Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, basında “hükümette kavga varmış gibi takdim edilmesinin bir anlamı olmadığını”, basın mensuplarından beklentisinin; “hükümetin ne zaman yıkılacağı yerine icraatlarını sorgulaması” olduğunu belirterek, hükümet ortaklarının hükümeti bozma kararı alacaksa basına ihtiyacı olmadığını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk halkının kaostan beklentisinin olmadığını belirterek, “Zaten hükümet koalisyondur, iradeyle yıkılmaya karar verdiğinde basına ihtiyacı yoktur. Oturup deriz ki; ‘anlaşamadık hükümeti bozduk’” diye konuştu.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, sendikaların “Göç Yasası” diye nitelendirilen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasası ve hayat pahalılığı ile ilgili aktarımlarının doğru olmadığını, tam olarak yapılanı aktarmadığını da belirterek, hükümetin eski usul artış yerine yeni model bir artış sistemi getirdiğini, 700 TL artış alacak baremlere 50, 32 TL alacak baremlere 132 TL artış yaptıklarını söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bugün düzenlediği basın toplantısında hükümetin 5 aylık çalışma ve icraatlarını anlattı.

“HÜKÜMETİN NE ZAMAN YIKILACAĞININ DEĞİL İCRAATLARI SORGULAMALI”

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yorgancıoğlu, basın mensuplarından hükümetle ilgili gelen “hükümette anlaşmazlık mı var, Başbakan Yardımcısı Serdar (Denktaş) bey niye beklenmedi?” gibi sorulara karşılık, basın mensuplarından beklentisinin “hükümetin ne zaman yıkılacağını değil icraatlarını sorgulaması” olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, bugünkü basın toplantısının daha önce 3 kez ertelendiğini, bu yüzden yeniden ertelemek yerine hükümet ortağıyla da görüştüğünü ve Serdar Denktaş’ın vekalet verdiği Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısını düzenlediğini, altında imzaları bulunduğunu anlattı.

PGM’YE ATAMA… “DOĞAL ŞEKİLDE ÇÖZÜLECEK”

Yorgancıoğlu, Polis Genel Müdürlüğü’ne atama konusunda yaşanan “kriz” ile ilgili sorulan bir soruya karşılık, bu konuda bir “kilitlenme” olduğunu, ancak bu sürecin doğal şekilde çözüleceğini kaydetti.

1426852499.jpg

“SENDİKALAR HALKA DOĞRU AKTARIMLAR YAPMIYOR”

Basın toplantısı sırasında Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yapan KTOEÖS ve diğer sendikaların eylemlerinin anımsatılması üzerine Yorgancıoğlu, sendikaların halka doğru aktarımlar yapmadığını, son yapılan düzenlemeyle artışlara yeni bir uygulama getirildiğini, hayat pahalılığı artışının hiç de verilemeyeceğini ancak hükümetin verdiğini; üst baremlerle alt baremleri yanaştırmak için çalıştığını anlattı.

Yorgancıoğlu, eski usul artış sistemiyle 700 TL artış alacak bareme, yeni usulde 50 TL verildiğini, ancak 32 TL alacak en alt bareme 132 TL verildiğini ifade ederek, bunu eleştiren aynı sendikaların “hayat pahalılığı artışından Başbakan 700 TL alıyor, en alt barem de 50 TL alıyor” diye şikayet ettiğini söyledi.

“MAAŞ ARTIŞLARINA İSTİKRAR, ANLAM, DEMOKRATİK VE ADİL BİR DÜZENLEME GELDİ”

“Göç Yasası” veya “Fakirleşme Yasası” diye nitelendirilen yasanın gereklerini yerine getirmek için çalıştıklarını, eski usul hayat pahalılığını yeni uygulamaya çevirdiklerini, üst baremlerle alt baremleri eşitlemek için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Yorgancıoğlu, yıl ortasında da bu yansımanın yapılacağını vurguladı. Başbakan, bu uygulamayla maaş artışlarına istikrar, anlam, demokratik ve adil bir düzenleme geldiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, bu yasa içerisinde bulunan “sendikalar toplu sözleşme, grev ve referandum hakkının” sınırlandırılması ile ilgili yasanın da Meclis’te olduğunu, gerekli çalışmayı yapacaklarını vurguladı.

“KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR EKONOMİ”

Ekonomide ortaya konan yerel gelirlerin artırılması, cari bütçenin kendileri tarafından karşılanıp, kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratma hedeflerine ulaştıklarını ifade eden Yorgancıoğlu, ancak gerek duyulması halinde Türkiye’den yine gerekli desteği isteyeceklerini anlattı. Yorgancıoğlu, bunu, “yürümeye çalışan bir bebeğin yürümeyi, düşe kalka öğrenmesine” benzetti.

1426852500.jpg

“2016-18 EKONOMİK PROGRAMI HAZİRAN-TEMMUZDA TÜRKİYE’YLE TARTIŞILACAK”

2016-2018 Ekonomik Program ile ilgili yaşanan süreci de değerlendiren Yorgancıoğlu, Maliye Bakanlığı’nın programın temellerini oluşturmak üzere verileri topladığını, bu konuda yapılacak değerlendirmeler ve tartışmaların ardından haziran veya temmuz ayında Türkiye ile masaya oturup bu programı tartışacaklarını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMELER

Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile rutin görüşmelerini ve değerlendirmelerini yapıp yapmadığı sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı ile gerek yüz yüze gerekse telefon aracılığıyla görüştüğünü, “görüşmeyiz” diye bir konu olmadığını, ancak seçim çalışmaları ve diğer programlardan dolayı bir süredir görüşemediklerini anlattı.

Ülkede turizm sektöründe sorunların olduğu yönündeki soruları da yanıtlayan Yorgancıoğlu, turizmde yeni hedeflere ve alternatif pazarlara yönelmek gerektiğini, Turizm Bakanlığı’nın bu yöndeki çalışmalarını sürdürdüğünü, fuarlara katıldığını belirterek, bu yönde yapılan çalışmalardan örnekler verdi.

“YENİ TAŞ OCAĞI İZNİ VERİLMEDİ”

Yorgancıoğlu, taş ocaklarıyla ilgili bir soru üzerine de yeni taş ocağı izni vermediklerini, ancak ekonomik büyüme ve kalkınmanın sürdüğünü, bu yüzden taş ocaklarının çalıştığını anlatarak, taş ocaklarının birkaç yerde toplanması ve diğerlerinin rehabilite edilmesi seçeneklerinin düşünülebileceğini, ancak bunun uzun bir süre istediğini kaydetti.

1426852501.jpg