ANAYASA İZİN VERMEZ: Benli, dün bazı gazetecilerle öğle yemeğinde buluştu. Su yönetimi konusunda ciddi mesajlar veren Benli, “Belediyelerin 100 milyonlar değerindeki tesisleri belediye meclislerinin mülküdür. Siz bunu alamazsınız. Anayasayı değiştirmeniz gerekir” diyerek BESKİ’siz su yönetiminin imkansız olduğunu belirtti

YASA BELEDİYELERİ İLERİ GÖTÜRECEK: Geçtiğimiz gün Meclis’ten geçen Belediyeler Değişiklik Yasası ile ilgili de konuşan Benli, yasanın devlet katkı paylarının artırılmasından, belediyelerin istihdam sınırlamasına, yatırımlardan diğer birçok konuya belediyeleri ileriye götüreceğini söyledi

OLGUNLAŞMA SÜRECİ: Suyun yönetimindeki tartışmalar nedeniyle TC Yardım Heyeti’nin yardımlarının sekteye uğradığı sorusu üzerine ise Benli, “Bence bu durum bir olgunlaşma sürecidir. Evet bazı çevreler tarafından bazı konular konuşuluyor ama bu ‘ben size para vermem’ noktasında değildir” dedi

Bertuğ TOPAL

Belediyeler Birliği Başkanı ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli, Türkiye’den gelen suyun yönetiminin BESKİ’siz yapılamayacağını ifade etti. Benli, kendilerinin bu iş ile ilgili çabalamasa bile Anayasa’nın buna izin vermeyeceğini belirtti.

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, basın ile daha yakından diyalog imkanı bulabilmek için toplu bir sohbet toplantısı yerine bu toplantıları iki üç parçaya böldüklerini ifade ederek, “bugün bu toplantıların ilkini yapıyoruz. Her hafta farklı gazetecilerle bir araya gelip belediyelerin durumunu görüşmeye çalışacağız” dedi.
Geçtiğimiz hafta Meclis’te onaylanan Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı ile ilgili de konuşan Benli, bu yasanın tam olmasa da belediyelerin ileriye gitmesini sağlayacağını kaydetti. Benli, yasanın bir çok konuda belediye başkanlarının icraat için önünü açacağını kaydetti.

“Güncel yatırımlar yapılabilecek”

Benli, Geçtiğimiz hafta Meclis’te onaylanan Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı ile ilgili devlet katkı payının 8 buçuktan 9’a çıkarıldığını ifade ederek 0.5’e ek olarak 0.25 de kırsal diye tanımlanan belediyelere verildiğini söyledi.  Benli, “0.25 çok az gibi görülebilir ama bölüşen insan sayısı az olduğu için büyük şehirlerde 0.5’in karşılığının iki katından fazla alır kişi başına. Bütün belediyeler sosyal sigorta primlerinin, ihtiyat sandığı primlerinin ve vergi borçlarının güncellerini ödeyecek mali duruma geldi. Artık ‘Param yoktur da ödeyemem’ denilemeyecek. Eğer ödemeler gecikirse ilgili bakanlık Maliye Bakanlığı’na yazı yazacak kaynağından kesmesi için. Bundan sonra hiçbir belediye çalışanın yatırımlarını yatırmadım diyemez. Bu net bir sonuçtur. Ayni zamanda işçiden kestiğimiz gelir vergileri vardır onlar da yatırılacak” dedi.

“Borç birikmeyecek”

Benli, bundan böyle belediyelerin yatırımlarla ilgili borçlarının daha fazla birikmeyeceğini de ifade ederek, “Bir de birikmiş borçları vardır belediyelerin. Bu ülkede 28 belediyenin hepsinin sosyal sigorta, ihtiyat sandığı borçları bundan sonra birikmeyecek. Artık belediyeler diğer konulara yoğunlaşabilecek. Dağılımı düzenleyen çizelgeyi siyaset değiştirmedi” ifadelerini kullandı.

“Başkanlar arasında konsensüs var”

Benli, “Belediyeler Birliği’nde artık her şey konuşuluyor. Her şey konsensüs içerisinde çözülmeye çalışılıyor. Derdi olan Belediyeler Birliği’ne konuyu getirip tartıştırabiliyor. Belediye başkanlarının dertlerini tek tek incelemeye çalışıyoruz. Belediye başkanlarının bir konsensüsü var” diye konuştu.

“İstihdamla ilgili ciddi tedbirler var”

Ahmet Benli, yasanın belediyelerdeki istihdam konusunu da kısıtladığını ifade ederek bunun olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Benli, “İstihdamla ilgili ciddi tedbirler var bu değişikliğin içerisinde. Öngörülen şu: İstihdamın önünün kesilmesi denemesi Personel Yasası’nda yapıldı ama orada iki sebeple bu uçtu. Birincisi nüfuslarınıza oranla istihdam yapabilirsin idi. Nüfuslar kademelidir. Örneğin bir kent 11 bindir ama 15 bin nüfusa kadar olan dendiği için yasada size 4 bin kişilik daha istihdam şansı gelir. Şimdiki yasada bütçe kriterine bağlandı. Kırsalda personel giderleri bütçenin %55’ini geçemez şehirde de %50’sini geçemez. Eğer geçmiş ise artık orada istihdam yapamazsınız. En sonunda da fazla istihdamı olanların da belirli bir tarihe kadar normal sayıya indirilmesi talimatını verdi. Bu yasa ile belediye başkanlarının önündeki istihdam konusundaki bütün yasal engeller kalktı. Toplamda da bundan sonra bu oranların üzerinde yapılan tüm istihdamlar da yasal değildir” dedi.

Su konusu

Benli Türkiye’den gelen su konusunda da açıklamalarda bulundu. Benli şu ifadeleri kullandı: “Su konusunda sürecin ilk başında hükümetin böyle bir inancı ve iddiası yoktu. Hatta bizi ikna etmeye çalışıyorlardı biz bunu yönetemeyiz diye. Belediye başkanları da ayni şekildeydi. BESKİ, Türkiye’deki ASKİ ve İSKİ’nin geliştirilmiş şeklidir. Türkiye’de özel yasaktır. Özel şirket dahil edemezsiniz suyun yönetimine. Biz yola çıktıktan sonra inanlar ve katılanlar çoğaldı. En sonunda 26 belediye meclisi karar aldı. Bu tarihi bir durumdur. Kıbrıs Türk halkının %93.7’sini yöneten belediyeler buna onay verdi. Özerk Su Kurumu ile ilgili bazı bilgi eksiklikleri vardır. Biz daha imza atmadık o yasaya. Önerilerimiz hazırlandı bunlar da sunulacak.”

“BESKİ’siz olmaz”

Su yönetimi konusunda ciddi mesajlar veren Benli, “Belediyelerin 100 milyonlar değerindeki tesisleri belediye meclislerinin mülküdür. Siz bunu alamazsınız. Anayasayı değiştirmeniz gerekir” diyerek BESKİ’siz su yönetiminin imkansız olduğunu belirtti.

“BESKİ’nin birliği olduğu sürece herhangi başka bir siyasi hamle yapılamaz. Bu bir siyasi konjonktürdür. Ama yasal konjonktür de böyledir. Belediyelerin 100 milyonlar değerindeki tesisleri belediye meclislerinin mülküdür. Siz bunu alamazsınız ki. Anayasayı değiştirmeniz gerekir mülk hakkını değiştirmek için. Milletlerarası anlaşmalar anayasanın üzerindedir. Eğer o anlaşmaya yazılsaydı yasal zeminde bizim mülkiyet hakkımızı verebilirlerdi. Hukuk zemini müsait değildir. Bu siyasi zeminde bu durum başka türlü çözülemez. Ayrıca belediyelerin çalışan sorunu da işin içine girdiğinde BESKİ bu işi yapmak zorundadır. Sonuçta görüşüyorlar benim bildiğim. Üst düzeyde görüşmeler devam ediyor.”

Olgunlaşma süreci

Suyun yönetimindeki tartışmalar nedeniyle TC Yardım Heyeti’nin yardımlarının sekteye uğradığı sorusu üzerine ise Benli, “Bence bu durum bir olgunlaşma sürecidir. Evet bazı çevreler tarafından bazı konular konuşuluyor ama bu ‘ben size para vermem’ noktasında değildir” dedi.

Benli, “Belediyelerimizin tahsisatları vardır bunlar çeşitli zamanlarda iptal edilir. Ama bunun son zamanlarda daha da hassaslaştırıldığını görebiliyorum. Ama derdimiz ortak paydayı bulmaktır” diyerek sözlerini tamamladı.