Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), BRTK’daki çalışma barışının devamı için önce 6 ayı 2016’dan kalma, 9 aylık ek mesailerin en kısa sürede ödenmesi ve BRTK Yasası’nın bir an önce görüşülmeye başlanmasını istedi.

Bay-Sen yaptığı yazılı açıklamada, bu adımların peş peşe atılmaması halinde, Bay-Sen’in yasal her tür yola (mahkeme, eylem) başvurmaktan geri durmayacağını duyurdu.

Açıklamada, devletin en önemli ve stratejik kurumları arasında yer alan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun yıllardır çözüm üretilmeden ötelenen sorunlar nedeniyle her geçen gün güç kaybettiği ifade edildi.

Kurumun en son 1993 yılında revize edilen yasasının bugünün ihtiyaçlarına yanıt veremez noktaya geldiğine işaret edilen açıklamada, kurumdaki kadrolu personel sayısının, toplam personelin yüzde 20’sine gerilediği kaydedildi.

İÇ YÖNETİM ŞEMASI ÇÖKMÜŞ DURUMDA

Yıllarca çalıştırılmayan tayin ve terfiler nedeniyle iç yönetim şemasının tam anlamıyla çökmüş durumda olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kurumdaki 29 iç yönetici kadrosunun yalnızca 3’ü asaleten atanmıştır.  Kurumdaki sorunları ve çözüm yollarını tahlil eden hükümet, köklü çözümü yasanın tadil edilmesinde gördüğü tespitini yaptı.  Başbakan’ın BRT çalışanlarına “Ocak’ta yasanız meclisten geçecek” sözünün ve bu söz doğrultusunda ilgili birimlere verdiği talimatların üzerinden 3 ay geçti.

Her geçen gün sorunlar kat kat artarken, çözüm yolları da bir o kadar zorlaşmaktadır. Kurumun sevk ve yönetimi iyice zorlaşmaktadır.”

Hal böyle iken, kurum çalışanlarının gelecek endişesinin yanı sıra, kurumun kendilerine karşı olan günlük mükellefiyetlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle de mağdur olup, huzursuzluk yaşadıkları belirtilen açıklamada, “Devlerin neredeyse tüm kurumlarında ek mesailerin 2 ay ödenmemesi grev gerekçesi oluyor. BRT çalışanlarının yalnızca resmi tatillerde ve elzem birimlerde çalışmaları karşılığı olan ek mesai alacakları 9 aydır ödenmiyor. Bunun yanı sıra Toplu İş Sözleşmesi’nden kaynaklanan bazı haklar da bütçe gerekçesi ile aksatılarak yapılmaktadır” denildi.

Açıklamada ayrıca şunlar da kaydedildi: 

“Yasada yapılacak hiçbir değişikliğin BRTK çalışanlarının yıllardır süren mağduriyetinin tamamen gidermeyeceğinin bilincinde olmakla birlikte, mevcut durumun kurumun varlığını da tehlikeye attığı gerçeğinin bir kez daha altını çizeriz. BRTK çalışanlarının sabrı kalmadı.”