Melin Dobran

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Genel Sekreteri Güven Bengihan, KTAMS’ın 4 Eylül’de Merkezi Cezaevi’nde, Cezaevi Teşkilat Yasası ve cezaevi sorunlarıyla ilgili başlattıkları grevi, 5 Eylül’de İçişleri Bakanlığı’yla varılan uzlaşı çerçevesinde askıya aldıklarını anımsattı.

Bengihan, 4-5 Eylül’de yapılan grev sırasında “grev kırıcısı” olarak nitelenen bazı kişilerin içerde görev yaptığını, bu kişilerin, grev yapanlar hakkında şikâyetçi olmasının arından 3 ay sonra, grevin kaldırılması konusunda uzlaşıya varılan İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma yapmasının, zamanlama ve usul açısından yanlış olduğunu dile getirdi.

“Bir takım atışmalar oldu, normaldir”

Bengihan, greve çıkmayanlar ile greve katılan KTAMS üyeleri arasında, bazı konuşmaların ve her iki tarafta da, “neden siz greve katılmadınız”, “niye siz greve destek vermiyorsunuz?” şeklinde bir takım atışmalar yaşandığını belirtti.

Bengihan, grevin askıya alınmasının ardından, KTAMS üyesi olmayan grev kırıcılarının, “greve çıkanlar bize bir takım ithamlarda bulundular. ‘Bize destek vermediniz, siz bizi sattınız” şeklinde laf attıklarını iddia ederek bakanlığa şikâyette bulunduklarını, bakanlığın da bu şikâyet üzerine, grev günü yaşanan bir takım olayları soruşturma düşüncesine girdiğini anlattı.

“Usul açısından yanlış”

Sendikanın bunun üzerine İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ve Müsteşar Hasan Alicik’le görüştüğünü kaydeden Bengihan, soruşturmanın 3 ay sonra yapılmasının, zamanlama ve usul açısından yanlış olduğunu dile getirdi. KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, grev sırasında yaşanan bir takım konuşmaların veya söylemlerin, grevden 3 ay sonra dikkate alınmasının, hem greve çıkanlara karşı bir baskı, tehdit, hem de yanlış bir tavır olduğunu bakanlığa söylediklerini belirtti.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın kendilerine, “Doğrudur. Ben greve katılan arkadaşlardan böyle bir talep geldiği için ve greve katılmayanlardan şikâyetçi oldukları için bir soruşturma yapma düşüncesine girdim” dediğini ifade etti.

“Orta noktada buluştuk”

Kendisinin, bilhassa, Bakan Uluçay ve Müsteşar Alicik ile görüştüğünü belirten Bengihan, Uluçay’ın soruşturmayı durdurduğunu söyledi. Bengihan, bu konuda üyelerin hiçbir soruşturmaya cevap vermeyeceğini, sendika olarak İçişleri Bakanlığı’na yazılı cevap yazarak bunu ilettiklerini kaydetti.

Bengihan sözlerini şöyle tamamladı:

“Sayın bakan ile yaptığımız istişare sonrasında, çalışma barışının bozulmaması adına, orta noktada buluştuk. Bundan sonra bu tip olayların yaşanmaması ve çalışma barışının korunması adına uzlaşıya vardık ve soruşturma bu şekilde durduruldu.”

Bakanın üslubunu sorgulayacak metin

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın durdurduğu soruşturmayla ilgili gönderdiği savunma talep eden yazısı ise tartışma konusu olmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı’nın, gardiyanların kullandığı iddia edilen “İpne”, “top”, “yağcı köpekler” gibi ifadelere yazısında yer vermesi, “Bir bakan, altına imza attığı bir yazıda bu gibi ifadelere yer verebilir mi; bu nasıl üslup” sorusunun sorulmasına neden oldu.

İşte o metin:

“Merkezi Cezaevi Müdürlüğü’nde 4/9/2014 ve 5/9/2014 tarihlerinde yapılan grev esnasında ve sonrasında facebook hesabından görev yapan gardiyanları ismen belirterek grev kırıcılar olarak gösterip, hedef yaptığı, yine facebook sayfasından “içinizdeki çürük olmaları temizleyin” deyip, temsili madalya verilmesini yazmanız, …….’e ‘yağcı köpekler’ diye bağırdığınız, greve katılmayanları grev kırıcıları deyip liste yapıp, panoya astığınız, amirlerinize gereken saygıyı göstermediğiniz, grev bitiminde alkışlayarak yuhaladığınız, küfür ettiğiniz, ‘greve katılanlar toptur’ (halk dilinde ipne anlamında) dediğiniz ve grev sonrasında göreve alkollü olarak başladığınız iddia edilmektedir.

Kamu Görevlileri Yasasının 100(1) (a), 100 (1) (ç), 100 (2) (a), 100 (2) (b), 100 (2) (ç), 100 (2) (d) bentleri uyarınca disiplin cezası verilmesi istemiyle, disiplin soruşturması açılmıştır. Kamu Görevlileri Yasası’nın 98 (A) maddesi uyarınca işbu yazıyı aldığınız tarihten itibaren, 10 iş günü içinde yazılı savunmanızı vermeniz gerekmektedir.

Teberrüken Uluçay”