ÇÖZÜM İSTİYORLAR: Güzelyurt’ta bağlı Akçay köyünde yaşayan vatandaşlar artık liderlerin uzlaşıya varıp, “Güzelyurt verilecek”, “Güzelyurt verilmeyecek” tartışmalarının son bulmasını istiyor. Bölgedeki belirsizlik nedeniyle evlatlarına Güzelyurt’tan ev almadıklarını anlatan anne ve babalar yatırımcılarında aynı nedenle bölgeye yatırım yapmak istemediğini söyledi

Yıllardır Güzelyurt’la ilgili yapılan “verilecek”, “verilmeyecek” tartışmaları bölge halkını canından bezdirdi. Yatırımcılar bölgenin, olası bir çözüm durumda Rumlara verileceğinden endişe ederek Güzelyurt’ta yatırım yapmaktan kaçınıyor.  Uzun yıllar Güzelyurt ve Güzelyurt’ta bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar da yatırımcılar gibi ayni endişeyle evlatlarına bu bölgede ev almayı tercih etmiyor. Bölgeye yatırım yapılmaması nedeniyle de iş bulmakta sıkıntı yaşayan gençler de Lefkoşa, Mağusa, Girne ve yurt dışına göç ediyor.

Arsalar değer kaybetti…

Belirsizlik nedeniyle Güzelyurt’ta yaşanan sorun sadece bölge halkının göç etmesi ve yatırımcıların bölgeye yatırım yapmamasıyla da sınırlı kalmıyor. Güzelyurt İlçesi’nde bulunan araziler de Güzelyurt “verildi, veriliyor” söylentileri nedeniyle değer kaybediyor. Çatalköy’de 80 bin sterline satılan arsalar Güzelyurt’ta 10 bin sterline satılamıyor.

“Önümüzü görmek istiyoruz”

Havadis’e konuşan Akçaylılar artık ada da çözüm olmasını ve önlerini görmek istediklerini anlattı. Yıllardır bölgenin “verildi, verileceği” söylentileri nedeniyle bölgeye tek bir yatırım bile yapılmadığından söz eden Akçaylılar, “Biz artık tinelin ucunda ışık göremiyoruz. Çözüm olsun ve artık bizde ne yapacağımızı bilelim” dedi.

Kali: Sorun çözülsün, ne yapacağımızı bilelim

Akçay Muhtarı Ali Kali de artık Kıbrıs konusunda çözüm olmasını istediğini ve bölge halkının da artık önünü görmesi gerektiğini savundu. Bölgenin sürekli verileceğinin gündeme gelmesi nedeniyle yatırımcıların bölgeye yatırım yapmaktan kaçındığını ve anne ve babalarında çocuklarına Güzelyurt’tan ev almak istemediklerini kaydeden muhtar, “Yıllardır aynı sorunu yaşıyoruz” dedi.

Akçaylılar ne dedi?

İbrahim Özbek:

Güzelyurt tüm yapılan görüşmelerde hep masada olan bir yer. Bu yüzden belirsizlik var kimse yatırım yapmak istemiyor. Ben barış olmasını istiyorum. Düşünün biri ile küstünüz bir bardak su istemeniz gerekiyor nasıl isteyebilirsiniz. Bölgedeki sorunların çözülmesi için Avrupa Birliğine girmemiz gerek. Bölgemizde işler çok kötü. Eskiden ben bölgeye Türkiye’den işçi getiriyordum. Artık kimse çalışmak için Türkiye’den Kıbrıs’a gelmek istemiyor. Türkiye’nin şartları Kıbrıs’tan daha iyi.

Hasbi Oktan:

Güzelyurt terk edilmiş bir bölgeye döndü. Sürekli gençler bölgeyi terk ediyor. Ne yatırımcılar bu bölgeye yatırım yapmak istiyor ne gençler bu bölgede kalmak istiyor Narenciye çöktü ve bizim bölgemiz sona erdi. Ayrıca bölgenin sürekli müzakere masasında yer almasının da büyük etkisi var. Biz artık çözüm olmasını ve önümüzü görmek istiyoruz.

Hüseyin Taçkıran:

Bölgede ciddi anlamda bir çöküş var. Yatırım yapılmıyor. Bize su geleceğini söylüyorlar. Ancak bizim şimdi elimizde olan ürünleri bile satamıyoruz. Üretim artarsa ne yapacağız. Bu kez tüm ürünler üreticinin elinde kalacak ve değer kaybedecek.

Hasan Yılmaz:

Güzelyurt yıllardır verileceği söylenen bir bölge. Bu durumdan bölgedeki köylerde etkileniyor. Bu nedenle yatırımcılar buraya yatırım yapmak istemiyor, gençler evlerini buradan almıyor. Kahve de oturan insanların büyük bölümü işsiz. Eğer bir anlaşma olursa tüm Kıbrıs için iyi olur. Bizde önümüzü görmüş oluruz. Ancak tabi ki nasıl bir çözüm olacağı da önemli.

Arif Aktunç:

Çocuklarıma Akçay verilecek bölgeler arasında yer alıyor diye buradan ev alamadım. Hangi anne  baba çocuklarının yanında olmasını istemez. Ancak bölgemizde yıllardır bir belirsizlik var. Bölge de bulunan arsamı satılığa çıkardım. Çatalköy’de 80 bin 100 bin sterlin arası satılan arsalar burada 10 bin sterline satılmıyor. İlan verdim sadece sormak için aradılar. Gelip gören bile olmadı ki bu mal eş değer karşılığı olan bir mal.

Fotoğraflar: Bahadır AYNA