Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, 52 yıllık Kıbrıs sorununu bir anda çözüme kavuşturacağına inanarak göreve başlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çok kısa sürede bu sorunu nereye dayanarak çözüme kavuşturacağını da açıklaması gerektiğini kaydetti.

Bora yaptığı yazılı açıklamada, daha önceki cumhurbaşkanlarının görevleri sırasında neden bir sonuç alınamadığının dikkatlice irdelenmesi gerektiğini belirtti.

“DENEYİMLERDEN YARARLANILMALI”

“Bugünkü kritik aşamada, bugüne kadar yapılan görüşmelerde ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış KKTC yetkililerinin deneyimlerinden yararlanılmasının çok isabetli olacağı kanısındayız” diyen Bora, Rumlarla bugüne dek bir antlaşmaya varılmamasının gerçek nedenleri üzerinde hassasiyetle durulmasını istedi.

Yılmaz Bora, “Rumların bugün kuzeye gelip 41 yıl sonra özel mülkiyet haklarını talep edecek kadar ileri gitmelerinin tesadüf olmadığını” belirterek güven yaratıcı önlemlerin de hep Kıbrıs Türk halkının aleyhine işlediğini savundu.

“MÜLKİYET SORUNU KOMİTEYE HAVALE EDİLEMEYECEK KADAR ÖNEMLİ”

Bora, mülkiyet sorununun çözümünün bir komiteye havale edilemeyecek kadar çok önem taşıdığını kaydederek, “KKTC yurttaşlarımızın ellerindeki tapuların yasallığı tartışma konusu yapılamaz ve yapılmamalıdır. 41 yıllık meşru olarak oluşan bugünkü yapının, Kıbrıs’ın gerçekleri dikkate alınarak ele alınması gerekir. Rumların özel mülkiyet hakları iddiaları ile Kuzey’e gelip insanlarımızı taciz etmeleri asla kabul edilemez” dedi.

Yılmaz Bora, mülkiyet sorununun “Rum tarafının ödemek zorunda olduğunu belirttiği tazminatlarla mümkün olduğu” görüşünü de ifade etti.