Eniz Orakcıoğlu

Başkent Lefkoşa’da Gelibolu Sokak’ta bulunan dere yatağının bakımsızlığı birçok hastalığı beraberinde getirirken, dereden gelen kötü kokular ve sinekler, çevrede bulunan vatandaşlara hayatı zindan etti.  Dere yanında bulunan bir kuyuda oluşan sızıntı dolayısıyla dereye lağım suyu aktığını söyleyen mahalle sakinleri, söz konusu derenin sadece 60-70 metrelik bir bölümün kapkara bir su ile dolu olduğu kaydetti.

Dereninin aktığı yolun genelinin hava sıcaklığından dolayı kuru olduğu gözlemlenirken, sadece 60-70 metrelik bir bölümünün kapkara bir su ile dolu olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Belediye ilgilenmiyor

Yeni Bakış gazetesine konu ile alakalı konuşan mahalle sakinlerinden bazıları belediyeyi arayıp kokudan ve sinekten rahatsızlık duyduklarını ilettiklerini belirtirken, belediyenin ilgilenmediğinde dolayı da şikâyetçi oldu. Gazetemiz aracılığı ile belediye Başkanına çağrı yapan vatandaşlar da bu dere yatağının temizlenmesini, biriken ve sızan lağım suyuna bir çare bulunmasını istedi.

“Eve kapanıyoruz”

Mahalle sakinleri; eskiden balkonlarında ve evlerinin bahçesinde yemeklerini yediklerini veya kahve molalarını verdiklerini söyleyerek, artık koku ve sinekten dolayı evlerine kapandıklarını pencere kapı dahi açamadıklarını belirttiler.

Hastalık saçıyor

Lağım sularının yarattığı koku ve sineklerin hastalığa sebebiyet verdiğini, sağlıklarının da tehlike altında olduğunu söyleyen mahalleliler, özellikle çocukların bünyelerinin daha zayıf olduğu için hastalanma olasılıklarının daha büyük olduğunu da belirtti.

İbrahim Yıldız: “Kapı pencere açamıyoruz”

“Pis koku ve sinekten dolayı kapı pencere açamıyoruz. Gidip baktığımızda gördük ki kokunun kaynağı dereye akan lağım sularıdır.  Buda belediyenin sorumluluğunda olan bir şeydir ki belediyeyi de mahalleli olarak arayıp bu konuda bilgilendirdik. Eskiden akşam yemeklerimizi bahçemizde kapının önünde yerdik, şimdi ise eve kapanıp klima çalıştırarak yemek yiyoruz. Pis koku sebebi ile mahallede bile yürüyemiyoruz. Benim eşim felçlidir ve dışarıya da çıkamadığı için kapıların ve pencerelerin açık olmasını ister ve kapalı oturmaktan bunaldığını dile getirir ama maalesef koku yüzünden isteğini yerine getiremiyoruz.”

Orhan Uyduran: “Pis koku rahatsız ediyor”

“Ben gün boyu burada çalışmaktayım ve pis kokudan oldukça rahatsızız. Belediyeye şikayetimizi bildirdik ve biran önce belediyenin derede temizlik yapmasını ve bu kokunun kaynağı ne ise bu sorunu çözmesini istiyoruz.”

Alaaddin Deniz: “Sinekler mahalleyi istila etti”

“Ben 10 gündür bu mahallede kalıyorum ama 10 gündür dere yatağından gelen pis koku bizi rahatsız ediyor. Kapı, pencere açamıyoruz, balkona çıkıp oturamıyoruz. Bunun yanında özellikle akşam sinekler derede biriken lağımdan dolayı tüm mahalleyi istila ediyor. Biran önce bu sorunun çözülmesini istiyoruz.”

Zakir Hakverdiev: “İnsan sağlını tehdit ediyor”

“Akşam evin önünde oturamıyoruz, pis kokudan dolayı cam pencere açamıyoruz. Belediyenin biran önce bu sorunu çözmesi şarttır, çünkü bu manzara insan sağlığını da tehdit ediyor”

Aliye Kesici: “Her yerimiz yara bere”

“Ben 1 hafta önceye kadar balkonda yatırdım ama artık maalesef sinek ve pis kokudan dışarıya bile çıkamaz duruma geldik. Dere yatağının biran önce temizlenip, pis kokuya yol açan lağım sularının temizlenmesi gerekiyor. Lağıma konup sonra üzerimize konan sinekler de sağlığımız için risk oluşturuyor ki benimde çocuğumun da her yeri sinekler yüzünden yara bere içinde.Mahalleli bu olaydan dolayı oldukça huzursuz ve rahatsız.”

İsmet Bilginer: “Evimizin önüne oturamıyoruz”

“Maalesef buradaki dereyi hiçbir zaman temizlemiyorlar, ama en azından derede biriken kapkara lağım suyunu kurutup sızıntı olan yeri tamir etsinler. Pis kokudan camları, kapıları açamaz evimizin önüne bile oturamaz olduk. Belediyenin biran önce bu soruna çözüm bulması gerekli, çünkü biz kanalizasyon, emlak ve sağlık gibi ücretlerimizi aksatmadan ödediğimiz halde bu durum mahalleliyi rahatsız ediyor.”