kaydetti.

Bunun yeni bir vizyonla yeni bir uygulamanın geliştirilmesi gerektiğinin göstergesi olduğunu belirten Atun, “Vizyonumuzu tekrarlıyorum: Gelin, mal – hizmet ve sermaye dolaşımı üzerindeki sınırları ve engelleri kaldıralım. KKTC- Güney Kıbrıs mal ve hizmetler, nerede üretildiği kaygısı olmadan karşılıklı ticarete tabi olsun. Bu şekilde hem ada üzeri ticaret canlanacaktır. Hem de ticaretle beraber en etkili güven artırıcı uygulama da hayata geçmiş olacaktır. Şuna inanıyorum ki TC-KKTC-Güney Kıbrıs ticari köprüsü üzerinde ilk yıl meydana gelecek olan ticari potansiyel en az 3 milyar Euro olacaktır. 3 milyar Euro, KKTC’nin GSMH’na denktir” diye konuştu.