Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) 45. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında  “Çözüm ve Yeniden Yakınlaşma Sürecinde Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü ve Siyasi Partilerden Beklentiler” konulu panel düzenlendi.

CTP’den yapılan açıklamaya göre. Gazimağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde yer alan panelde Mağusa Gençlik Merkezi’nden (MAGEM) Mertkan Hamit, Mağusa İnisiyatifi’nden Mustafa Öngün ve Mağusa Suriçi Derneği’nden Rifat Yalınç konuşmacı olarak yer aldı.

Panele CTP Mağusa İlçe Başkanı ve Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Erkut Şahali, Parti Meclisi üyesi Cemal Mert, Gazimağusa eski Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve partililer katıldı.

Panelde, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son noktada sivil toplum örgütlerinin sürece nasıl katkı yapabileceği ve siyasal partilerin de sürece ne kadar destek verebildiği ele alındı.

YALINÇ

Mağusa Suriçi Derneği’nden Rifat Yalınç, Gazimağusa şehrinin dünyadaki birçok sur şehrinden daha büyük ve daha çok eski esere sahip bir kent olmasına rağmen doğru yönetilmediğini iddia etti.

Yalınç, Mağusa Suriçi’ni ziyaret eden turistlerin bölgede daha fazla vakit geçirebilmelerini sağlama amacıyla butik otel önerisi yaptıklarını da ifade etti.

1451320822.jpg

HAMİT

MAGEM üyesi Mertkan Hamit, siyasi partilerle sivil toplum arasındaki ilişkilerin kötü olduğu bir dönemden geçildiğini söyledi. Genel anlamda toplumun birçok kesiminin siyasi partilere küskün olduğu böylesi bir dönemde CTP’nin düzenlediği panelin çok büyük anlam ve önem kazandığını ifade eden Mertkan Hamit, siyasi partilerle sivil toplum örgütleri arasındaki ilişkiyi düzeltmek için yeni bir başlangıç olması dileğinde bulundu.

ÖNGÜN

Mağusa İnisiyatifi adına konuşan Mustafa Öngün de Kıbrıslı Türk ve Rum toplumları arasındaki en büyük problemlerin güven ve korku olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun karmaşık bir sorun olduğu kadar kolay bir sorun olduğunu da iddia eden Öngün, tüm görüşme yapan Kıbrıslı Türk liderlerin en büyük kaygısının “azınlık olmayalım” yönünde olduğunu; . Güneyde ise Türkiye ordusunun adadaki varlığının kaygı yarattığını öne sürdü.