Beşparmak Düşünce Grubu, görüşme sürecinde kaydedilen bazı gelişmeleri olumlu,  bazılarını ise kaygı verici olarak niteledi.

Yazılı bir açıklamayla müzakerelerdeki son durumu değerlendiren Beşparmak Düşünce Gurubu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Meclis'te temsil edilen siyasi partileri, basın yayın organlarını ve sivil toplumu bilgilendirmesiyle ilgili adımlarını olumlu karşıladıklarını kaydetti.

“AKINCI’NIN AÇIKLAMALARINI OLUMLU BULUYORUZ...”

Grup, Akıncı’nın, “Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünü, eşitliğini ve güvenliğini sağlayacak anlaşma esastır”, “Vatandaşlar arasında ayrım yapılmayacak”, “Dönüşümlü Başkanlık siyasi eşitliğin gereğidir”, “Toprak, Harita, Rakamlar ve Garantiler en son ele alınacak” ve “Süreç, BM sürecidir” şeklindeki açıklamalarını olumlu bulduklarını kaydetti.

“DEVLET TARAFINDAN VERİLEN VATANDAŞLIK STATÜSÜ TARTIŞMA KONUSU YAPILIYOR…”

Süreçteki bazı gelişmeleri ise kaygı verici diye niteleyen Beşparmak Düşünce Grubu, bazı çevrelerin devlet tarafından verilen vatandaşlık statüsünü, Rum tarafının tahrikleriyle tartışma konusu yaptığını söyledi.

“Rum tarafının insan haklarına aykırı olarak ısrarla sürdürdüğü kampanya tamamen siyasi maksatlıdır. Buna itibar edilmemeli” diyen Beşparmak Düşünce Grubu bazı uyarılarda bulundu.

“İHTİYATLI VE HAZIRLIKLI OLUNMALI…”

Harita gibi konularda Rum tarafının Türk tarafını emrivakiyle karşı karşıya bırakma gibi bir ihtimal olduğunu da kaydeden Beşparmak Düşünce Grubu, “İhtiyatlı ve hazırlıklı olunması gerek” ifadesine yer verdi.

“GARANTİLER KONUSUNDA DAHA KESİN BİR ÇİZGİ İZLENMELİ…”

Garantiler konusunda “daha kesin bir çizgi” izlenmesi, kararlılığı yansıtan ifadeler kullanılması ve kuşku yaratacak söylemlerden kaçınılması gereğine vurgu yapan Beşparmak Düşünce Grubu, mülkiyet konusunda basına yansıyan iddia ve gelişmelere de değindi.

“HALK MÜLKİYET KONUSUNDA DOĞRU BİLGİLERLE DONATILMALI”

Grup, Kıbrıs Türk tarafının, Rum Müzakere Heyeti karşısında hangi Müzakere Heyeti başkanı ve üyeleri ile oturduğunun açıklanmadığına işaret ederek, “Mülkiyet konusunda halkın acilen doğru bilgilerle donatılması önemlidir” ifadesini kullandı.

Beşparmak Düşünce Grubu’nun açıklaması şöyle devam etti:

“Eide’nin bireysel mülkiyet haklarına saygılı olunacağına dair yaptığı açıklama Rum tarafında memnuniyet yaratırken kullanıcı haklarından muğlak ve anlaşılmaz şekilde bahsetmesi halkımızı tedirgin etmiştir. Biz bireysel mülkiyet haklarına saygı duyup bunu düzenlemeyi kabul ederken Rum tarafı da Kıbrıslı Türklerin oluşturduğu sosyo-ekonomik dokuya ve öncelikli olarak iki kesimliliğin gereklerine saygı duymalıdır ve müzakere masasında bu iki olguyu gözetecek ve dengeleyecek kriterlerle sonuca varılmalıdır. Bu konudaki düzenlemelerin birincil hukuka kavuşturulması kurulacak iki toplumlu ve iki kesimli Federal Ortaklığın sürdürülebilirliği bakımından bir zarurettir. Bu süreçte mülkiyet dosyasını iyi bilen deneyimli ve yetkin uzmanlara müzakere heyetinde yer verilmesi gereği açıktır.”