Kuzey Kıbrıs’ta binlerce insanın dört gözle beklediği vatandaşlıkla ilgili soru üzerine Yorgancıoğlu, “Vatandaşlık konusunun kanayan bir yara olduğunu” söyledi. Yorgancıoğlu, “İktidar olarak bu ayı içinde vatandaşlıkların düzene sokulacağı yasayı Meclis’e sevk edeceklerini” açıkladı.

Yorgancıoğlu, hükümetin Türkiye’nin Kıbrıslı Türklere desteğini çok önemsediğini söyledi.
Türkiye Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Kıbrıs’ta iki devletli çözüme işaret etmesiyle ilgili parti genel sekreteri Kutlay Erk’in eleştirisinin hatırlatılması soru üzerine, Kutlay Erk ile konuştuğunu anlatan Yorgancıoğlu, şu yanıtı verdi.

“Erk bana, ‘Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların tepkileri karşısında sessiz kalınca, Ankara’dan açıklama geliyor. O zaman da, Rumlar Türkiye’yi muhatap almak istiyor. Ben de Rumların muhatabının Kıbrıslı Türklerin olduğunu söylemek istedim. O nedenle o açıklamayı yaptım’ dedi. Ki ben bir art niyet algılamıyorum. Sayın Davutoğlu’nun açıklamalarında bir sorun görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Eroğlu konuşsaydı, Davutoğlu konuşmazdı”

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Rumların Türkiye’ye karşı gösterdiği tepkilerde atak davranmadığını ifade eden Yorgancıoğlu, “Sayın Eroğlu gerektiği zaman konuşsaydı, Sayın Davutoğlu konuşmazdı. KKTC hükümeti olarak Davutoğlu’nun açıklamalarından rahatsızlık duymuyoruz. Ankara ile iyi ilişkiler bizim için çok önemli“ diye konuştu.

“Kutlamalarda düzenleme yapılabilir”

CTP Milletvekili Birikim Özgür’ün “Türkiye’nin milli günlerinin KKTC’de kutlanmaması gerektiği “ yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Yorgancıoğlu, “Kutlamalar konusunda bir düzenlemenin yapılması gerektiğini” kaydetti.

Kutlamaların hem yapılışı hem de kutlama günlerinin tatil olması konusunun ayrı ayrı ele alınması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, “Belki kutlamaları daha sivilleştirebiliriz. Mesela 23 Nisan ve 19 Mayıs’ta gençlerin eğlenmesi gerekir. Günlerce hazırlıklar, provalar yapmaması gerekir.
Kutlama günleri de resmi tatil olmaz, devlet erkanı görevini yerine getirir“ dedi.