Bahadır AYNA

2015 Yılı Büyük Av Mevsimi içerisindeki av günleri; 1, 8, 15, 22, 29 Kasım, 6, 13, 20, 27 ve 30 Aralık olmak üzere toplam 10 gün olarak belirlendi ve avlanmaya izin verildi. Aylarca av hasreti çeken avcılar avın ilk haftasından beri ava gidiyor.

Havadis Mesarya bölgesindeki avcılara “Bu yıl av nasıldı” sorusunu yöneltti.

Avcılar geçen seneye oranla avın iyi geçtiğini fakat yine de düşüş olduğunu söyledi.

Avcılar 2015 Büyük Av Mevsimi içerinde; ova tavşanı, keklik, turaç, sülün, çulluk, bıldırcın, yaban güvercini, fasa, karga ve saksağan avlayabildi.

“Doğaya gereken değerin verilmeli”

Mesaryalı avcılar av hayvanlarının tek tehdidinin kendileri olmadığını diğer faktörlerinde etkisinin çok büyük olduğunu söyledi.

Avcılar, kontrolsüz tarım ilaçları kullanılmasının büyük bir problem olduğunu ve birçok hayvanın bu nedenle öldüğünü söyledi.

Doğaya gereken değerin verilmediğini belirten avcılar yetkililerin önlem alması gerektiğini savundu.

“Kaçak av çok arttı”

Beyarmudu Avcılık-Atıcılık Birliği Başkanı Osman Cook, Mesarya bölgesinde çok fazla yasak av yapıldığını ileri sürdü.

Cook’un sözlerini destekleyen Mesaryalı avcılar yasak avlanan kişilere kesilen cezanın artırılması talebinde bulundu.

Mesarya bölgesiavcıları, Mesarya’da ava kapalı bölgenin az olduğunu ve artması gerektiğini savundu.
Tükmenköy’lü avcı Ali İmam Türkmenköy, Beyarmudu ve İncirli bölgesinde ava kapalı bölge olmadığını ve kendilerinin köpek gezdirecek yer bulmadıklarını söyledi.

Cook: “Mesarya’da hayvan popülasyonu düşüyor”
Beyarmudu Avcılık-Atıcılık Birliği Başkanı Osman Cook, Mesara bölgesinde her geçen yıl hayvan popülasyonunun düştüğünü söyledi. Cook, ayrıca yasak avlanmanın da hat safhada olduğunu anlattı. Son olarak İncirli köyü bölgesinde yasak avlanma olayı yaşandığını belirten Cook, Tazı cinsi köpeklerle tavşanların avlanmasının da ayrı bir sorun olduğunun altını çizdi.

Tarım ilaçları ölüm nedenleri oluyor

Beyarmudu, Çayönü ve İncirli’de sulu tarım yapıldığına dikkat çeken Osman Cook,  sulu tarım da bilinçsiz ilaç kullanımının av hayvanlarının ölmesine neden olduğunu belirtti. Beyarmudu Avcılık-Atıcılık Birliği Başkanı Osman Cook, Mesarya bölgesinde en çok hayvan ölümünün yanlış ilaç kullanımından dolayı olduğunu söyledi.

Mesaryalı avcılar ne dedi?

Mehmetali Topaloğlu: “Geçen yılın kurak gitmesi bu yılki av oranında düşüşe neden oldu. Düşüşün diğer sebepleri de yasak avın ihlal edilmesi, kontrolsüz tarım ilaçları kullanılması, doğanın kirletilmesi ve betonarme yapıların doğayla iç içe olmasıdır. Bilinçsizce yapılan her şey doğaya zarar veriyor buda dolaylı yoldan av hayvanlarına. Yasak ava ceza artmalı.”

Ali İmam: “Bu dönemi benim için güzel geçti fakat herkes için aynı şeyi söyleyemem. Türkmenköy, Beyarmudu ve İncirli bölgesinde en büyük problemimiz ava kapalı bölge yok, bu durum hem hayvan popülasyonunu etkiliyor hem de bize köpek gezdirecek yer bırakmıyor. Arkadaşlarımla konuşurken bu yılın çok kötü olduğunu söylediler, bazı avcılar bir hayvan bile vuramamış.”

Kaan Ertuğ: “Bu yıl av geçmiş yıllara göre fena değildi ama yine de yıldan yıla düşüş devam ediyor. Bize Mesarya avcıları bu bölgede daha çok kapalı alan olmasını istiyoruz. Kapalı bölgeler artarsa hem av oranı yükselecek hem de  doğal ortamlara zarar verilmeyecek. Mesarya bölgesinde şuan ava kapalı olan bölgeler döneminde bilinçsizce kapatılmış. Biz avcıların ortak kararı bahçe olan bölgelerin kapatılmasıdır.”

İlker Aksal: “Beyarmudu bölgesinde av hiç iyi değil. Eskiden av döneminde 1 kasa fişek atarken şimdilerde koca avda 1 paketi bile bitiremedik. Av oranı günden güne düşüyor avın eskisi gibi tadı kalmadı. Bilinçsiz tarım ilacı kullananlar ve yasa dışı avlananlar resmen Mesarya’da avı bitirdi.”