NEDENİNİ BİLMİYOR: 22 adet küçükbaş hayvanı olan üretici Kemal Yaman, “Hayvanlşarın hasta dediler, gittiler. Bu hastalık ne? Ben bilmiyorum. Ne olduysa devletten aldığım arpa ve balyalardan sonra oldu. Maalesef arpa bitli, balyalar ise çürük çıktı. Tüm haycancılar tehlike altında” dedi

HESABI KAPATTILAR: 

Kemal Yaman: Veterinerler hayvanların havalardan hasta olduğunu söylediler, hesabı kapattılar. Ancak ben hayvanların bu çürük balalar ve bitli, eski arpalardan zehirlenerek telef olduğu kanısındayım

Duygu ALAN

Dilekkaya’da ikamet eden küçükbaş hayvan üreticisi Kemal Yaman, devletin üreticiye bu yıl kredili olarak verdiği arpanın yarısının eski olduğunu, balaların ise çürük olduğunu ileri sürdü.

Yaman, 22 adet küçükbaş hayvanının bu balaları ve arpaları yedikten sonra şiddetli isal olduğunu birkaç gün sonra da telef olduğunu öne sürdü.

Ağıla gelen veterinerlerin, “hayvanlar hasta” demekle yetindiğini ancak, kesin bir ölüm nedeni söylemediğini vurgulayan Yaman, diğer hayvan üreticilerini de uyardı.
Hastalığın “insana bulaşıp bulaşmadığını” dahi bilmediğini vurgulayan Yaman, “Hayvanlarımın ölüm nedenini bilmek istiyorum. Bu konuda Veteriner Dairesi’nden doyurucu bilgi alamadım” ifadesini kullandı.

Nedenini bilmiyor

Kemal Yaman, “Veterinerler hayvanların havalardan hasta olduğunu söylediler, hesabı kapattılar. Ancak ben hayvanların bu çürük balalar ve bitli, eski arpalardan zehirlenerek telef olduğu kanısındayım” diye konuştu.

Kemal Yaman, yetkililere çağrıda bulunarak zararının tazmin edilmesini istedi.
Yaman, “Büyükbaş hayvan ölünce nedeni LSD oluyor küçükbaş ölünce havalardan deniyor. Bu kabul edilemez. Yetkililerin duruma bir an önce el atması gerek” dedi.

“Mandıralar denetlensin”

Kemal Yaman, ülke genelindeki tüm mandıraların denetlenmesi gerektiğini söyledi. Yaman, “Bu aralar LSD hastalığı gündemde ve bu nedenle çok sayıda büyükbaş hayvan itlaf edildi” ifadesini kullandı.

LSD hastalığı insana geçmeyen sadece hayvanı etkileyen bir hastalık çeşidi olduğunu bildiğini anlatan Yaman, sözlerini şöyle noktaşadı:

“Küçükbaş hayvanlarda görülen hastalıklar (vizna, iskılapi, tperkiloz ve brucella) hem hayvana zarar vermektedir hem de insana bulaşan hastalıklardır.

Dolayısıyla devlet ülke genelindeki tüm mandıraları denetlemeli, sadece büyükbaş hayvanlar değil küçükbaş hayvanlar da kontrol edilmelidir. Bu hastalıklardan herhangi birinin bulgusunda da o mandıradaki küçükbaş hayvanlar itlaf edilmelidir.”