Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Türkiye’den temin edilen suyu istemeyen veya reddeden belediye olmadığı, suyu istediklerini ancak sorunun; “ısrarla bileşenleri ve nasıl oluşturulduğu açıklanmayan maliyet” olduğuna vurgu yaptı.

Belediyeler Birliği, “Hükümetin açıkladığı rakam halkımızı fahiş faturalara mahkum edecek, belediyelerimizi ise çökme noktasına getirecektir” dedi, hükümete işbirliği ve diyalog çağrısı yaptı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli yazılı açıklama yaparak, Türkiye’den temin edilen su üzerinden yapılan tartışmaları üzüntü ile izlediğini bildirdi.

“Bu suyu istemeyen ya da reddeden belediyemiz yoktur, sorun; ısrarla bileşenleri ve nasıl oluşturulduğu açıklanmayan maliyettir” diyen Benli, şöyle devam etti:

“Hükümetin açıkladığı rakam halkımızı fahiş faturalara mahkum edecek, belediyelerimizi ise çökme noktasına getirecektir. Belediyelerimizin bu rakamlarla sürdürülebilmesi mümkün değildir.

Merkezi hükümet başta olmak üzere tüm belediyelerimizin temel görevi insanlarımızın en temel hakkı olan suyu en kaliteli, en uygun servis ve en makul ücretle temin etmektir.

Belediye başkanlarımız bu sorumluluğu yerine getirme sürecinde orantısız bir baskı altındadır. Bu baskıların en önemlisi yaz sıcağı içerisindeki halkın haklı su talebidir. Partilerin belediye başkanları üzerindeki siyasi baskıları da gerilimi artırmaktadır.

Ülkemizde hayatı yönlendiren diğer fiziki güç unsurlarının baskısı da süreci çok daha zorlaştırmaktadır.”

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Benli, suyun, gerçek bedeli üzerinden belediyelere verilmesi için merkezi hükümeti bir kez daha duyarlılığa çağırarak, suyun belediye depolarına ulaşacağı reel işletme maliyetinin oluşturulması için merkezi hükümeti Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile işbirliği yapmaya davet etti.

“Dayatma yerine diyalog en sağlıklı çözüm olacaktır” diyen birlik, öte yandan “Geçiş Süreci Su Alımı Abonelik Sözleşmesi”ne yönelik belediyelerin pozisyonu ile ilgili kamuoyuna çelişkili bilgiler aktarıldığını kaydetti.

“GEÇİŞ SÜRECİ SU ALIMI ABONELİK SÖZLEŞMESİ”Nİ 12 BELEDİYE İMZALADI

Benli, belediyelerden aldıkları bilgilere göre şu ana kadar “Geçiş Süreci Su Alımı Abonelik Sözleşmesi”ni henüz 16 belediyenin imzalamadığını, 12 belediyenin ise imza attığını kaydetti ve “Geçiş Süreci Su Alımı Abonelik Sözleşmesi” imzalayan belediyeleri şöyle sıraladı:

“Tatlısu, Vadili, Büyükkonuk, Paşaköy, Çatalköy, Güzelyurt, Mağusa, Esentepe, İskele, Yeni Boğaziçi, Beyarmudu, İnönü.”

“Geçiş Süreci Su Alımı Abonelik Sözleşmesi” için henüz imza aşamasına gelmeyen ya da karar üretmeyen belediyeler ise şöyle:

“Gönyeli, Lefkoşa, Dikmen, Akıncılar, Geçitkale, Girne, Alayköy, Değirmenlik, Lefke, Akdoğan, Lapta, Mehmetçik, Yeni Erenköy, Serdarlı, Alsancak, Dipkarpaz.”

Belediyeler Birliği Başkanı Benli, bu çerçevede hükümeti Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile birlikte hareket ederek, diyalog ve uzlaşı ile bir sonuç üretmeye çağırdı.