Eniz Orakcıoğlu

Her zaman bayramların çocuklar için olduğu söylenir,  gerçekten de öyle, geçim sıkıntısı nedir bilmeyen, oyunlarla mahalle aralarında büyüyen çocuklar, derdi tasası olmadığından bayramların tadını da çıkarabiliyor. El öperek para ve şeker toplayan çocukların en büyük isteği bayramlarda, bayram yerine gitmek.

Salahattin Acıkgöz; “Bayram yerine gitmek istiyorum”

11 yaşındaki Salahattin iple çektiği bayramda ailesinin kendisine yeni aldığı kıyafetleri giyerek, önce annesi ile babasının elini öpüp, akrabalarının elini öpmeye koyulacağını söyledi. Bayramda gezmekten keyif aldığını söyleyen Salahattin, “Bayram akşamı ailemle toplanıp yemek yiyeceğiz, arkadaşlarım ve yeğenlerimle oyun oynayacağım, en çok gitmek istediğim yer ise bayram yeri”

Mehmet Aksoy; “Topladığım parayla oyuncak alacağım”

9 yaşındaki Mehmet bayramı oyun oynamak sanıyor. Oyun oynarken “Ben bayramda yeni kıyafetlerimi giyip, gezecek ve oyun oynayacağım” diyor. Bayramda topladığı paralarla oyuncak almanın hayalini kuran küçük Mehmet, bayramı dört gözle bekliyor.

Ayşe Su; “Annem ve babam beni bayram yerine götürsün”

Konuştuğumuz çocukların en küçük olanlarından biri 7 yaşındaki Ayşe, Ayşe’ye annesi bayrama özel kıyafetler almış, onları giymek için bayramı iple çekiyor. “Önce annemle babamın elinin öpeceğim” diyen Ayşe Su, “Sonra sırayla akrabalarımı gezeceğiz, büyüklerimin ellerini öpüp, yeğenlerimle oyun oynayacağım. Büyüklerimin bana verdiği paraları biriktireceğim. Bayramda en çok istediğim şey ise annem ve babam beni bayram yerine götürsün” şeklinde konuştu.

Arda Demir; “Bayramda çok para toplamak istiyor”

“6 buçuk yaşındayım” diye söze başlayan Arda, bayramda en çok oyun oynamayı severim diyerek hayatın sıkıntılarından bir haber çocukluğun ona verdiği görevleri yerine getiriyor. “Bayramda büyüklerim bana para versin” diyen Arda, topladığı para ile tablet alma hayli kuruyor. Genelde tüm çocukların bayram denince aklına bayram yeri ve oyuncaklar geliyor Arda da bu çocuklardan biri bayramda planı bayram yerine gitmek”

Behiye Akmaca; “Ailem bana bayram harçlığı verir”

Bayramda yeni elbiselerini giyerek, el öpmeye hazırlanan 6 yaşındaki güzel Behiye, bayramda şeker ve para topladığından dolayı duyduğu sevinci dile getiriyor. Önce anne ve babasının elini öperek güne başladığını anlatan Küçük Behiye, “Teyzem, annem, halam, sayım bana bayram harçlığı verir. Topladığım parayı kumbarama atar birikim yaparım. Bayramda en çok gitmek istediğim yer deniz ve bayram yeri” dedi.

Kadriye Kazık; “Oyun oynayacağımız bir park yok”

7 yaşındaki Kadriye kurban bayramında anne ve babası ile birlikte ziyarete gittiklerini ve büyüklerinin ellerinden öptüğünü söylüyor. Oyun oynamayı çok seven Kadriye Surlar İçi’nde kaldıkları yerde bir park olmadığını bu sebeple sokakta, yollarda oyun oynadıklarını belirterek, bu konudaki üzüntüsü yüzünden okunuyor. Bayramda nenesinin, anne ve babasının kendisine para verdiğini de söyleyen Kadriye, “Topladığım parayla ile oyuncak alıp, bayram yerine gideceğim. En çok istediğim ve çok sevdiğim ise denize gitmek” diye konuştu.

Mert Kazık; “Çok para toplamak istiyorum”

Mert bayramda gezeceği yerleri anlatırken, çok para toplamak istediğini de sohbetimizin arasına sıkıştırıyor. Topladığı paralarla denize gitmek istediğini de ailesine işittiren Mert, bayramı iple çekiyor. 10 yaşındaki Mert bayramda aile gezmeleri yapacağını da söyleyerek, “Sabah kalkar kalkmaz yeni kıyafetlerimi giyerek, önce annemle babamın elini öperim, sonra akraba ve komşularımın bayramını kutlar, arkadaşlarımla oyun oynarım” dedi

Güney Tuncer; “Hayvanat bahçesine gitmek istiyorum”

Bayram sabahı annesini uyandırdığını söyleyen 6 yaşındaki Güney, “Kalkar kalkmaz giyinir, kahvaltımı yapar annem ve babamın elini öperim, ardından akraba ziyaretleri başlar ve büyüklerin bazıları bana para verir. Paramı kumbarama atarım. Bayramda en çok istediğim hayvanat bahçesine gitmek” dedi

Yusuf Osiv; “Camiye gidecek”

Babası ile oyun oynayan 3 yaşındaki Yusuf, bayramın daha ne olduğunu bile bilmese de babası yardımı ile sorularımızı cevaplıyor. Babası ile bayram sabahı camiye gittiğini öğrendiğimiz Yusuf, daha sonra ailesiyle buradaki akrabalarını ziyaret edecek.