Aslen Tarsuslu olup 30 yıldan beri Lefke bölgesinde yaşayan 42 yaşındaki Kemal Çiçek’in damar tıkanıklığı sonucu sağ ayağı kesildi. Şubat ayında diz kısmının biraz altından ayağı kesilen üç çocuk babası Çiçek, bir süre sonra evinin önünde bulunan kaldırımdan düşüp sol ayağını da üç yerden kırdı. Sağ ayağının kesik olması nedeniyle sol ayağı alçıya alınmayan Çiçek’e kırık ayağını kullanabileceği şekilde bir tedavi uygulandı. Ancak Kemal Çiçek şu anda çalışamıyor. Sigortadan malulen emekli olması gerektiğini söyleyen Çiçek, yetkililerden “Dizin üstünden kesilmiş olsa emekli olurdunuz, ancak dizin altından olduğu için bu yasadan yararlanamazsınız” cevabını aldı. “Üç çocuğum var. Ben nasıl çalışıp çocuklarıma bakacağım?” diyerek yaşadıklarına isyan eden Çiçek, sıkıntılarını gazetemize anlattı.

_mg_7531.jpg

 “Hangi işte nasıl çalışacağım”

Geçimini kaportacılık yaparak sağlayan Kemal Çiçek, sigorta yatırımları olduğu için malulen emekli olması gerektiğini söyledi. Sigortalardan aldığı “dizinin üstünden kesilmiş olsa emekli olurdunuz, ancak dizin altından olduğu için bu yasadan yararlanamazsınız” cevabı aldığını anlatan Çiçek, bundan sonraki süreçte çocuklarına nasıl bakacağı endişesi yaşadığını söyledi.
Ayağına protez bir bacak takılacağını söyleyen Çiçek “Hangi işte nasıl çalışacağım?” diyerek, yetkililerden bu konuya bir çözüm bulmasını istedi.

“KKTC vatandaşı olmadığımız için mi böyle yapılıyor?”

Öte yandan benzeri durumda olan ve 8-10 yıllık yatırımlar yapan kişilerin malulen emekli olduğunu ileri süren Çiçek, kendisine haksızlık yapıldığını iddia etti. Durumuna isyan eden Çiçek, “KKTC vatandaşı olmadığımız için mi böyle yapılıyor?” diyerek sonuna kadar hakkını arayacağını ifade etti. “Hakkımı arayacağım ve gerekirse yasal yollara başvuracağım” şeklinde konuşan Çiçek, Elçiliğe gideceğini, buradan da bir sonuç çıkmaması halinde Meclis ve Elçilik önünde eylem gerçekleştireceğini söyledi.

“Daha insancıl maddeler ile değerlendirilmelidir”

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, engellilerin sigortaların değerlendirme kurulunda değerlendirildiğini söyledi. Değerlendirme kurulunda yer kişinin yaptığı işe göre değerlendirildiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade eden Kibrit, denetleme kurulunun uyguladığı maddelerde büyük ölçüde eksiklikler olduğunu kaydetti. Sigortaların kişileri Sağlık Kuruluna gönderdiğini ve engellilerin tabi tutulduğu maddelerde büyük eksiklikler olduğunu kaydeden Kibrit, ivedilikle maddelerin revize edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu ve buna benzer durumlarla karşılaşan arkadaşlarımız daha insancıl maddeler ile değerlendirilmeleri gerekmektedir” diyen Kibrit, bu gibi olayların artarak devam edeceğini belirtti. Bu konuyu Kemal Çiçek’in mahkemeye götürme hakkı olduğuna da dikkat çeken Kibrit, Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Kurulu’nda kullanılan maddelerin sil baştan yenilenmesi gerektiğini yineleyerek Kemal Çiçek’in yapmayı hedeflediği tüm propogandaların destekçisi olacaklarını ve kişinin hakkını sonuna kadar savunacaklarını söyledi.