Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs Genç TV’de yayınlanan “Kıbrıs Dosyası” programına konuk oldu...

Ali Kişmir’in sorularını yanıtlayan Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Müzakereci Özdil Nami arasında herhangi bir sorun olmadığını, bu yönde çıkan haberlerin ve yazıların tamamı ile uydurma olduğunu dile getirdi.

Burcu, “Sayın Nami ile Sayın Akıncı arasında hiçbir konuda görüş farklılığı yoktur” dedi.

Güven Yaratıcı Önlemler konusunda Kıbrıs Türk tarafının üzerine düşen her şeyi yaptığını söyleyen Burcu, “Biz tüm çalışmalarımızı tamamladık, hiçbir engelimiz yok, muhattabımızdan adım atmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Derinya ve Aplıç kapılarının açılacağını diler getiren Burcu, Derinya kapasında asker ile herhangi bir sorun yaşamadıklarını, çalışmalar tamamlandığı anda hem Derinya’nın, hem de Aplıç Kapısının açılacağını söyledi...

Türkiyeli yetkililerle yaptıkları tüm görüşmelerde kendilerini hep çözüm yönünde motive ettiklerini aktaran Burcu, Sayın Akıncı’nın olduğu yerde farklı anlamların çıkarılması veya bu yönde soruların sorulması dahi yanlıştır. Sayın Akıncı geçmişten günümüze kadar bu duruşu ile gelmiştir ve devam ettirmektedir” dedi.

Garantiler ve toprak konusunu şu anda görüşmediklerini, günü geldiğinde bu konuların görüşüleceğini söyleyen Burcu, dağıtılan haritaların yalan olduğunu, şu anda toprak ayarlaması konusunda görüşme yapmadıklarını aktardı...

Maraş konusuna da değinen Burcu, Uluslararası camianın hızlı bir çözüm istediği ve Sayın Akıncı’nın seçilmesiyle bu yönde Sayın Anastasiadis’in de bir karşılık vermesiyle bütünlüklü çözüme odaklanıldığını dile getirdi.

Sarih çoğunluk ve AB’nin birincil hukuku konularının tüm Kıbrıslı Türkler için kırmızı çizgi olması gerektiğinin altını çizen Burcu, “Toplumun tamamı bu konuda rahat olmalı, kendini güvende hissetmeli, bu kriterleri görmeli, çünkü geçmişte yaşanılanlar var, tecrübe oldu, insanımız rahat bir şekilde çözüme “evet” vermeli” dedi.

Söylediklerinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini de söyleyen Burcu, “Aramıza hiç Rum gelmeyecek demiyorum, binlerce Rum gelecek ama sarih çoğunluk bizim elimizde olcak” açıklamasında bulundu...

Ayrıca Barış Burcu, KKTC vatandaşı olan herkesin çözümden sonra kurulacak olan Fedaral Devletin vatandaşı olacağını da dile getirdi.

Genç TV