Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), sadece bir tarafı kapsayan bir barış platformu çerçevesinde hareket etmeyi doğru bulmadıklarını kaydederek, Basın-Sen’in bu kaygılardan hareketle Çözüm ve Barış Platformu içerisinde yer almadığını açıkladı.

Basın-Sen’in, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Platformun doğru yönde atacağı adımları desteklemeye hazır oldukları dile getirildi.

Basın-Sen bu bağlamda yarın 17.00’de Dereboyu’nda düzenlenecek “Barışın Tam Zamanı Yürüyüşüne” destek bildirildi.

“MÜZAKERELER YOĞUN BİR BOYUT KAZANDI”

Açıklamada, bölgede oluşan yeni dengeler sonucunda Kıbrıs sorununda bir anlaşma sağlanabilmesi için yeni bir sürece girildiği ifade edilerek, uluslararası faktörlerin de etkisi ile toplum liderleri düzeyinde sürdürülen müzakerelerin daha yoğun bir boyut kazandığı kaydedildi.

Yakın zamanda kapsamlı bir anlaşma planının ortaya çıkarılabileceğinin dillendirilmeye başlandığı dile getirilen açıklamada, Basın-Sen’in kurulduğu ilk günden itibaren ülkenin yeniden birleştirilmesine, halkın çıkarları temelinde Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasına destek olduğu ifade edildi.

Basın-Sen’in barış gazeteciliğinin geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yaptığına değinilen açıklama şöyle devam etti:

“Bugün bunun önemini bir kez daha vurguluyoruz ve tüm gazeteci arkadaşlarımızı bu yönde tavır almaya çağırıyoruz. Bugün yürütülen müzakereler sonucunda bu bağlamda bulunacak bir anlaşmayı ise desteklemeye hazırız. Bulunacak olan anlaşma belki de Kıbrıs sorununa gerçek bir çözüm olmayacaktır, fakat ülkemizin yeniden birleştirilmesi ve iki toplumun yeniden kardeşleştirilmesine katkı koyacak bir anlaşmaya karşı değiliz. Gerçek çözüm ise iki toplum arasında kurulacak güçlü bağlar sonucunda oluşturulacak ortak bakış açıları ve ortak hareket zeminleri ile mümkün olacaktır”

“SADECE BİR TARAFI KAPSAYAN BİR ‘BARIŞ’ PLATFORMU ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETMEYİ DOĞRU BULMUYORUZ”

Bu aşamada Basın-Sen olarak, iki toplumlu olmayacak bir platforma destek verme kararları bulunmadığı dile getirilen açıklamada, “Kıbrıs toplumunun şu anda iki toplumlu olarak mücadele etme ve bir birlerinin kaygılarını, endişelerini karşılıklı anlama ve ortaklaştırmaya ihtiyacı duyduğu görüşündeyiz” denildi. Açıklama şöyle devam etti:

“Bu anlayışla Basın-Sen yıllardır İki Toplumlu Barış İnisiyastifi’nin üyesidir ve bu aşamada sadece bir tarafı kapsayan, örneğin sadece Kıbrıslı Türkler’den oluşan ayrı bir ‘barış’ platformu çerçevesinde hareket etmeyi doğru bulmuyoruz. Bu kaygılardan hareketle Basın-Sen olarak Çözüm ve Barış Platformu içerisinde yer almıyoruz. Platformun doğru yönde atacağı adımları ise desteklemeye hazırız. Bu bağlamda 18 Kasım Cuma saat: 17.00’de Dereboyu’nda düzenlenecek Barışın Tam Zamanı Yürüyüşüne desteğimizi bildiriyoruz”

“ÇETİNKAYA SAHASI’NDAKİ ETKİNLİĞE TAM DESTEK VERECEĞİZ”

Öte yandan Basın-Sen’in 21 Kasım Pazartesi günü İki Toplumlu Barış Hareketi tarafından Çetinkaya Sahası’nda Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar, Maronitler, Ermeniler ve Latinleri, Ledra Palas’taki tampon bölgede bir araya getirecek etkinliğe tam destek vereceği dile getirilen açıklamada, “Ülkemizin ve halkımızın barış ve yeniden birleşmesi adına müzakerecilerden iyi haberlerle Kıbrıs'a dönmelerini beklediğimiz mesajını iletmek için bu eyleme tam destek vereceğiz” denildi.