RANA SARRO

ÜLKEDE BRUSELLA SALGINI: Brusella salgınının olduğu ülkemizde, Brusellalı hayvanların etlerinin halka yedirildiği açıklandı. Brusellalı olduğu bilinmeyen hasta hayvanların ise, süt ve süt ürünleri piyasada. Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, gazetemize şok edici açıklamalarda bulundu:

BRUSELLALI HAYVALAR MEZBAHAYA: Ülkemizde Brusellalı çıkan hayvanların tazmin edilemesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşanırken bu hayvanların mezbahaya gönderildiği ifade ediliyor. Hasta hayvanlar hakkında çelişkili açıklamalar yapılırken, bu hastalığın hayatımızı tehdit ettiği bir çok vatandaş tarafından bilinmiyor.

Ülke genelinde hayvanlarda görülen Brusella hastalığı gittikçe yaygınlaşıyor. 60 bin büyükbaş, 290 bin de küçükbaş hayvanın bulunduğu ülkemizde, Brusella hastalığının önüne geçilemiyor.

Brusella salgınının olduğu ülkemizde, Brusellalı hayvanların etlerinin halka yedirildiği açıklandı. Brusellalı olduğu bilinmeyen hasta hayvanların ise, süt ve süt ürünleri piyasada. Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, gazetemize şok edici açıklamalarda bulundu.

"BRUSELLALI ETLER PİYASADA"

Geçmişte Bakanlar Kurulu kararlarıyla imha edilen 'Brusellalı hayvanlar, tazmin edilemediğinden, şimdilerde imha edilmek yerine mezbahalara gönderiliyor. Veteriner Dairesi Müdürü Gökşan, Brusella'lı hayvanların imha edilmek yerine mezbahaya gönderilip, piyasaya sürüldüğünü açıkladı, "bu memlekette Brusella hastalığı var. Brusella ile yaşıyoruz ve Brusellalı hayvan etlerini çatır çatır tüketiyoruz" dedi

"HASTA HAYVANLAR MEZBAHAYA"

Brusella'nın daha da yaygınlaşmaması amacıyla hayvan hareketinin sınırlandırılması için 'hareket belgesi' kuralının getirildiğini anlatan Veteriner Dairesi Müdürü Gökşan, bu çerçevede Brusella görülen hayvanların yasaya göre satılamadığı, hasta hayvanların ancak mezbahalara satılabileceğini kaydetti. Gökşan, "Yasaya göre, brusellalı çıkan hayvanlar ya imha edilir ya da mezbahaya gönderilir" dedi.

Brusella hastalığının tespiti yapılamadığından bu hastalığa yakalan hayvanların süt ve süt ürünleri tüketilirken, hastalığı tespit edilen hayvanların ise Veteriner Dairesi tarafından mezbahaya gönderildiği belirtti.

HASTALIK YAYILIYOR

Bütçe olmadığı gerekçesiyle ülkede yaygın olduğu tahmin edilen Brusella hastalığı ile mücadele başlatılamıyor ve bu hastalık gittikçe yayılıyor.

Ülkede Brusella hastalığının hayvanlarda ne oranda olduğu ve bu hastalığa yakalanan hayvan sayısı bilinmezken, Veteriner Dairesi Müdürü Gökşan, Brusella hastalığının ülkede yaygın olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

DAİRE ORANINI DAHİ BİLMİYOR

"Hasta hayvan rakamının önemi yok. Genellikle bu oran küçükbaş hayvan rakamının yüzde 3'ü, büyükbaş hayvan rakamının ise yüzde 1 buçuğu olarak kabul ediliyor. Önemli olan bu memlekette Brusella'nın varlığı ve önüne geçilememesidir" dedi.

"KESİM ŞARTLARI VE PİŞİRİLMESİ ÖNEMLİ"

Uzmanlar tarafından, sağlık açısından ciddi bir risk arz eden Brusellalı hayvanın imha edilmesi gerektiği belirtilirken, kanında brusella olan hayvanların ise yüksek ateşte ve dondurucuda mikrobunun ölmesi yöntemiyle tüketilebileceği öneriliyor.

Daire Müdürü Gökşan, "Avrupa Birliği normlarına göre brusellalı hayvansal ürünler ve eti tüketilebilir. Belli bir saat dondurucuda tutulması veya belli bir ısıda kaynatılması halinde ürün tüketilebilir. Kanında Brusella tespit edilen hayvanlar belli sistemde, kesim noktasında kesilmesinde ve belli bir derecede dondurucuda bekletilmesi ve kaynatılarak tüketilmesinde sakınca yoktur" dedi.

HASTALIK GİZLENİYOR, HALK UYARILMIYOR

'Brusella' hastalığının yaygınlaştığının kamuoyuna duyurusu

yapılmazken, süt ve süt ürünlerinin tüketiminde uygulanması gerekenlerin halkın ne derece bilgisinde olduğu ise bilinmiyor.

"ÇOK TEHLİKELİ"

Koyun, keçi, sığırlar ile köpeklerde görülen, hayvandan hayvana çiftleşme yoluyla geçtiği belirtilen Brusella hastalığının, hayvanın doğumu sırasında rahim eşinin ellenmesi halinde hayvanlardan insanlara da bulaşabildiği biliniyor.

Hayvanda tedavisi olmayan bu hastalığın, gebe hayvanlarda düşüğe neden olduğu biliniyor. İnsana da bulaşabilen bu hastalığın anlaşılmaması halinde ise, erkeklerde kısırlığa, kadınlarda ise düşüğe neden olduğu belirtiliyor.

"UZUN BİR TEDAVİ"

Hayvanlarda görülen Brusella hastalığının normal vatandaşlarda görülmediğini, ancak veterinerler ile hayvancılarda görülebileceğini belirten Veteriner Dairesi Müdürü Gökşan, bu hastalığın insanlarda tedavisinin 40 günlük uzun bir süre olduğunu belirtti.

NAİMOĞLULARI: BRUSELLA CİDDİ BOYUTLARDA

Ülkedeki Bursella salgını konusunda Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları'nın görüşlerine başvurduk. Naimoğluları, Brusella konusunda ülkede ciddi sıkıntılar olduğunu, üreticinin ciddi maddi kayıplar yaşadığını da ortaya koydu.

Naimoğluları, büyükbaşlarda yüzde 8-10'lara ulaşan Brusella hastalığının, küçükbaş hayvanlarda ise ciddi boyutlara vardığını belirtti.

Brusella hastalığı nedeniyle üreticilerin yıllardan beridir maddi kayıp ve risk altında olduğunu söyleyen Mustafa Naimoğluları, özellikle hayvanlarla temas halinde olan üreticiler ile veteriner hekimlerin Brusella hastalığına yakalanma riskinin olduğunu da kaydetti.