Özge Kizir

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, katıldığı televizyon programında olası hükümet senaryolarını değerlendirdi. Ortada iki net alternatifin olduğunu ifade eden Çakıcı,  “DP’nin tavrını çok güçlü bulmuyorum, çünkü Demokrat Parti’nin (DP) şu anda bir hükümette bulunma mecburiyeti var. Erken seçime giderse DP bitmiştir. Belki şu anda bir canlanma şansı olabilir. 

Denktaş’ın eli 12 milletvekili olduğu dönemdeki kadar güçlü değildir. Hükümete girmeyi çok arzulayan partilere bu blöfleri yapabilir. TDP, bizim gibi olan, yani hükümete girme heyecanı olmayan, ama görevle ilgili, yani toplumsal sorumlulukla ancak düşünebilen bir parti, herhangi bir blöfü yemeyiz” şeklinde konuştu.

“Denktaş dört ayak üstüne düşmüş olabilir”

En geç iki yıl içerisinde seçimin yaşanacağına dikkat çeken Çakıcı, “Ulusal Birlik Partisi’ne (UBP) meyilli birçok kişi heyecan duyuyorsa, -muhtemelen duyuyorlar- Denktaş, dört ayaküstüne düşmüş olabilir. Fakat bu durum da geçicidir. Çok uzun vadeli değildir. Zaten bu ülkede en geç 2 yıl içerisinde seçim vardır. Seçimin tarihi de giderek yaklaşıyor. Genel olarak baktığım zaman seçim hükümeti veya erken seçim de olabilir. TDP alternatifi de tartışmaya hazırdır. Biz TDP olarak arkadaşlarla değerlendirmemizi Merkezi Yönetim Kurulu’nda yaptık”  ifadesini kullandı.

“Çözüm sürecinde, çözümsüzlük yanlısı hükümet olmaz”

Yaşanan gelişmeleri tüm detaylarıyla değerlendirdiklerini vurgulayan Çakıcı, şunları söyledi: 

“CTP’nin ilk açıklamalarına dönecek olursak, orada iki temel nokta vardır. Bir UBP-DP hükümetine ‘siz bütün kurumları özelleştirin, altına da imzayı atın’ derlerse, bu Kıbrıs Türk halkının lehine bir hükümet olmayacak. İkincisi ise, çözüm sürecidir. Siz bu yıl referanduma gitmekten bahsediyorsunuz. Hükümetiniz de çözümsüzlük yanlısı bir hükümet olursa, bu da Kıbrıs Türk halkının talep edeceği veya isteyeceği bir şey olamaz. Baktığım zaman bu alternatifi çok tehlikeli buluyorum. Seçimden sonra eğer başka bir çözümsüzlük yanlısı ile birlikte başka bir koalisyon olacaksa da bunu önemsiyorum.”

“İlk planda görülen UBP-DP koalisyon olasılığıdır”

Çakıcı koalisyon olasılıkları ile ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Biri Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve bağımsızların birlikte kurdukları bir hükümet modelidir. Bağımsızları katmamın nedeni ise çünkü bağımsızların en az iki tanesi UBP ile hareket edeceğini açıkladılar. Dolayısıyla bunları da UBP kanatlarında saymak lazımdır. İlk planda görülen UBP-DP koalisyon olasılığıdır.

“CTP, TDP ve DP alternatifi olabilir”

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da zaten açıklamalarında UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bir görüşme yaptıklarını, dün itibariyle de görüşmeye devam edeceklerini söylüyor. Bu da basından aldığımız bir veridir. İkinci alternatif de olabilirse CTP, TDP ve DP alternatifi olabilir. Alternatifsel olarak baktığım zaman böyle bir-iki alternatif toplumun karşısında duruyor.

“CTP, duygusal bir açıklama yaptı”

Benim anladığım durum hükümetten çıkan bir parti olarak CTP, duygusal bir açıklama yaptı. Yani hem canı sıkkın, hem de kırılmış bir açıklamaydı. CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın açıklamasına ilk verilen tepki olarak bakıldı. Eleştirmek için söylemiyorum. Talat’ın ilk günkü görüşü de böyle olabilir. Yani ‘artık yeter erken seçime gidelim, dolayısıyla da biz bu hükümetin içinde yer almayalım’ şeklindeydi. Ardından anladığım kadarıyla Parti Meclisi oturup bir değerlendirme yaptı ve ikinci açıklamaya mecbur kaldılar. Bunu eleştirecek değilim. 

“Denktaş, yine yok olup hükümete girdi”

Onun arkasından Parti Meclisi oturup daha sağlıklı bir değerlendirme yaptılar. Bunun nedeni ise şudur: Diğer alternatif UBP ve DP hükümetidir. Böyle konuşmalar olduğunda Denktaş takılarak ‘bana hücum mu ediyorsun’ demişti. Ben de ona takılarak ‘evet hücum ediyorum’ demiştim. Çünkü 2013 seçiminde de bu DP bitmek üzereydi. İrsen Küçük tartışmalarının yer aldığı UBP’den 8 milletvekili ayrılınca DP 2013 seçimlerinde beklemediği bir oy aldı. Yoksa yok olmak üzereydi. Denktaş, yine yok olup hükümete girdi.” 

“Bugüne kadar HP’nin ne olduğunu anlayamadım”

Yeni kurulan partilerin seçime gitme konusunda istekli olabileceğini belirten Çakıcı sözlerini şöyle tamamladı: 

“Halkın Partisi (HP) veya bazı partiler seçime gitmeyi isteyebilir. Bugüne kadar HP’nin ne olduğunu anlayamadım. Hiçbir ciddi sosyal sorunla ilgili söylediklerini net olarak söylemiyor, yani anlaşılmıyor. Mesela su konusunda ne söylediğini hiç anlayamadım. Bunu çok tehlikeli buluyorum. Popülizmle siyaset yapanlara, yani taraf olmayarak insanları kandırıp oy alanlara saygım yoktur.”