Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya, gelinen noktada tüm belediyelerin tartışılması gerektiğine inandığını ve belediyelerdeki sorunların çözümü noktasında hükümet yetkililerinin bir an önce irade ortaya koymaları gerektiğini söyledi.

Sayıştay’ın da belediyelerde bir an önce denetimlerine başlaması gerektiğini ve bu denetimlerin belirli periyotlarda yapılması gerektiğini savunan Yalınkaya, aksi halde Yeni Erenköy Belediyesi örneğinin başka belediyelerde de yaşanacağını kaydetti.

Mesut Yıkıcı’nın görevinden istifa etmesini ise “onurlu duruş” olarak değerlendiren Mustafa Yalınkaya,  BES’in her zaman “Belediyelerde mücadele belediye idaresi ile birlikte verilmelidir” görüşünü savunduğunu kaydetti.

“Belediyeler siyasi rant alanı yapıldı”

Mustafa Yalınkaya, belediyelerin hükümetler tarafından siyasi rant alanı olarak görüldüğü sürece ve kötü niyetli belediye başkanlarının gereksiz istihdam yapmasına,  pervasızca ve usulsüzce harcamalarına göz yumulduğu müddetçe günün sonunda Yeni Erenköy Belediyesi’nde yaşanan sonun başka belediyelerde de karşımıza çıkacağını kaydetti.

Belediyelerin artık bu kadar kolay istihdam yapabilecek noktadan çıkarılması gerektiğini söyleyen Yalınkaya, bu noktada sorumluluğun hükümetlerde olduğunu savundu.

Mustafa Yalınkaya, hükümetlerin irade ortaya koyması, kaynak yaratması ama kaynak yaratırken de artık ‘yapanın yanına kar kalmayacak’ bir yasal düzenleme yapmaları gerektiğini söyledi.

Yalınkaya, “Ancak bu şekilde belediyeler yavaş yavaş ayağa kaldırılabilir” dedi.

“Borç 23 milyon, açık 200 bin TL”

Mustafa Yalınkaya, Yeni Erenköy Belediyesi’ndeki güncel borç bakiyesinin 23 milyon TL olduğunu kaydetti.

Belediyenin aylık giderinin 580 bin TL civarında olduğunu söyleyen Yalınkaya, gelirinin ise 380 bin TL’lik devlet katkı payı ile birlikte 440 bin TL civarında olduğunu belirtti.

Yalınkaya, yatırım kalemi dışında belediyede çarkın dönmesi için aylık 600 bin TL gibi bir paraya ihtiyaç duyulurken 200 bin TL civarında bir açık var” dedi.

Yalınkaya, belediyedeki bu 200 bin TL’lik açığın nereden oluştuğunu ise şöyle açıkladı: “Hükümet belediyeye 1 milyon 400 bin TL civarında kaynak aktardığında belediyeden o paranın geri alınmayacağı söylendi. Hükümet değişti. Maliye Bakanlığı yetkilileri bu paranın avans olduğunu ve yasa gereği kesmek zorunda olduklarını belirtti. Bu durum karşımıza 200 bin TL civarında bir açık olarak çıktı.”

“Çalışan üzerine düşeni fazlası ile yaptı”

Mustafa Yalınkaya, Yeni Erenköy Belediyesi’nde zaten sosyal güvenceleri olmayan çalışanların maaşlarının üç ay ödenmemesi üzerine Ekim-Kasım aylarında yine bir kriz yaşandığını ve krizin aşılması için Belediye, bakanlık ve sendika arasında bir protokol imzalandığını anlattı.

Yalınkaya, bu protokol çerçevesinde üzerine düşen görevi yapan tek tarafın çalışan olduğunu söyledi.

Mustafa Yalınkaya, “Protokol; belediyedeki 55-60 TL olan açığın devam etmemesi için her ay personelin net maaşlarından kesinti yapılmasını, o bölgeye verilecek olan hizmetlerin belediye üzerinden alınması ile ilgili bir komite kurulup belli başlı bakanlıklar üzerinden hizmet alınmasını ve belediye kendi performansı arttığı sürece çalışanın geriye dönük maaş kesintilerinin ödenmesini öngörüyordu. Protokol 29 Aralık 2015 tarihinde imzalandı, Ocak ayı sonunda çalışan üzerine yaptı. Maaşlardan kesintiler yapılmaya başlandı. 55-60 bin TL açık sıfıra indirildi. Ancak Şubat ayında belediyenin kendi performansını arttırması gerekirdi ve ilk üç ay zarfında da merkezi hükümetin belediye üzerinden hizmet almaya başlaması gerekirdi. Ama olmadı” diye konuştu.

“Kötü örnek ama çalışan için kazanım”

Mustafa Yalınkaya, Yeni Erenköy Belediyesi’nin sadece çalışanın mücadelesi ile bir belediyenin içinde bulunduğu mali çıkmazdan kurtulamayacağının iyi bir örneği olduğunu kaydetti.

Yalınkaya,  “Yeni Erenköy Belediyesi çalışanlarının özverisi, ‘Biraz da çalışan elini taşın altına koysun. Belediye kurtulsun’ söylemelerine karşı belediye çalışanları için bir kazanım oldu. İşte çalışan elini taşın altına koydu, sonuç ortada. Çünkü, bir belediye sadece çalışanın mücadelesi ile kurtarılamaz” diye konuştu.

“Protokol geçerliliğini yitirdi”

Yalınkaya, süreç içerisinde söz konusu protokolün de geçerliliğini yitirdiğini savundu. Artık çalışana maaşlarınızdan kesintilere devam edin denilemeyeceğini kaydeden Yalınkaya, bu noktada yapılması gerekenin çalışanlarının maaşlarından yapılan bu kesintilerin bir an önce ödenmesi olduğunu söyledi.

Yalınkaya, süreç içerisinde Mesut Yıkıcı’nın belediyenin performansını arttıramadığını ve istifa ettiğini dolayısıyla bu noktadan sonra Yıkıcı’nın kararına saygı duyup, bundan sonrasında belediye için ne yapılabileceğine odaklanılması gerektiğini kaydetti.

“Endişe içerisindeyiz”

Mustafa Yalınkaya, Yeni Erenköy Belediyesi’nde belediye meclisi üyeleri arasında koltuk kavgasının yaşandığını, otoritenin olmamasından dolayı bir takım olaylar da yaşanmaya başladığını söyledi.

“Yeni Erenköy Belediyesi’nde çalışan belediyeye gitmiyor, bölgede belediyecilik hizmetleri aksıyor, halk ile çalışan sorun yaşıyor. Meclis üyeleri ise koltuk kavgasında” diyen Mustafa Yalınkaya, belediyedeki yönetim krizinin bir an önce aşılması gerektiğini belirtti.

Yalınkaya, Başbakanlık düzeyinde belediyenin sorunlarına ilişkin bir toplantı yapıldığını ve orada bir çaba gördüğünü ancak bunun çözüm üretilecek anlamına geldiğini kaydetti.

Yalınkaya, “Artık siyasilere güvenimiz yoktur. Biz çözüm istiyoruz. Otorite boşluğundan belediyenin nahoş olaylara gebe olduğunu gözlemliyoruz ve endişe içerisindeyiz” dedi.

“Belediye başkanları tam bir imparator”

Mustafa Yalınkaya, belediyelerde, pervasızca yapılan harcamaların, usulsüzlüklerin, gereksiz istihdamların en büyük sorumlusunun ise hükümetler olduğunu savundu.

“Bu ülkede hangi kurum üzerine düşeni yaptı. Hangi kurum yasalar çerçevesinde hesap sordu. Kim kimi denetledi” diyen Yalınkaya, belediyelerin uzun yıllardır Sayıştay tarafından denetlenmediğini, denetimsizlik ve yasadaki boşluklar sebebi ile de belediye başkanlarının imparator gibi davrandıklarını kaydetti.

Yalınkaya, belediyeyi kötü yönetenlere hesap sorulmamasının belediyesini iyi yönetenlere de büyük bir haksızlık olduğunu savundu.

“Patlamaya hazır başka volkanlar da var”

BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya, daha fazla gecikmeden bütünlüklü olarak tüm belediyelerin ele alınıp, örgütlü sendikaları da dahil ederek belediyenin sorunlarına çözüm aranması gerektiğini kaydetti.

Bugün görülen yangının Yeni Erenköy Belediyesi’nde olduğunu kaydeden Yalınkaya, “Patlamaya hazır volkanlar Lapta’da da vardır, Lefkoşa’da da olabilir” dedi.