Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Kadın Meclisi kadının özgürleşmesindeki en büyük engelin erkek egemen kapitalizmi olduğunu savundu.

BKP Kadın Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, eşitlik, sosyal adalet, sosyalizm, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren tüm kadınlar saygı ile anılarak, bu mücadeleyi yürüten tüm kadınlara dayanışma belirtildi.

Açıklamada, son dönemde ülkede kadına yönelik şiddet, baskı ve sömürünün arttığı kaydedilerek, kadına yönelik şiddetin  en ağır şekilde cezalandırılması ve şiddet mağduru kadınlar için Kadın Dayanışma Evleri’nin açılması talep edildi.

Kadının ev içi emeğinin ücretlendirilmesi, ev emekçisi kadınların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılması, cinsiyet eşitliği eğitiminin müfredata yerleştirilmesi,  seks köleliği ve insan ticaretinin önüne geçilerek, gece kulüplerinin kapatılması talep edilen BKP Kadın Meclisi açıklamasında,  8 Mart’ın tatil ilan edilmesi de de istendi.

Ataerkil kapitalist düzenin reddedildiği ifade edilen açıklamada, toplumsal cinsiyet algılarının yaşamda aktif ve saygın yerini alabilmesi için ‘pozitif ayırımcılık da dahil, gerekli her türlü desteğin sağlanması’ istendi.