İçten ve dıştan gelen haksız rekabetle uğraşan Özel Televizyonlar, Haziran ayında devlet tarafından verilen tazminatın kesilmesi ile daha zor bir sürece doğru sürükleniyor. Zor sürece adım adım yaklaşılırken, Star Kıbrıs Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa, eylem çağrısında bulundu. 

Safa, özel TV’lerin yaşadığı sorunlara dikkati çekmek amacı ile tüm özel TV kanallarını 24 saat ekran karartma eylemine davet ederken, dün Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kanal Sim Genel Müdürü Sami Özuslu, birlik olunması halinde sonuna kadar mücadeleye hazır olduklarını söyledi. Bir destek açıklaması da Birinci Medya Kurumu Kurucu Başkanı Ertan Birinci’den geldi. 

Safa’nın çağrısını yönetim kurulunda değerlendirdiklerini söyleyen Birinci, her türlü eyleme hazır olduklarını belirtirken, kendisi de bir fikir ortaya attı. Birinci, “Tüm özel televizyonlar hep birlikte ortak bir yayın yapalım. Bu programda özel televizyonların sorunlarını dile getirelim. Bu ortak yayının sonunda da ekranları karartalım” dedi. 

BİRİNCİ MEYDA GRUBUNDAN TAM DESTEK 

Birinci Medya Kurumu Kurucu Başkanı Ertan Birinci ise Birinci Medya Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Birinci, Kıbrıs Genç TV Genel Yayın Yönetmeni Nazar Erişkin, Genel Müdür Yavuz Apaydın, Haber Müdürü Fatma Kişmir ve Program Yapımcısı ve sunucusu Aysu Basri Akter ile bir toplantı gerçekleştirilip çağrıyı değerlendirdiklerini söyledi. 

Ertan Birinci, Star Kıbrıs Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa’nın kararta eylemi için birliktelik çağrısı yaptığını, bu çağrıyı saygıyla karşıladıklarını ifade ederek, “Biz birlikte hareket edilecek her türlü eylemin içerisinde varız. Bu çağrılara yanıtımız “evet”tir. Birlikte hareket etmeye hazırız” dedi. 

BİRİNCİ, “HER TÜRLÜ EYLEME VARIZ” 

Birinci, Kuzey Kıbrıs’ta özel yayıncılığı başlatan bir kişi olarak her türlü desteğe hazır olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Tüm özel televizyonlar hep birlikte ortak bir yayın yapalım. Bu programda özel televizyonların sorunlarını dile getirelim. Bu ortak yayının sonunda da ekranları karartalım. Ben şahsen karartmanın seyirciyi cezalandırmak olduğunu düşünsem de birlikte hareket etme çağrısı varsa biz bu birlikteliği sağlamak adına varız. Önemli olan birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek olduğu için yönetim kurulumuz her türlü eyleme destek kararı almıştır”. Özel televizyonların sorunları ile ilgili kamuoyunda bir farkındalık oluştuğunu, Star Kıbrıs’ın yayınlarının bunda etken rol oynadığını dile getiren Birinci, “Star Kıbrıs önemli yayınlar yaptı. Teşekkür ediyorum” dedi. 

SÖYLEDİK AMA DİNLETEMEDİK 

Birinci Medya Kurumu Kurucu Başkanı Ertan Birinci, diğer birçok alanda olduğu gibi enformasyon anlamında izolasyon altında olan ülkenin sesinin özel yayıncılıkla duyurulduğunu ve izolasyonu aşmayı başardığını ifade ederek, bunun TÜRKSAT sayesinde başardığımıza inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Birinci sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu noktada uydudan çıkmanın büyük bir yanlış ve hata olduğunu düşüyorum. Biz, hükümet edenlere önerilerde bulunduk. Özel TV’lere verilen ancak Haziran ayında kesilmesi öngörülen tazminatların Aralık 2016 tarihine kadar uzatılmasını talep ettik. Bu tarihe kadar uydudan vazgeçmeyelim. Bu süre içerisinde ise DVBT –karasal dijital yayınlarla ilgili halkı bilgilendirelim, bu sisteme uygun TV’lerin ülkeye ithal edilmesini sağlayalım. Halkı DVBT konusunda bilinçlendirelim. Yurt dışındaki soydaşlarımız için IP yayıncılığı geliştirelim. İnternet üzerinden Türkiye, İngiltere ve diğer ülkelerde yaşayanlara ulaşmak için alt yapı sorunlarını çözelim. Bu önerilerde bulunduk ancak dinletemedik. Geldiğimiz nokta çok üzücüdür.” 

BU İŞ SEVDA İŞİ PARA KAZANMIYORUZ 

Birinci, özel televizyon kanallarının aylık TÜRKSAT ‘a 50 bin TL ödeme yaptığını, bu tutarının 30 bin TL’sinin devlet tarafından karşılandığını, geriye kalan 20 bin TL’nin de özel TV’lerin kendi bütçesinden ödediğini kaydetti. 

Birinci şunları söyledi: 

Büyük bir haksız rekabetle karşı karşıya olmasına rağmen Kıbrıs türkünün sesinin dünyaya duyurmaya çalışan özel kanallar para kazandıkları için bu işi yapmıyorlar. Bizim TV’den kazandığımız bir para yoktur. Kim isterse gelsin incelesin. Özellikle basının içinde doğan ve basının içinde ölmeyi isteyen biri olarak ben, bu işi sevda ile yapıyorum. 20 yıldır büyük bir aşkla çalışıp hep ileriye doğru adım attık. Devletin verdiği tazminatı yayınlarımızın, Avrupa, Asya, Afrika ve dünyanın dört bir yanına ulaşmak ve uyduda kalmak için uydu kirasına veriyoruz.” 

TOP HALKIN KUCAĞINDA 

Özel TV’lerin meselesinin Kıbrıs Türk Halkının meselesi haline geldiğini kaydeden Birinci, devletin yılda BRT’ye 60 Milyon TL bütçe ayırdığını, uydu giderlerini ödediğini, ayrıca TRT’nin BRT’ye destek verdiğini söyledi. Birinci, “BRT’ye destek verilmesi güzel bir şey, yapılsın. Ancak 60 milyon TL’ye bir tane ses uyduda olacağına, gelin bunu 62 milyon yapın ve 7 kanal uyduda kalsın. Şimdi gelinen noktada KKTC’deki TV’ler karasal yayın yapsın. Ama BRT uyduda kalmaya devam etsin. Haksız rekabet bir yana verilen haksız kararlar da bizi daha zor duruma soktu. Artık top bizden çıktı, halkın kucağındadır. Halk ne diyor; Gökkuşağı gibi renga renk ve demokrasiye hakkını veren çok sesli bir yayıncılık mı istiyorlar yoksa tek sesliliği mi tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.