Nadire Bahadi

Yaz aylarındaki aşırı sıcaklar nedeni ile sakinliğini koruyan Arasta Çarşısı havaların serinlemesi ile hareketli günler geçiriyor. Çarşı dün Güney’den Kuzey’e geçen turist kafileleri sayesinde cıvıl cıvılken Lokmacı Kara Giriş kapısında Kuzey’e geçişlerde yoğunluk yaşandı. Ekim’in gelmesi ile yaz aylarına oranla nispeten serinleyen havalar Rum ve Türk vatandaşlar ile turist kafilelerinin de çarşıları daha rahat gezmesine imkan sağlıyor. Güney’den Kuzey’e geçen turistlerin esnafa fayda sağlamadığından şikayetçi olan Arasta esnafı ise kış aylarının yaklaşması ile KKTC’de turizm sezonunun kapanmasından endişeli. Yerli halkın alışveriş için Arasta Çarşısı’nı tercih etmediğinden yakınan esnaf “çarşı son yoğun dönemlerini yaşıyor. Kışın gelmesi ile esnafı ayakta tutan Rum ve turist sayısında azalma yaşanacak, bu da kış sezonunda çarşının yine boş kalacağı anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Adım atacak yer yoktu

Turizm sezonunun sonuna gelindiği şu günlerde Lefkoşa Surlariçi’nde bulunan tarihi mekanları gezmek için Güney’den KKTC’ye geçiş yapan turist kafileleri Lokmacı Sınır Kapısı’nda yoğunluğa neden oldu. Sınır kapılarından dün kafileler halinde geçiş yapan turistler sayesinde Arasta Çarşısı’nda adım atacak yer kalmadı. Çarşıda hareketlenmeye neden olan turist kafileleri çarşıda faaliyet gösteren dükkanlardan alışveriş yapmak yerine bölgedeki tarihi mekanları gezmeyi tercih etti. Arasta esnafı ise Güney’e gelip KKTC’ye ziyarette bulunan turistlerin yeniden Güney’e geçişlerde aldıkları eşyalara el konulduğu korkusu ile çarşıdan 1 şişe su bile almadığını ileri sürdü.

“Sıcak diye boştu, soğuk diye de boş olacak”

Yaz aylarının aşırı sıcak geçmesi nedeni ile bazı esnaf vatandaşın tatile ve denize gittiği için çarşının boş olduğunu söylerken, bazı esnaf ise yerli halkın zaten Arasta çarşısından alışveriş yapmadığını ve çarşının hareketlenmesi için turistlerle Rum vatandaşların çarşıya gelmelerini beklediklerini söyledi. Esnaf, yaz aylarında sıcak havalar nedeni ile çarşının boş olduğunu, kış aylarında ise soğuk ve turist sezonu olmadığı için çarşının boş olacağından yakındı.

Yerli halktan umut kesildi

Dövizin yüksek olmasının yerli halkın Güney’e geçişine engel olmadığını ifade eden Arasta esnafı, çarşıdan alışveriş yapan yerli halk görmenin imkansız olduğunu söyledi. Euro’nun artmış olmasına rağmen yerli halkın Güney’den alışveriş yapmaktan vazgeçmediğini söyleyen esnaf, “yerli halk Güney’e geçemese bile büyük mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Yerli halktan umut yok” şeklinde konuştu.

Esnaf ne dedi?

Tani İmran: Güney’den Kuzey’e geçiş yapan turist sayısı oldukça fazla ancak esnafın cebine bir fayda sağlamıyor. Çarşıdaki yoğunluğa rağmen siftah bile yapmadık. Dövizin yüksek oluşu da Arasta çarşısına fayda sağlamadı.

Halk Arasta çarşısı yerine büyük mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Salih Doktoroğlu: Güney’e turist olarak gelen ve KKTC’yi ziyaret eden turistler alışveriş yapmak yerine bölgedeki turistik yerleri gezmek için Kuzey’e geçiş yapıyor. Kafileler halinde geçiş yapıyorlar ancak geçişlerde gümrük memurları tarafından alışveriş yapmamaları yönünde uyarıldıkları için çarşı esnafına fayda sağlamıyorlar. Bizim için ülkeye geçiş yapan Rum vatandaşları ve ülkeye gelen turistler ancak kışın yaklaşması ile turizm sezonu sona eriyor ve çarşı yine sessizliğe bürünecek.

Mahmut Yıldırım: Güney’den Kuzey’e geçiş yapan turist kafilelerinin de faydası var ama az oranda. Bunun sebebi sınır kapısında Rum gümrük memurlarının ürünlere el koyma yetkisi ve bunun uygulanması. Yerli halkın çarşıya uğramamasında bölge esnafının da sorumlu olduğunu düşünüyorum. Çarşıda ürünler pazar malı gibi sokakta sergilenirken fiyatları mağazalardaki ürünlerle aynı dolayısı ile yerli halk büyük mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Turist geçişinin ve yerli halkın çarşıyı en çok ziyaret ettiği dönem ancak turist de esnafa çok fazla fayda sağlamıyor.

Kağan Yüncü: Rum gümrük muhafaza görevlilerinin güdümlü olarak Kuzey’e geçişlerde çantaların içine kadar kontrol etmesi özellikle turistlerde alışveriş konusunda fobi oluşturdu. Alma niyeti olanlar da korktukları için yerli ürünleri bile almaya yanaşmıyor. Dövizin yapay biçimde yükselmesi çarşıya pozitif olarak yansımadı.