Bahadır Ayna

Havaların ısınması ile birlikte haşere sayısındaki artış vatandaşları ve belediyeleri önlem almak zorunda bıraktı. Bazı belediyeler haşerelere karşı kimyasal ilaçlama yöntemini tercih ederken, bazı belediyeler ise kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadeleyi tercih etti. Dr. Suphi Hüdaoğlu, haşerelere karşı kullanılan kimyasal ilaçların haşerelerden çok insanlara zarar verdiğini söyledi.

Kansere neden oluyor

Belediyelerin haşereler ile mücadelede, mahallelere püskürttüğü kimyasal ilaçlar uzun vadede insan sağlığında ciddi hastalıklara yol açıyor. Dr. Suphi Hüdaoğlu, kimyasal ilaçların kısırlık ve alerjik rahatsızlıkların yanı sıra kansere de neden olduğunu anlattı.

“Vatandaşlar önlem almalı”

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Dilge Özerdem, vatandaşları haşere popülasyonunu önlemeleri yönünde uyardı. Öncelikle açık su birikintilerinin ortadan kaldırılması gerektiğini savunan Özerdem, eğer kaldırılamıyorsa, 4-5 günde bir değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Sivrisineklerin durgun sularda popülasyona girdiklerini anlatan Özerdem, vatandaşları bahçelerde su dolu kaplar bırakmaması ve su kuyularının kapaklarını iyice kapatmaları yönünde uyardı. Durgun bir su içerinde meydana gelen popülasyonun 12 gün sürdüğüne dikkat çeken Özerdem, “Kendi sineğimizi kendimiz yaratmayalım “dedi.

“Kimyasallar 24 saat hava da kalıyor”

Vatandaşların kimyasal ilaçlamadan kaçınmaları gerektiğini savunan Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Dilge Özerdem, kimyasal ilaçların 24 saat havada kaldığını söyledi. Özerdem, kimyasal mücadele yerine sinek teli veya yatakların üzerine cibindirik konulması gibi önerilerde bulundu.

“Yasa yok”

Bazı belediyelerin araçlarla sokaklar arasında püskürtme usulü ilaçlama yapmasının uygun olmadığını kaydeden Dilge Özerdem, “Belediyelere bunu yapamazsınız diyemeyiz, çünkü böyle bir yasamız yoktur. Bu konuyla ilgili daha önce çalıştay düzenledik, vatandaşın sağlığı için bu yöntemden vazgeçilmeli” dedi.

Hüdaoğlu: Kansere neden oluyor

Dr. Suphi Hüdaoğlu, haşerelere karşı Avrupa ülkelerindeki gibi KKTC’de de kimyasal yerine biyolojik bir mücadele yapılması gerektiğini savundu. Kimyasal ilaçların haşerelerden çok insanlara zarar verdiğini anlatan Hüdaoğlu, insan vücudunda solunum yolu rahatsızlığına, birçok organa, beyin, damar, şeker ve pankreas bezlerinin görevini tam yapmaması gibi birçok hastalıklara yol açtığını söyledi.

“Kanser yapıyor”

Haşerelerde mücadelede kullanılan kimyasal ilaçların kanser yaptığını belirten Dr. Suphi Hüdaoğlu, “Eğer kişi kanserse kanserin hızlanmasına neden oluyor.” dedi. Öte yandan hormon bozukluğuna, kısırlığa, anne karnındaki bebeğin sağlığına zarar verdiğini belirten Hüdaoğlu, belediyelerin birçoğunun hizmet adı altında vatandaşlara zarar verdiğini ekledi.