Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Navtex’in biran önce iptal edilerek Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin geri çekilmesi gerektiğini, bunun kapsamlı çözüm müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için şart olduğunu savundu.

“Gerginlik ve askeri güç gösterisi politikası başarısızlığa mahkûmdur” diyen BKP, Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin çalışmalara yeniden başlamasının ve Türkiye’nin açıklamalarının müzakerelerin yeniden başlama olasılığını berhava ettiğini öne sürdü.

Kıbrıslı Türklerin doğal gazın ve Kıbrıs’ın yönetiminde ortak ve söz sahibi olabilmesinin yolunun kapsamlı çözüm ve federal Kıbrıs’tan geçtiğini vurgulayan BKP, müzakere ve diyalog ortamının yeniden tesis edilerek tarafların erken zamanda masaya oturması gerektiğini ifade etti.

BKP Dışilişkiler Sekreteri Salih Sonüstün aracılığıyla yapılan yazılı açıklamada, “Diyalog ve barışçıl müzakere yerine gerginlik ve askeri güç gösterisi ile Kıbrıs Rum tarafının tehdit edilmesini protesto ediyoruz. Navtex biran önce iptal edilmeli, Barbaros ise geri çekilmelidir. Kapsamlı çözüm müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için bu şarttır” denildi.

“NAMİ’NİN VE ERK’İN AÇIKLAMALARINI ESEFLE KARŞILIYORUZ”

“Türkiye’nin izlediği gerginlik politikasının ve müzakerelerin berhava edilmesinin sorumlularının Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ruhsat veren hükümet ve KKTC Meclisi olduğunu” iddia eden BKP, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ve CTP-BG ile DP-UG hükümetinin çözümsüzlüğün ve gerginliğin tırmandırılmasına hizmet ettiğini öne sürdü.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin ve CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk’in açıklamalarıyla gerginliği ve çatışmayı körüklediğini savunan BKP “Bunu esefle karşılıyoruz” dedi.

BKP, kriz ortamında özellikle çözüm istediğini söyleyen kesimlerin ne konuştuklarına dikkat etmesi gerektiğini de belirtti.