Bağımsızlık İttifakı, Türkiye ile KKTC arasında Ankara’da imzalanan “Su Protokolü” ile ilgili Rum tarafının tepkilerinin “iyi niyetten uzak,  yersiz ve kabul edilemez” olduğunu savundu.

Bağımsızlık İttifakı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti adına tek taraflı ve Kıbrıs Türklerinin onayı olmadan dünyada özellikle savunma ve güvenlik başta olmak üzere birçok 3.ülkeyle ekonomik ve stratejik anlaşmalar yapmakta ve bu anlaşmaları Kıbrıs Cumhuriyeti kisvesi altında, hiç alakası olmadığı halde  K. Türkleri adına da yaptığını iddia edebilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Kıbrıs sorununa bulunacak bir anlaşmada söz konusu uluslararası anlaşmaların  geçerli olmasını görüşme masasında K. Türk tarafından talep ettiği bir görüşme sürecinde,  2. ülke konumunda garantör Türkiye ile K. Türklerinin uluslararası antlaşmalara dayanarak yapmış olduğu Kıbrıs’ın tümü için yaşamsal olan bir anlaşmaya karşı çıkmaları ve bu anlaşmanın  varılacak bir anlaşmadan sonra geçersiz olacağını iddia etmeleri, K. Rumlarının daha işin başında Kıbrıs’ta bir K. Türk Devlet yapısını kabul etmeyeceklerinin kabul edilemez açık bir mesajıdır” denildi.