Suna ERDEN 

Sosyal medya, hayatın her alanında en etkili iletişim aracı olarak kullanılmaya devam ederken, son zamanlarda internet üzerinden mağdur olan birçok kişinin polise giderek şikâyetçi olduğu belirtildi. En fazla şikâyet edilen konuların başında soysal paylaşım siteleri üzerinden yapılan hakaretler, kişisel bilgilerin kullanılarak açılan sahte internet adresleri ile uygunsuz paylaşımlar yapılması, şifrelerin çalınması, tehdit alınması ve internet üzerinden alış veriş yaptıkları için ortaya çıkan mağduriyetler geliyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük, son zamanlarda özellikle sosyal paylaşım ağı olan Facebook kaynaklı yüzlerce şikâyet olduğunu, mevzuat yetersizliğinden dolayı gelen şikâyetlerin havada kaldığını belirtti. Bürüncük, bu tür suçların önlenmesine yönelik hazırlanan Bilişim Yasası ile ilgili çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini, bir ay içerisinde meclis oyuna sunulacağını söyledi. 

TARAFLAR GÖRÜŞLERİNİ ORTAYA KOYDU 

Yasa ile ilgili son çalışmaların yapıldığını kaydeden Kadri Bürüncük, sivil toplum örgütleri, basın birlikleri ile hukuk ve siyasi işler komitesinde üç ayrı toplantı yapıldığını, bu tarafların görüşlerinin dinlediğini söyledi. Bu hafta yapılması planlanan toplantının ise iptal edildiğini belirten Bürüncük, gelecek hafta ertelenen toplantının gerçekleştirileceğini ifade ederek, tarafların üç ayrı toplantıda ortaya koyduğu görüşlerin değerlendirileceğini belirtti. 

BASIN ÖRGÜTLERİ TEMKİNLİ 

Bürüncük, gerçekleştirilen toplantılarda basın örgütlerinin yasadaki bazı maddelerin haberleşme özgürlüğünü engelleyeceği veya bilgilerin kötüye kullanılabileceği yönünde görüş belirttiğini ifade ederek, teknik örgütlerin ise yasaya sıcak baktığını dile getirdi. Bürüncük, haberleşme özgürlüğünün en temel insan haklarından biri olduğunu ancak diğer haklarında göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Bürüncük, “Birileri bunları kötü yere kullanabilir düşünceleri ile hareket edersek, bazı suçların engellenmesi konusunda başarısız oluruz. Bilgilere zaten mahkeme kararları ile müdahale edilebilecek. Eğer mahkemelerimize, meclisimize güvenmezsek bir adım dahi atamayız” şeklinde konuştu. 

KARARI UYGULAYACAK ALT YAPIMIZ YOK 

Bürüncük, son zamanlarda özellikle sosyal paylaşım ağı olan Facebook kaynaklı yüzlerce şikâyet olduğunu, Polis Genel Müdürlüğü’nün kendileri ile temasa geçerek bilgi alış verişinde bulunduğunu kaydetti. Bürüncük, “ Bir iletinin veya internet üzerinden yazılan bir mesajın içeriğinin suç olduğu yönünde mahkemeler karar verse bile bu içeriğin yayından kaldırılması veya engellenmesi konusunda teknik bir alt yapıya sahip değiliz” dedi. 

ŞİKÂYET VAR, ÇARE YOK 

Mevzuat yetersizliğinden dolayı gelen şikâyetlerin havada kaldığını kaydeden Bürüncük sözlerini şöyle sürdürdü: “ Hakarete uğradıklarını, şifrelerinin çalındığını veya başka bir kişinin kendi adlarına sahte profil açtığını söyleyen birçok kişi polise şikayete gidiyor. Ülkemizde yasa ve teknik alt yapı olmadığı için müdahale edilemiyor. Verilere ulaşılamadığı için kimlik tespiti yapılamıyor. Veya internet üzerinden alış veriş yapıp mağdur olanlar haklarını arayamıyor. İnternet bankacılığı yolu ile kara para aklanıyor veya diğer bilişim suçları işleniyor. Birçok kişinin şifresi çalınıyor ve suç unsuru işlerde kullanılıyor. Bazı kişiler de polisim diyerek internet üzerinden kişileri kandırarak menfaat elde etmeye çalışıyor. 

YAKINDA MECLİSTE 

Bilişim Yasası’nın Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde hazırlandığını belirten Bürüncük, yasa ile ilgili çalışmaların en kısa zamanda bitmesini beklediklerini ve bir ay içerisinde meclis oyuna sunmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.