Birleşmiş Milletler Uzmanı Jorge V. Ortega’nın Kıbrıslı Türklerin taşınmaz mallarına verilen zararla ilgili hazırladığı 580 sayfalık rapor da Çolak’a iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir temsilciye verildi.

Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi bu sabah Dışişleri Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yaparak bakanlığın ana giriş kapısına siyah çelenk astı.

Basın açıklamasını Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi Başkanlık Divanı adına Prof. Dr. Ata Atun yaptı.

Açıklamasında, Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ın, “Politis ile Kathimerini” gazetelerine ve “Sputnik” internet sitesine verdiği demeçlerden alıntılara yer veren Atun, mülkiyet konusundaki bu açıklamaların Dışişleri Bakanı’nın mevkisiyle bağdaşmadığını savundu.

“DIŞİŞLERİ BAKANI’NIN GÖREVİ RUMLARIN HAKLARINI SAVUNMAK DEĞİL”

Dışişleri Bakanı Çolak’ın KKTC’nin ve KKTC vatandaşlarının haklarını her koşulda koruması gerektiğini söyleyen Atun, “Sayın Dışişleri Bakanının görevi Rumların haklarını savunmak değil” dedi.

“YEMİNİNİ HATIRLAMALI”

Emine Çolak’ın KKTC’nin tümü temsil eden Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başlarken, “ülkenin birliğini, bütünlüğünü savunacağına”, “görevini, vatanına, milletine ihanet etmeden yapacağına”, “şahsi duygu ve düşüncelerinin görevinin önüne geçmeyeceğine” dair yemin ettiğini savunan Atun, “Dışişleri Bakanı olarak açıklamalar yapan Çolak bunu her zaman hatırlamalı” dedi.

“ERENKÖY’DE, GÜZELYURT’TA, PAŞAKÖY’DE OLANLARIN NEDENİ BU AÇIKLAMALAR…”

Ata Atun, Rumların KKTC topraklarındaki vatandaşların kapısını çalarak, “bu ev bizim, çıkın” diyerek tacizde bulunduğunu da savunarak, “Hafta içinde, Yeni Erenköy’de, Güzelyurt’ta ve Paşaköy’de yaşanan bu olaylar Sayın Dışişleri Bakanının ve benzer düşüncelerde olan kişilerin yaptıkları açıklamalar nedeniyle oluyor” dedi.

“BAZI SİYASİLER VE BÜROKRATLAR RUMLARI DESTEKLEYEN SÖYLEMLERDE BULUNUYOR”

Atun, ülkedeki bazı siyasilerin ve bürokratların KKTC halkının haklarını korumak, çıkarları için mücadele etmek yerine Rumları destekleyen söylemlerde bulunduğunu savundu, bunu protesto ettiklerini kaydetti.

Ata Atun ayrıca mülkiyet konusundaki bu tür açıklamalarının sorumsuzca yapıldığını iddia etti

HÜKÜMETE VE BAKANA ÇAĞRI

“Hükümetten, hiçbir hakkı olmadığı halde vatandaşlarımızı taciz eden Rumlar hakkında cezai soruşturma başlatmasını ve mütekabiliyet ilkesinin devreye sokmasını bekliyoruz” şeklinde konuşan Atun şunları da ekledi:

 “Sayın Emine Çolak’ın mülkiyet ihlali yapıp vatandaşlarımızı taciz ederek KKTC resmi dairelerinin ısdar ettiği tapu gibi belgeleri tanımayan Rumlar hakkında hapislik cezasını içeren bir karar tasalığını Bakanlar Kurulu’na sunmasını talep ediyoruz.”