Basın-Sen Başkanı Canan Onurer, basın sektöründe Basın İş Yasası’nın uygulanmadığına işaret ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı gerekli denetimleri başlatmaya çağırdı. Onurer, “Bu şartlar altında bizler, Basın Günü'nü kutlamak istemiyoruz, kutlayacak bir neden de göremiyoruz” dedi.

Basın-Sen Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan başkan Canan Onurer, özgür gazeteciliğin ülke demokrasisinin olmazsa olmazı olduğuna işaret ederek, “Basın özgürlüğü ve özgür gazetecilik koşullarının gelişmesi ülkedeki demokrasinin gelişmesiyle doğru orantılıdır” dedi.

Onurer, ülkedeki güncel koşullar göz önüne alındığında basın sektörünün her geçen gün daha da bataklığa sürüklendiğini ifade ederek, üniversitelerde basın alanında profesyonelleşen gençlerin, basın sektörünün bulunduğu “yaşanılamaz” koşullar dolayısıyla farklı sektörlere yöneldiğine, bunun da gelecekte basın alanında başarılı olabilecek insanların azalmasına sebep olduğuna dikkat çekti.

Yaşanan sorunlara rağmen ülkedeki basın emekçilerinin güvenceli çalışmasına olanak sağlayan Basın İş Yasası'nın uygulanmadığını da işaret eden Onurer, şunları kaydetti:

“Basın İş Yasası, basın özgürlüğü ve özgür gazeteciliğin güvenceli yapılması yanında, editöryal bağımsızlık ve mesleki ret hakkını düzenlemekte ve bu haklara tüm basın emekçileri daha da fazla sahip çıkmalıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yıllardır yaptığımız tüm uyarılara rağmen, Basın İş Yasası’nın uygulanması noktasında ısrarla herhangi bir adım atmadığını da görüyoruz... Çalışma Bakanlığı bir an önce gerekli denetimleri başlatmalı, basın emekçilerinin haklarını savunabilir noktaya gelmelidir...

Bakanlık tarafından atılacak bu adım, basın emekçilerini bir nebze de olsa rahatlatacak, zor şartlar altında halkın bilgi, haber alma hakkını kullanan gazetecilerin daha da istekli bir şekilde mesleğini icra etmesine olanak sağlayacaktır.

Bu şartlar altında bizler, Basın Günü'nü kutlamak istemiyoruz! Kutlayacak bir neden de göremiyoruz...

Her geçen gün daha da büyük tehlike altında yaşamaya çalıştığımız bugünlerde, Basın Günü'nü bir mücadele aracı olarak görüyor ve o doğrultuda çalışmalarımızı artırıyoruz.”