Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Bilimsel Sağlık” programına bu hafta DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler konuk oldu. Söz konusu programda “Beslenmede Yasaklar” ele alındı.

Prof. Dr. Tanju Besler öncelikle sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, günümüz şartlarında beslenmenin ne şekilde olması gerektiği ve besin çeşitlerinden söz etti. Prof. Dr. Besler; besin gruplarının et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, tahıllar olmak üzere gruplandırıldığını ve insanoğlunun yaşamında mutlaka bu besinleri mümkünse her ana öğünde tüketilmesi gerektiğini bildirdi. Kahvaltının yaşamımızda ne kadar önemli olduğunu ve yapılan araştırmalarda kahvaltı yapmayan bireylerde dikkat eksikliği ve iş kazalarının daha yoğun şekilde yaşandığının ortaya çıktığını açıklayan Prof. Dr. Besler, insan vücudundaki enerjinin dengelenmesi için kahvaltının mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekti. Diyabet, şeker hastalığı ve obezitenin beslenme ile ilişkisinin de ele alındığı programda Prof. Dr. Besler, söz konusu hastalıkların ülkemizde giderek arttığını ancak sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamla bu hastalıklardan korunabileceğini ifade etti.

Dondurulmuş gıdaların gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini dile getiren Prof. Dr. Tanju Besler, aynı şekilde pastörize sütün de sağlıklı olduğunu vurguladı. Uzun ömürlü sütlerde herhangi bir katkı maddesi olmadığını, sadece işlem yapıldığına değinen Prof. Dr. Besler, “Günlük iki ile üç bardak süt veya süt ürünü tüketilmesi bir yetişkinin ihtiyacını karşılamış olacaktır. Haftada en az bir kez mutlaka balık tüketmemiz beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir.” dedi. Programın devamında nezle grip gibi hastalıklardan korunmak için özellikle C vitamini, A vitamini ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesinin yararlı olacağını dile getiren Prof. Dr. Besler, ayrıca besin hijyeninin önemi hakkında da görüşlerini paylaştı.

Bilimsel Sağlık adlı programın söz konusu bölümü 21 Ekim 2016 Cuma günü, 19:15 – 20:00 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.