Beşparmak Düşünce Grubu, Kıbrıs müzakerelerinde güvenlik ve garantilerin pazarlık konusu yapılmasının hatalı olduğunu belirterek, Rum tarafını mülkiyet sorununu iki kesimlilik ilkesinden uzaklaştırmakla suçladı.

“Rumlar bunu bireysel hak alanına çekiyor, mahkeme yoluyla çözmek arayışına gidiyor” ifadesine yer veren grup, “Bu yaklaşım iki kesimlilik ilkesinin gereklerini ve 1974 sonrasında her iki tarafta oluşan sosyoekonomik dokuyu göz ardı ediyor. Kabul edilemez” dedi.

Beşparmak Düşünce Grubu, Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyet, iki kesimlilik, güvenlik, garantiler, yönetim, güç paylaşımı, ekonomi, AB'a uyum ve vatandaşlık başlıklarına ilişkin görüşlerini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ta ilettiğini açıkladı.

Beşparmak Düşünce Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşlerini, kaygı ve önerilerini, hem yazılı, hem de sözlü olarak Cumhurbaşkanına aktardıkları görüşlerini bugün basınla paylaştı.

“GÜVENLİĞİN VE GARANTİLERİN PAZARLIK KONUSU YAPILMASI HATALI”

Cumhurbaşkanına güvenlik ve garantiler konusunda da görüş bildiren Beşparmak Düşünce Grubu, “İçinde bulunduğumuz koşullarda güvenliğin ve garantilerin pazarlık konusu yapılması hatalı. Kıbrıs’ta 1960 düzenlemelerini ısrarla ve şiddet yoluyla bozmaya çalışan saldırganla defaten saldırıya uğrayanın haklarının eşitlenmesi hatalı” ifadesine yer verdi.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIĞIN ŞİMDİ REDDEDİLMESİ KÖTÜ NİYET GÖSTERGESİ

“Yeni federal ortaklığın münhasıran işgalleri altındaki sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin devamı olacağı dayatmasının kabul edilmesi mümkün değil” denilen metinde; “Rum tarafının Dönüşümlü Başkanlık hususunu şimdi reddetmesi kötü niyet göstergesi. Bu hassas konuda Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşunu destekliyoruz” ifadesine de yer verildi.

“VATANDAŞLIK VE NÜFUS DÜZENLEMELERİ KIBRIS TÜRK TARAFI İÇİN OLUMSUZLUKLAR İÇERİYOR”

Rumların ekonomi, AB'ye uyum ve vatandaşlık-nüfus hususlarında öne sürmekte olduğu koşulların olası bir ortaklıkta Kıbrıs Türk ekonomisine sorun getireceğini, bunun uyum ve rekabet edebilirlik alanlarında yaşanacağını kaydeden grup, “Bunu aşmak için kapsamlı geçiş dönemleri gerekecek” dedi.

“YAŞAMSAL EKONOMİK VE SİYASİ OLUMSUZLUKLAR İÇERMEKTE”

Öngörülen vatandaşlık ve nüfus düzenlemeleri konusunda da bir değerlendirmede bulunan Beşparmak Düşünce Grubu, “Bu düzenlemeler, Kıbrıs Türk tarafı için yaşamsal ekonomik ve siyasi olumsuzluklar içermekte” ifadesine yer verdi.