Duygu Alan

Esentepe ve Çatalköy bölgelerinin en büyük çevre felaketi olan Teknecik Elektrik Santrali, belediye başkanlarının da ilk gündem maddesi.

Çatalköy ve Esentepe Belediye başkanları sorunun yıllardır devam ettiğine dikkat çekti. Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ve Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, hükümet yetkililerine bu sorunu çözmesi için çağrıda bulundu.

Vatandaşın tepkisi korkutuyor

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Kıb-Tek’in Teknecik Elektrik Santrali için kükürt oranı düşük yakıt alımı ile ilgili ihalesinin sonuçsuz kalmasının bölgede huzursuzluğa neden olacağını belirtti.

Erdoğan, “Devletin 1 Ocak 2016 tarihini işaret ederek soruna çözüm üretileceği yönünde kamuoyuna yaptığı açıklama bölge halkına umut vermiş ve bölgedeki tansiyonu biraz olsun düşürmüştü. Bu yakıt gelmezse bölgede isyan kaçınılmaz” dedi.

Erdoğan: Bölge halkı ayaklanacak

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Kıb-Tek’in Teknecik Elektrik Santrali için kükürt oranı düşük yakıt alımı ile ilgili ihalesinin sonuçsuz kalmasının bölgede huzursuzluğa neden olacağını belirterek “İsyan kapıda” mesajı verdi.

Erdoğan, “Santral takıldıktan sonra ülkedeki kanser vakalarında artış oldu. Sağlık sorunları yaşandı. Bu hususta birçok düzeyde görüşmeler yapıldı. Belediye olarak hükümet yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde de santrale filtre takılırsa başka kimyasal atıkların ortaya çıkacağı bu nedenle sorunu yakıt kalitesini arttırarak çözme yoluna gidileceği belirtildi. İsyan noktasında olan bölge halkının tansiyonu da devlet yetkililerinin yeni yılda bu kaliteli yani kükürt oranı yüzde 1’in altında olan yakıtın alınacağını söylemesi üzerine bir nebze olsun düştü. Şimdi bu yakıt gelmezse büyük bir ihtimalle isyan çıkacak” diye konuştu.

“Vatandaşın tepkisini nasıl aşağı çekeceğimizi şuanda düşünemiyorum” diyen Cemal Erdoğan, “Bir an önce sorun çözülmeli ve en erken zamanda bu yakıt tedarik edilmelidir” dedi.

Hulusioğlu: Kükürt oranı düşük yakıt çözüm olacak

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Teknecik Elektrik Santrali’nin verdiği zararların önüne geçilmesi için atılan her adımın takipçisi olduğunu belirterek Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun Teknecik Elektrik Santrali için kükürt oranı düşük yakıt alımı ile ilgili Cuma günü elden teklif alternatifini değerlendireceğini kaydetti.

Santralin bacasından çıkan dumanın yıllardır bölgeyi zehirlediğini söyleyen Hulusioğlu, sorunun yüzde 1’in altında kükürt içeren yakıt kullanılması halinde çözümleneceğini belirtti.

“Uygulama hayata geçmezse istifa etsinler”

Bu yönde Bakanlar Kurulu kararının da olduğuna işaret eden Mehmet Hulusioğlu, “Eğer uygulama hayata geçirilmezse Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı ile Maliye Bakanı sözlerini tutup istifa etsinler” diye konuştu.

Mehmet Hulusioğlu şunları söyledi: Teknecik Elektrik Santrali’ndeki sorun bacasından çıkan zehirli gazlar ve kükürt. Bacadan çıkan kükürt bölgeyi zehirlemektedir. Biliyorsunuz geçmiş hükümet döneminde yüzde 1 kükürt içeren mazot kullanılacaktı yeni hükümet bu süreyi 2015 yılı sonuna kadar uzattı gerekçe olarak da Kıb-Tek’in yaptığı alım garantili sözleşmeydi. Ancak Bakanlar Kurulu, aynı kararda bu sürenin bir daha da uzatılmayacağına yönelik bir karar daha almıştı. Şuanda da bununla ilgili ihale gündemde. Yüzde 1 kükürt içerikli yakıt uluslararası nitelikte yakıttır. Bu yakıt kullanılırca bacalara filtre istemez.  Bölgemizin ve ülkenin kabusu olan bu sıkıntı da ortadan kalmış olur. Santralin mevcut işleyişi hem insanlara hem doğaya hem de ekonomiye büyük darbe vuruyor. Biz sorunun bir an önce çözümlenmesini istiyoruz. Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı ve Maliye Bakanı’Nın da bu uygulamayı hayata geçirecekleri yönünde sözleri var. Dolayısıyla eğer bu uygulama hayata geçirilmezse hem Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı’nın hem de Maliye Bakanı’nın sözünü tutup istifa etmelerini istiyoruz.