BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Kıbrıs müzakereleri Kıbrıslılar arasında yürüyen ve Kıbrıslıların yönetiminde devam eden bir süreç. BM olarak biz ortam oluşturuyor ve süreci tüm imkanlarımızla destekliyoruz” dedi.

Ban, gelecek hafta başlayacak ve çok sayıda devlet ve hükümet başkanını bir araya getirecek BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri öncesi basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında Kıbrıs'taki müzakerelere de değinen Ban Ki-mun, Kıbrıs sorununun bu yılsonuna kadar çözülmesi konusunda ümitli olduğunu söyledi.

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide ve iki liderin çok yapıcı müzakereler yürüttüğünü ifade eden Ban, “Kıbrıs müzakereleri Kıbrıslılar arasında yürüyen ve Kıbrıslıların yönetiminde devam eden bir süreç. BM olarak biz ortam oluşturuyor ve süreci tüm imkanlarımızla destekliyoruz” dedi.

Ban, genel kurulda “iklim değişikliği ile mücadele” konusunun öncelikleri arasında olduğunu, bu yılsonunda görev süresi sona ermeden Paris Anlaşması'nın yürürlüğe girmesini umduğunu belirtti.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 28 ülkenin daha onay sürecini tamamladıklarını gösteren belgeyi BM'ye sunması gerektiğini anlatan Ban, 21 Eylül'de gerçekleşecek özel etkinlikte ülkelerin tutumlarının daha yakından görüleceğini ifade etti.

Paris'te sürdürülen müzakerelerin ardından nisan ayında Türkiye'nin de aralarında olduğu 175 ülke, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılması hedefini içeren anlaşmayı imzalamıştı.

Ülkeler, imza töreninde sera gazı salınımını azaltmak için alacakları önlemleri ve vaatlerini kamuoyuna duyurmuştu.

KUZEY KORE'NİN NÜKLEER DENEMELERİ

Ban Ki-mun, basın toplantısında, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerine ilişkin soruları da yanıtladı.

Hem Güney Kore Dışişleri Bakanı hem de BM Genel Sekreteri olarak bu konuyu uzun yıllar takip ettiğini ifade eden Ban, “Kore Yarımadası'nda gerginliğin bu kadar arttığı bir dönem daha önce olmamıştı.” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda gerekli acil önlemleri alacağını da kaydeden Ban, "ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Kuzey Kore konusunda bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlamaya başladığını bildirdi." dedi.

Sorunun çözümü için basit bir formülü olmadığını söyleyen Ban, kalan üç buçuk aylık görev sürecinde Kuzey Kore'yi ziyaret ya da benzeri bir inisiyatif alma planı bulunmadığını kaydetti.

İSRAİL'İN İLLEGAL YERLEŞİMLERİ

Ban, İsrail-Filistin sorununa ilişkin soruları da cevaplayarak, 50 yılı aşan sorunun karşılıklı müzakere ile çözülmesi gerektiğini söyledi.

Ban, bir gazetecinin, "BM kurumlarında ve kabul edilen metinlerde çok defa 'İsrail işgali' ifadesinin geçtiği ve İsrail'e olumsuz tavır alındığı" yönündeki sözleri üzerine, bunun Genel Sekreterlik politikası değil üye ülkelerin kararları olduğunu kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarında İsrail'in Filistin topraklarını işgal altında tuttuğunun belirtildiğini ve yeni yerleşimlerin uluslararası hukuk altında illegal olduğunu bir kez daha vurgulayan Ban, Filistinlilerin kendilerine yaşayacak toprak bulamadıklarını belirtti.

İki toplumun var oldukça komşu olarak yaşamak zorunda olduklarını dile getiren Ban, karşılıklı müzakerenin tek çözüm yolu olduğunu ifade etti.