Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi yarından itibaren tasarıyı madde madde ele almaya başlayacak. Komitenin yarınki toplantısının gündeminde Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi ve Mahkemeler bütçeleri bulunuyor.

ARABACIOĞLU

Bütçenin geneli üzerinde görüşmeler sürerken söz alan  DP-UG Lefkoşa Milletvekili  Mustafa Arabacıoğlu, öğretmen açığının gerçekte var olmayan bir açık olduğunu, açığın sistemden kaynaklandığını ifade etti.

Arabacıoğlu, özel okulların devlet okullarından daha iyi eğitim verdiği fikrine katılmadığını, öncelikle bütçe yerine sistemin görüşülmesi gerektiğini kaydetti.

Arabacıoğlu,  Eğitim Bakanlığı görevinden zorlandığı için ayrılmadığını, istifasıyla bir mesaj vermeye çalıştığını, bu mesajın iyi anlaşılmasını umut ettiğini söyledi.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner ise,  bütçenin sürdürülebilirliğini göremediğini belirtti.

Saner, 4 milyar 95 milyon TL olarak öngörülen bütçenin üçte ikisinin açık olduğunu söyledi.

Sistemin baştan aşağı elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Saner,  istihdamlar konusunda kamu dairelerinin vahim durumda olduğunu, bazı dairelerde neredeyse mühendis kalmadığını kaydetti.

Saner, bütçeyi yaparken tasarruf kalemleri  konusunda bakanlıklarla biraz daha istişare halinde olunması gerektiği üzerinde durdu.

MUNGAN

Eleştirilere yanıt veren Maliye Bakanı  Zeren Mungan, Arabacıoğlu’nun değerlendirmelerinin gerçekçi olduğunu ve kendisini takdirle karşıladığını söyledi.

Mungan eğitim politikalarının sürekli olması gerektiğini, her ilçede kolej açılması hedefiyle İskele’de kolej açıldığını ama her sınıfta 5-6 kişinin öğrenim gördüğünü kaydetti.

Mungan, eğitim ve sağlık politikalarının bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, mümkün ise Meclis’te eğitim ve sağlıkla ilgili ad-hoc komiteler oluşturulmasının yararlı olacağını söyledi.

Mungan, eğitim ve sağlığın ülkenin geleceğiyle ilgili olduğu için muhalefeti ve iktidarıyla  objektif karar verileceğine inandığını ifade etti.

Mungan’ın konuşmasıyla Bütçenin bütünü üzerindeki görüşmeler tamamlandı ve Komite toplantısı kapatıldı.